premiera america dupa kafka teatrul maghiar cluj

Vineri, 27 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare (în format studio) a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca va avea loc premiera spectacolului America după Kafka, regizat de directorul artistic al Teatrului Național din Praga, Michal Dočekal. Este pentru prima oară în istoria Teatrului clujean când se pune în scenă un text semnat de unul dintre cei mai importanți prozatori ai secolului XX, Franz Kafka.

Imagini de la conferinta de presă America Cluj

Imagini de la conferința de presă 

La conferința de presă organizată cu ocazia premierei, regizorul Michal Dočekal, care revine după doi ani la Teatrul Maghiar, a declarat că pentru el acest spectacol reprezintă și un fel de comemorare a prăbușirii cortinei de fier din urmă cu 25 de ani. „În țările postcomuniste din Europa de Est ne-am confruntat de nenumărate ori în ultimele decenii cu imaginea utopică a Americii descrisă în roman. Cu toții ne putem recunoaște în protagonistul Karl Rossmann. De aceea, acest text este actual nu doar prin prisma problemelor din ce în ce mai apăsătoare despre care vorbește (emigrația, naționalismul, atotprezența puterii)”. În opinia regizorului, prin intermediul Americii, Kafka vorbește în acest roman mai degrabă despre Europa.

afis america kafka

Rolul principal, Karl Rossmann, este interpretat de Balázs Bodolai, unchiul său fiind Miklós Bács. Din distribuție mai fac parte actorii: Enikő Györgyjakab, Áron Dimény, Csilla Albert, Kati Panek, Gábor Viola, Attila Orbán și Ferenc Sinkó.

Fotografie din spectacol de Istvan Biro

Fotografie din spectacol de István Biró

La realizarea spectacolului au contribuit: András Visky (dramaturgia), Martin Chocholušek (decorul), Zuzana Bambušek (costumele), Ivan Acher (muzica), László Szabó G. și Gábor Viola (asistență regie), Katalin Deák (asistență dramaturgie).

Următorul spectacol va avea loc sâmbătă, 28 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare în format studio. Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Teatrului (de luni până vineri între orele 10.00–14.00 şi cu 1h 30’ înainte de spectacol).

Comunicat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Vom reveni cu amănunte.

logo revista teatrala radioVezi:  Alte știri despre Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂamerica franz kafka,andras visky,atotprezența puterii,balazs bodolai,emigrația,Karl Rossmann,Michal Dočekal,naționalismul,premiera la cluj kafka,teatrul maghiar de stat cluj
Vineri, 27 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare (în format studio) a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca va avea loc premiera spectacolului America după Kafka, regizat de directorul artistic al Teatrului Național din Praga, Michal Dočekal. Este pentru prima oară în istoria Teatrului clujean când se pune în...