jocul cu fantasme cristian munteanu sorana coroama stanca

În octombrie 2006, la Clubul Ramada Majestic din București, Teatrul Național Radiofonic îl sărbătorea pe regizorul Cristian Munteanu (25 august 1936–31 ianuarie 2008), cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani. Redacția a ales atunci pentru audiție monologul dramatic Jocul cu fantasme de Cristian Munteanu, în interpretarea Irinei Petrescu, regia artistică: Adrian Pintea. Redactor și producător: Domnica Țundrea.

caiet program jocul cu famtasme octombrie 2006 

În cadrul lunii dedicate de Revista Teatrală Radio actriței Irina Petrescu, la evocarea de la Majestic, de luni, 23 iunie 2014, cei prezenți au reascultat-o pe Irina Petrescu în spectacolul Jocul cu fantasme, programat duminică, 29 iunie 2014, la ora 14.00, la Radio România Cultural.

profil-teatral-irina-petresc

Irina Petrescu

Despre piesa pe care a regizat-o la Radio, Adrian Pintea scria în caietul-program:

„Jocul cu fantasme, monologul pe care l-a scris Cristian Munteanu, este un caz mai aparte de literatură dramatică radiofonică… Forma literară a textului este evident aceea a unui monolog, un caz special şi, în general, riscant pentru dramaturgi, iar pentru omul de radio cu atât mai riscant, cu cât monologul rareori – şi nu este cazul de față –, dispune de întâmplări care au menirea să capteze atenţia… E în egală măsură un exerciţiu de stare pentru actor şi, din acest punct de vedere, întâlnirea eu totul excepţională cu doamna Irina Petrescu a fost mai mult decât benefică… Pentru actor, un asemenea tip de sarcină radiofonică reprezintă un adevărat noroc.

E un exerciţiu foarte elegant de inteligenţă şi de singurătate… E  un exerciţiu de singurătate al unui om extrem de inteligent şi care a ajuns foarte aproape de nişte concluzii existenţiale, în aşa fel încât de acum le poate formula cu eleganţa şi cu precizia cu care o face Cristian Munteanu în Jocul cu fantasme.

Spuneam că este un exerciţiu periculos, pentru că două sunt pericolele care pândesc o asemenea întreprindere, din două direcţii. Primul este un anume exces de sentimentalism către care orice monolog, prin caracterul lui reflexiv, tinde, pericol capital, mai ales în lumea actuală, care manifestă suspiciune față de orice euforie sentimentală… Iar a doua primejdie, pe partea cealaltă a acestui fir delicat pe care păşeşte Cristian Munteanu prin monologul lui, este excesul de amărăciune pe care un asemenea personaj – o actriţă care vorbeşte despre nereușitele sale – l-ar putea manifesta… Însă şi în această direcție, discreția lui Cristian Munteanu se manifestă foarte bine și reglează lucrurile, în aşa fel încât personajul, care se plânge, într-adevăr, de viaţa sa de actor aflat la sfârşitul carierei, nu devine nici o secundă antipatic sau demn de învinuit de către ascultătorul obişnuit, care se presupune, totuşi, că este imparțial.

Avem de a face cu un foarte reuşit şi ofertant exerciţiu de inteligenţă şi de singurătate demn asumată, din partea unui autor, după părerea mea, mai mult decât făcut să scrie teatru.”

teatru de cristian munteanu jocul cu fantasme editura semne

Jocul cu fantasme a fost publicat în volumul cu același titlu, care cuprinde piese într-un act, scenarii radio și tv, volum îngrijit de Elisabeta Munteanu (București, Editura Semne, 2012).

cristian munteanu

Cristian Munteanu

Din înregistrarea discuțiilor de la audiția din 2006, am selectat două fragmente: Cristian Munteanu, de data aceasta în calitate de autor și regizoarea Sorana Coroamă-Stanca vorbind despre Jocul cu fantasme.

Costin Tuchilă

Cristian Munteanu, Majestic, octombrie 2006

Sorana Coroamă-Stanca, Majestic, octombrie 2006

Fragment din spectacolul Jocul cu fantasme de Cristian Munteanu

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Reamintim că Revista Teatrală Radio a dedicat luna iunie 2014

actriței IRINA PETRESCU

(19 iunie 1941–19 martie 2013)

luna iunie 2014 dedicata actritei irina petrescu

 

Vezi: Luna iunie, dedicată actriței Irina Petrescu

Irina, regina de Doina Papp

Irina Petrescu de Annie Muscă, la rubrica Remember

Irina Petrescu, asemenea unei unde, asemenea unui vis de Șerban Cionoff

Evocare Irina Petrescu la Majestic

Tulburătorul „Joc cu fantasme” al Irinei Petrescu de Loreta Popa

Irina Petrescu sau farmecul inteligenţei de Loreta Popa

Semnături celebre: Irina Petrescu, interviu realizat de Pompilius Onofrei

Remember Irina Petrescu, interviu de Pușa Roth

Irina Petrescu despre George Constantin

Annie Muscă despre Evocarea Irina Petrescu

 

costintuchilaAUDIȚII LA MAJESTICadrian pintea,evocare cristian munteanu,exercitiu de singuratate,irina petrescu,jocul cu fanstame,majestic,monolog,vocea lui cristian munteanu,vocea soranei coroama stanca
În octombrie 2006, la Clubul Ramada Majestic din București, Teatrul Național Radiofonic îl sărbătorea pe regizorul Cristian Munteanu (25 august 1936–31 ianuarie 2008), cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani. Redacția a ales atunci pentru audiție monologul dramatic Jocul cu fantasme de Cristian Munteanu, în interpretarea Irinei Petrescu,...