electra in festivalul neta bucuresti 2015

Vineri, 4 septembrie 2015, la finalul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti se va prezenta unul din cele mai aşteptate spectacole, Electra, în interpretarea Teatrului Naţional din Macedonia.   

Andriy Zholdak

Andriy Zholdak

Regizorul spectacolului, cândva un „copil teribil” al regiei ucrainiene, astăzi unul din cei mai bine cotaţi artişti europeni, este Andriy Zholdak. Distins cu Premiul UNESCO (2004) pentru contribuţia sa la dezvoltarea artei teatrale şi cu două premii „Masca de aur” (2014), în Rusia, originalul artist ucrainean stabilit în Germania – pentru unii genial, pentru alţii un incomod teribil – a lucrat pe multe alte scene europene importante, din Rusia, România, Finlanda, Suedia, Elveţia, cunoscut fiind şi pentru teoriile sale privind înnoirea artei teatrale, pe care le-a expus într-o serie de prelegeri şi ateliere internaţionale.

La baza acestui spectacol de 3 ore şi 30 de minute stă un text minimalist, în care însă, substanţa tragediei antice se regăseşte întreagă, răvăşitoare. 

electra Andriy Zholdak

„Zholdak seamănă cu un meteorit a cărui cădere pe suprafaţa unui text în general cunoscut, produce fisuri, îl sparge […], observa teatrologul George Banu în 2009. El nu este partizanul tradiţiilor, dar nici nu-şi propune să le privească în mod critic; el le utilizează mai degrabă ca material de lucru şi face asta cu un curaj excepţional. Din această ciocnire teribilă şi din expresia artistică ia naştere o adevărată erupţie.”

Electra lui Andriy Zholdak porneşte de la tragedia crimei dintr-o familie regală, pe care o translează în universul contemporan, cu intenţia declarată de a explora tema cruzimii, adânc ascunsă în subconștientul omenesc. 

electra

Imagini din spectacolul Electra, regia: Andriy Zholdak, Teatrul Naţional din Macedonia

„La un moment dat, în istoria țării noastre, a familiei sau a oricărui individ, cruzimea scapă brusc de sub control și se transformă într-o forță care-l controlează pe om, observă Zholdak. Dar, cât de profundă este oare cruzimea umană? Și cu ce unitate ar putea fi măsurată”, se întreabă provocatorul artist.

Acest spectacol a primit patru dintre cele mai importante premii naţionale ale Macedoniei pentru anul teatral 2014: Premiul pentru cel mai bun spectacol al anului, Premiul pentru cea mai bună regie şi două premii de interpretare, pentru rolurile Electra (Daria Rizova) şi Oreste (Aleksandar Gorgieski).

Comunicat al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București

Festivalul International Neta 2015 afis bun

logo revista teatrala radio

 Arhiva Teatrul Național din București

 Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIAndriy Zholdak,electra,festivalul neta 2015,george banu,teatrul național bucurești,teatrul national din m acedonia
Vineri, 4 septembrie 2015, la finalul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti se va prezenta unul din cele mai aşteptate spectacole, Electra, în interpretarea Teatrului Naţional din Macedonia.    Andriy Zholdak Regizorul spectacolului, cândva un „copil teribil” al regiei ucrainiene, astăzi unul...