castelul din carpati jules verne tvr

logo mic casa de productie tvrLuni, 8 februarie 2016, la ora 20.10, la TVR 2 Casa de producție a TVR a programat spectacolul Castelul din Carpaţi, adaptare de Anca Boldur după Jules Verne. Regia artistică: Vlad Batca. În distribuție: Diana Lupescu, Alexandru Repan, Marian Hudac, Aurel  Rogalschi, Cornel Vulpe, Stela Popescu, Mihai Mălaimare, Dorin Dron, Mihai Fotino, Gheorghe Oprina, Dan Damian, George Ulmeni, Viviana Mitru. Scenografia: arh. Gheorghe Constantin.

jules-verne-

Jules Verne s-a născut în 8 februarie 1928, la Nantes, Franța. Pe vremea când nu exista internet, când nu erau milioane de canale tv și când telefoanele mobile erau doar născociri SF, mulți părinți le citeau seara copiilor din Jules Verne. Era un obicei de familie. Generații întregi au crescut cu poveștile amețitoare din romanele scriitorului francez. Este cel care ne-a spus că vom ajunge pe Lună, că vom explora adâncurile oceanelor, că putem călători spre centrul pământului și că putem înconjura planeta. 

Copiii Căpitanului Grant, Phileas Fogg, Căpitanul Nemo, Profesorul Paganel, Jean Passepartout sunt personajele care au facut parte din copilăria multora dintre noi.

jules verne anticipatie

Pare aproape ireal că Jules Verne vorbea în secolul al XIX-lea despre lucruri care astăzi fac parte din cotidian: zborul, televiziunea, submarinul, călătoriile în spațiu. Mari savanți contemporani s-au declarat inspirați de ideile lui. 

Dacă citiți aceste rânduri, faceți parte dintre aceia care au citit și vor citi întotdeauna copiilor înainte de culcare. Dintre aceia care nu s-au despărțit de lectură și de lumile pe care le deschid cărțile. 

jules-verne_castelul din carpati

Despre romanul Castelul din Carpaţi s-a spus că ar fi fost inspirat de o poveste de dragoste pe care romancierul ar fi trăit-o  cu o contesă din Transilvania, iar castelul în care se desfăşoară acţiunea romanului ar fi Cetatea Colţ din judeţul Hunedoara.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producție a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni. Producător coordonator: Demeter András István.

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea  

costintuchilaTEATRU TValexandru repan,anca boldur,anticipatie,Aurel Rogalschi,Căpitanul Nemo,casa de productie tvr,castelul din carpati,Cetatea Colţ,Copiii Căpitanului Grant,cornel vulpe,Dan Damian,diana lupescu,Dorin Dron,George Ulmeni,Gheorghe Oprina,Jean Passepartout,jules verne si calatoria pe luna,marian hudac,mihai fotino,mihai mălaimare,Phileas Fogg,Profesorul Paganel,stela popescu,teatru tv,Viviana Mitru,Vlad Batca
Luni, 8 februarie 2016, la ora 20.10, la TVR 2 Casa de producție a TVR a programat spectacolul Castelul din Carpaţi, adaptare de Anca Boldur după Jules Verne. Regia artistică: Vlad Batca. În distribuție: Diana Lupescu, Alexandru Repan, Marian Hudac, Aurel  Rogalschi, Cornel Vulpe, Stela Popescu, Mihai Mălaimare, Dorin Dron, Mihai...