festivalul interferente

Organizatorii Festivalului „Interferențe” 2014, care se desfășoară la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca în perioada 26 noiembrie–7 decembrie, au pregătit clujenilor un final de săptămână cu evenimente pe toate gusturile.

trairea si murirea marturiile corpului

Astfel, ziua de vineri, 28 noiembrie 2014, va debuta cu vernisajul expoziţiei „Trăirea şi murirea” sau mărturiile corpului, care va avea loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (curator invitat: Tompa Gábor), la ora 13.00, urmat, la ora 16.00, în foaierul Teatrului Maghiar, de vernisajul expoziţiei de fotografie semnată de Mihaela Marin, Corpul ca un dar. La ora 14.00, la Casa TIFF, este programată proiecţia spectacolului Orfeu şi Euridice, regia: Pina Bausch (2005).

Spectacolul The End, regia: Valeria Raimondi și Enrico Castellani (Babilonia Teatri, Oppeano, Italia), este programat la orele 17.00 şi 20.00, în Sala Studio. Iar Trandafiri, un spectacol bazat pe poemul Trandafirul din Chișinău de Ottó Tolnai, regizat de András Urbán (Teatrul Kosztolányi Dezső, Subotica, Serbia) se va juca la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat şi va fi urmat de o discuţie cu realizatorii spectacolului.

the end babilonia teatri

The End

Despre The End creatorii spectacolului spun că „este dincolo de teama noastră de a muri ori de teama noastră de a trăi. De greutatea de a accepta și a gusta și viața, și moartea. The End este o scufundare în tăcerea, în cenzura, în anxietatea ce înconjoară azi moartea. Acum moartea nu există. E tăinuită, ascunsă. E socotită drept ceva ce nu face parte din viața noastră.”

András Urbán scria despre Trandafiri că „este o metodă artistică, regizorală, în care un spectacol anterior stă la baza celui nou – Trandafir din Chişinău) de Ottó Tolnai – respectiv de o serie de acţiuni fizice pornind de la reprezentarea sa scenică. Poate fi definit şi ca o dorinţă: acesta este momentul când omul simte că nu vrea să vorbească şi încearcă să comunice într-o altă formă.”

Sâmbătă, 29 noiembrie, la ora 11.00, la Casa TIFF, este programată o discuţie cu creatorii spectacolului The End.

Cântecele lui Wilhelm

Cântecele lui Wilhelm

Cântecele lui Wilhelm de Ottó Tolnai (Teatrul JEL, Kanjiza, Serbia),  spectacolul semnat de Josef Nadj, se va juca la orele 17.00 şi 21.00, în Sala Studio.

josef nadjSpectacolul lui Joseph Nadj poate fi considerat ca având trăsături deopotrivă dramatice, coregrafice și teatrale. Coregrafia sa se bazează pe sensibilitatea personală a interpretului și este, la fel ca teatrul-dans al Pinei Bausch, inspirat din viață. Muzica și plastica corporală sunt esențiale în creația sa. Există întotdeauna o idee centrală, întruchipată pe scenă cu ajutorul muzicii, mișcării și a efectelor vizuale.

Tot sâmbătă, 29 noiembrie, la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar este programat şi un ciné-concert de Philip Miller & William Kentridge, intitulat Paper Music (Tomorrowland, Paris, Franța), care va fi urmat de un o discuţie cu creatorii spectacolului.

Paper Music este un acompaniament live – pentru pian și voce – pentru trei filme noi din instalația multimedia The Refusal of Time, prezentată în premieră la Documenta 13. În  ciné-concert evoluează Philip Miller, Vincenzo Pasquariello și Joanna Dudley, din distribuția de la Refuse the Hour, cei care au creat o lume sonoră extraordinară pentru aceste filme.

Serile de vineri, 28 şi sâmbătă, 29 noiembrie se vor încheia cu un concert al formaţiei „Bucinatores Orchestra” (Praga, Cehia) care va avea loc, începând cu ora 21.00, la Fabrica de pensule.

The End, Babilonia Teatri, scena finală 

logo revista teatrala radioVezi și: Deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru „Interferențe”

Tompa Gábor: „Mărturiile corpului – un subiect deosebit de bogat, de generos și delicat în același timp” – interviu realizat de Raluca Rădulescu

costintuchilaFESTIVALURIcântecele lui wilhelm,festivalul international de teatru interferențe,josef nadl,mărturiile corpului,paper music,the end babilonia teatri,tompa gabor
Organizatorii Festivalului „Interferențe” 2014, care se desfășoară la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca în perioada 26 noiembrie–7 decembrie, au pregătit clujenilor un final de săptămână cu evenimente pe toate gusturile. Astfel, ziua de vineri, 28 noiembrie 2014, va debuta cu vernisajul expoziţiei „Trăirea şi murirea” sau mărturiile corpului, care va avea...