Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

roma sarbatori iarna

rubrica roma caput culturaePremierele teatrale programate la Roma în perioada sărbătorilor de iarnă 2014–2015 stau în majoritate sub semnul comediei, dar există de toate şi pentru toate gusturile: spectacol de autor, one men show-uri sau debuturi originale. 

O adaptare cinematografică realizată de regizorul Billy Wilder în 1955 oferea piesei de teatru The Seven Year Itch, scrisă de George Axelrode un succes mondial. Iar începând cu 26 decembrie este propusă din nou pe scena Teatrului Quirino, în regia lui Alessandro D’Alatri cu Elena Santarelli şi Massimo Ghini. 

natale in casa cupiello foto Brunella Giolivo

Natale in casa Cupiello. Foto: Brunella Giolivo

Cei care vor să cunoască o altă faţă a celebrei tragicomedii scrisă de Eduardo De Filippo, Natale in casa Cupiello, pot vedea o nouă versiune teatrală regizată de Antonio Latella la Teatrul Argentina până la 1 ianuarie 2015; iar în zilele de 3 şi 4 ianuarie, la acelaşi teatru, Fausto Russo Alesi lansează textul marelui Eduardo sub formă de monolog. 

Şi tot la Teatrul Argentina, Anna Marchesini debutează în 5 ianuarie cu versiunea teatrală a romanului său Cirilo e Marilda non si può fare

Cirilo e Marilda non si può fare

Anna Marchesini în Cirilo e Marilda non si può fare

Dacă lăsăm la o parte genul de texte asa-numite politically correct cu iz comic, trebuie fără doar şi poate să amintim spectacolul I suoceri albanesi – Due borghesi piccoli piccoli pe textul lui Gianni Clementi, cu Francesco Pannofino şi Emanuela Rossi la Teatrul Sala Umberto. Premiera a avut loc a doua zi de Crăciun. Regia este semnată de Claudio Boccaccini. 

albanesi

I suoceri albanesi

Aventurile unei Companii teatrale a anilor ’50 sunt povestite în piesa La luna degli attori, un text despre viciile şi virtuţile acestei lumi scris de Ken Ludwig, interpretat la Teatrul Manzoni de Paola Quattrini, Pietro Longhi şi Miriam Mesturino împreună cu Compania Longobardo-Bresolin-Ricalzone-Perinelli-Bei. 

Cei care sunt pasionaţi de dramaturgia modernă italiană pot miza pe Uscita d’emergenza de Manlio Santanelli, pe care Vittorio Viviani, Gino Auriuso și regizorul Enrico Maria Lamanna îl propun la Teatrul della Cometa din 7 ianuarie. Anul viitor. 

Nicola Pistoia este protagonist, împreună cu Ketty Roselli şi Armando Puccio, în spectacolul Flebowsky… dove c’è barella c’è casa după romanul  Storie di ordinaria corsia de Fabrizio Blini, în regia lui Gigi Piola la Teatrul Brancaccio. 

La Teatrul Ambra Garbatella a avut premiera spectacolului Il matrimonio può attendere cu Francesca Nuzi şi Diego Ruiz. 

the hogwallops

The Hogwallops

Dacă vorbim de o comicitate mai extravagantă, trebuie să amintim The Hogwallops, un spectacol realizat de Compania teatrală engleză Lost in Translation Circus, programat la Teatrul TorBella Monaca în perioada 29 decembrie–6 ianuarie. 

Universul baloanelor de săpun este creat în spectacolul BuBBles de catre Marco Zoppi şi Rolanda Sabaliauskaite la Teatrul Quirino. 

bubbles

BuBBles

Romanii şi turiştii aflaţi în capitala Italiei în această perioadă pot petrece sfârşitul de an în compania actorului Maurizio Battista şi a spectacolului său Click Clock Clown la Auditorium Conciliazione. 

Mise en place

La Teatrul Lo Spazio este programat spectacolul Mise en place de Daniela Amendola şi Pietro Pace, ultimul fiind şi protagonistul acestei montări. La acelaşi teatru poate fi văzut Amaterasu version cu Marianna Di Muro şi Annabella Tedone. 

Corespondenţă de la Roma

Videoclip I suoceri albanesi – Due borghesi piccoli piccoli

raluca-nita

Raluca Niță

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000  

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEanna marchesini,Antonio Latella,circ si teatru,comede,eduardo de filippo,Maurizio Battista,mise en place,natale in casa cupiello,raluca niță,spectacole la roma de sarbaori,teatro argentina
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ Premierele teatrale programate la Roma în perioada sărbătorilor de iarnă 2014–2015 stau în majoritate sub semnul comediei, dar există de toate şi pentru toate gusturile: spectacol de autor, one men show-uri sau debuturi originale.  O adaptare cinematografică realizată de regizorul Billy Wilder în 1955...