dan puican volum de annie musca
Revista Teatrală Radio îi urează LA MULȚI ANI! regizorului DAN PUICAN, cu ocazia aniversării zilei de naștere

Astăzi, 6 martie 2014, regizorul Dan Puican împlinește 81 de ani. Născut în 6 martie 1933, la Oltenița, Dan Puican a semnat o pagină de aur în istoria Teatrului Național Radiofonic, căruia i s-a dedicat neîntrerupt timp de 50 de ani, începând din 1963.

dan puican

Dan Puican

Așa cum pe bună dreptate remarcă Radu Beligan, „Epoca de aur a teatrului radiofonic îşi datorează strălucirea şi gloria minunatului Dan Puican, a cărui viaţă s-a confundat, timp de o jumătate de secol, cu destinul instituţiei pe care a slujit-o cu fidelitate şi credinţă”. Lansat ca actor în 1956 şi făcând parte din ceea ce posteritatea a numit „Promoţia de Aur” a Teatrului românesc, fiind coleg, printre alţii cu George Constantin, Amza Pellea, Mircea Albulescu, Draga Olteanu Matei şi Victor Rebengiuc, Dan Puican a preferat să se dedice „teatrului invizibil”, teatrul radiofonic, semnând regia a peste 1000 de piese de teatru si emisiuni scenarizate, profile teatrale, recitaluri de poezie etc. Dacă facem o simplă proporție, aproape 10 la sută din totalul de piese de teatru și emisiuni cu profil teatral din Fonoteca de teatru a SRR poată semnătura regizorală a lui Dan Puican, multe dintre ele fiind adaptate pentru radio de regizorul însuși. A colaborat cu mari actori din generații diferite, cărora le-a oferit șansa unor înregistrări de referință, dintre care trebuie amintite, chiar și la o sumară enumerare, integrala Cehov, realizată în perioada 1980–1985, toate piesele lui Caragiale, piese de Molière (Mizantropul, Școala nevestelor), Goldoni (Hangița, Casa cea nouă, O întâmplare ciudată), Shakespeare (Neguțătorul din Veneția, Scorpia îmblânzită), Lope de Vega (Capriciile Fenisei), Schiller (Maria Stuart, Wilhelm Tell), Gogol (Căsătoria), G. B. Shaw (Candide, Maior Barbara), dramaturgie românescă din toate epocile, teatru pentru copii.

dan-puican-biografie-de-annie-musca

Luni, 3 martie 2014, la clubul Ramada Majestic din București a avut loc lansarea volumului biografic pe care Annie Muscă l-a dedicat regizorului: Dan Puican – „Radioul este viața mea”, apărut la sfârșitul anului trecut la Editura Adevărul Holding. La lansare – și totodată la aniversarea, cu acest prilej, a regizorului Dan Puican, organizată de Redacţia Teatru a SRR – au participat personalităţi ale vieţii culturale, oameni de teatru, actori, regizori, ziarişti, un numeros public.

annie musca

Annie Muscă

În Revista Teatrală Radio veţi putea asculta în curând câteva secvenţe din înregistrarea acestui eveniment.

Astăzi, vă oferim un fotoreportaj realizat de Loreta Popa luni, 3 martie 2014, la Clubul Ramada Majestic, unde, de un deceniu, Redacția Teatru organizează săptămânal audiții cu public, sub genericul devenit deja tradițional, „Ne auzim la Majestic”, proiect inițiat de regizorul Mihai Lungeanu (C.T.).

dan puican marin moraru

Dan Puican alături de Marin Moraru

regizorul dan puican

annie musca martie ramada majestic

Annie Muscă

elena negreanu

Elena Negreanu

mihai lungeanu

Mihai Lungeanu

atila vizauer

Attila Vizauer, Violeta Berbiuc

mircea constantinescu

Mircea Constantinescu

oana anagnoste

Oana Anagnoste, Dan Puican

serban cionoff

Șerban Cionoff

oana anagnoste annie musca sivia cusursuz, costin tuchila manuella popescu

Oana Anagnoste, Annie Muscă, Manuella Popescu, Costin Tuchilă, Silvia Cusursuz

loreta popa

Loreta Popa, Dumitru-Dorin Prunariu, Șerban Cionoff, Manuella Popescu

julieta strambeanu elena negreanu 3 martie 2014 majestic club teatru radiofonic

Julieta Strâmbeanu, Elena Negreanu

annie musca autografe

costin tuchila

Mircea Bunescu, Costin Tuchilă, Attila Vizauer, Violeta Berbiuc

annie musca mircea m ionescu

Annie Muscă, Mircea M. Ionescu

dumitru dorin prunariu serban cionoff lansare majestic calea victoriei

Dumitru-Dorin Prunariu, Șerban Cionoff

dan puican cristina chirvasie

Dan Puican, Cristina Chirvasie

loreta popa ion arcudeanu

Loreta Popa, Ion Arcudeanu

elena negreanu annie musca majestic lansare carte dan puican

Elena Negreanu, Annie Muscă

fotoreportaj majestic lansare dan puican

Fotoreportaj de Loreta Popa

Vezi și: Dan Puican, un monstru sacru al Radioului, se mărturisește, cronică de Șerban Cionoff

„Dan Puican – «Radioul este viața mea»” de Annie Muscă, la Majestic

Remember, mari actori români, rubrică de Annie Muscă în Revista Teatrală Radio

costintuchilaANIVERSAREaniversare la majestic,annie muscă,attila vizauer,dan puican aniversare,dan puican biografie,domnica tundrea,dumitru dorin prunariu,integrala cehov,loreta popa,mihai lungeanu,mircea cinstantinescu,ramada majestic,reigzori,serban cionoff,violeta berbiuc
Revista Teatrală Radio îi urează LA MULȚI ANI! regizorului DAN PUICAN, cu ocazia aniversării zilei de naștere Astăzi, 6 martie 2014, regizorul Dan Puican împlinește 81 de ani. Născut în 6 martie 1933, la Oltenița, Dan Puican a semnat o pagină de aur în istoria Teatrului Național Radiofonic, căruia i...