„La Vulpea Roşie” de Puşa Roth la Radio România Cultural
de COSTIN TUCHILĂ
Unul dintre marile succese recente ale Teatrului Naţional Radiofonic, spectacolul La Vulpea Roşie, scenariu radiofonic de Puşa Roth, muzica: Gabriel Bassarabescu, regia artistică: Vasile Manta, cu Delia Nartea în rolul Zarazei, va putea fi reascultat sâmbătă, 11 iulie 2015, la ora 0.30 și, în reluare la ora 13.15, la Radio
România Cultural. În distribuție: Mircea Albulescu, Cristian Iacob, Constantin Dinulescu, Ion Chelaru, Manuela Ciucur, Alina Teianu, Mihai Niculescu, Eugen Cristea, Ion Arcudeanu. Redactor: Costin Tuchilă. Regia de montaj: Mirela Anton. Producţia şi coloana sonoră: Vasile Manta. Regia de studio: Janina Dicu. Data difuzării în premieră: sâmbătă, 27 martie 2010, la ora 23.30, Radio România Actualităţi.
Pornind de la biografia vestitei Zaraza, cântăreaţă celebră din Bucureştiul interbelic, Puşa Roth a creat o poveste originală, alta decât cea cunoscută, adică dragostea dintre Zaraza şi Cristian Vasile. Aproape nimic din biografia, de altfel sumară şi acoperită de legendă, a Zarazei nu transpare în piesa Puşei Roth, care propune o imagine eliberată de clişeele adesea de prost gust care înconjoară figura cântăreţei lansate la restaurantul bucureştean „La Vulpea Roşie”. Povestea Zarazei este recreată fictiv, autoarea păstrând doar cadrul de la Vulpea Roşie şi amănuntul – nici el verificabil documentar – al călătoriei în Argentina. De fapt această presupusă călătorie devine o explicaţie contextuală a tangoului compus de Tagle Lara (compozitor uruguayan mort în Argentina), ajuns şlagăr în România, în interpretarea lui Cristian Vasile, sub titlul Zaraza (textul cântecului are puţine legături cu cel original, în spaniolă, cuvântul zaraza devenind substantiv propriu).
Recreând atmosfera bucureşteană a perioadei interbelice, autoarea propune un spectacol în cheie modernă, cu muzică originală de Gabriel Bassarabescu. Un muzical aşadar în care portretul Zarazei, desprins de stereotipii, devine unul viu, construit abil şi nuanţat, perfect verosimil din punct de vedere teatral-muzical, pentru că muzica lui Gabriel Bassarabescu nu rămâne doar o ilustraţie care să puncteze anumite momente ale acţiunii, cum se întâmplă în multe spectacole cu pretenţie de muzical, ci face parte integrantă din scenele imaginate de autoare, contribuind totodată, substanţial, la portretizarea personajului principal, la crearea dimensiunii interioare necesare într-o varietate de situaţii.
Tânărul compozitor George Barbu este îndrăgostit de cântăreaţa deja consacrată, Zaraza, care este curtată însă de un moşier bogat, Conu Iorgu, cu ajutorul căruia ajunge la Paris. Eroina este surprinsă în acest moment de cumpănă, în care se consumă drama sufletească, una desigur universală. Revenirea ei la Bucureşti, în restaurantul de lux unde se lansase, aureolată deja de celebritate internaţională, constituie deznodământul firesc, în logica ficţiunii.
Delia Nartea
Scenariul se impune prin originalitatea viziunii, fluenţa naraţiunii teatrale, scenele de atmosferă şi dialogurile bine conduse. Gabriel Bassarabescu, care semnează şi regia muzicală, a creat o muzică aparte prin formula melodică, ritmică şi armonică, cu teme cantabile, evitând tipare cunoscute şi întotdeauna foarte adecvate textului poetic. Cu armonie şi orchestraţie rafinate, aceste cântece au toate atributele unor şlagăre.
Imagini de la înregistrarea spectacolului La Vulpea Roșie, Studioul „Mihai Zirra” al Radiodifuziunii, ianuarie 2010
Cu o distribuţie excepţională, regizorul Vasile Manta a realizat un spectacol încântător prin ritm şi culoare. Interpreta Zarazei, Delia Nartea, construieşte cu un firesc desăvârşit personajul, într-o complexitate de nuanţe sufleteşti, cu un registru dramatic bogat, trecând cu abilitate de la o stare la alta. Pe lângă jocul actoricesc, se cuvine evidenţiată la superlativ interpretarea muzicală, de la calităţile vocale propriu-zise la expresivitatea abordării stilistice şi naturaleţea efectelor teatrale obţinute. Cele zece cântece, opt ale Zarazei şi două ale Emiliei, personaj interpretat cu multă fineţe de Manuela Ciucur, devin bijuterii de gen.
Mircea Albulescu conturează plastic figura lui Conu Iorgu, relaţiile de joc în scenele cu Zaraza fiind admirabil valorificate. Cristian Iacob construieşte exemplar personajul tânărului îndrăgostit iar Eugen Cristea (Coregraful) creează o scenă de mare efect din câteva replici.
Fragment din spectacol
Grafică și ilustrații: Costin Tuchilă. Editare multimedia: Maria Andronache.
Vezi: „La Vulpea Roșie” mai cântă Zaraza?, cronică de teatru radiofonic de Maria Seiculescu
Arhiva Teatrul Național Radiofonic
Costin Tuchilă
Alte articole de Costin Tuchilă:
„Muntele” de D. R. Popescu, la Teatrul Național Radiofonic
„Scene din viaţa lumii mari” de N. V. Gogol
De la teatru la operă sau câteva curiozităţi
„Șambelan la viezuri” de Pușa Roth, la Teatrul Național Radiofonic
Shakespeare şi Ziua Sfântului Valentin
Gina Patrichi în „Livada de vișini”
20 de ani de la plecarea lui George Constantin
„Insomniile lui Gregor” de Nicolae Sirius, în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic
Coca Andronescu sau „tainica minune a râsului”
Sică Alexandrescu – vocația capodoperei
Coca Andronescu în „Câinele grădinarului” de Lope de Vega
Coca Andronescu în sceneta „Un scos din pepeni”
„Roman de Bucureşti” de Pușa Roth, la Teatrul Național Radiofonic
Mihai Popescu în „Egmont” de Goethe
Ștefan Iordache în „Richard al III-lea” de William Shakespeare
Ștefan Iordache în rolul lui Costache Caragiale
Mircea Albulescu în piesa „Ieri după Shakespeare” de Puşa Roth
Evocare Adrian Pintea la Majestic
Édouard de Max, „Prințul tuturor celor ce nu trebuie făcute”
„Stăpân pe mine sunt, stăpân pe Univers”
Pagina Istoria Teatrului Național Radiofonic
„Ringhișpilul” de Pușa Roth și Leonard Popovici
În pregătire la Teatrul Național Radiofonic: „Dialog imaginar cu Anton Pann” de Pușa Roth
V-ar plăcea un stat condus exclusiv de femei?
http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/la-vulpea-rosie-de-pusa-roth-la-radio-romania-cultural-2/TEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICarticole de costin tuchilă,cristian vasile,delia nartea,eugen cristea,gabriel bassarabescu,ion chelaru,la vulpea rosie,mircea albulescu,musical,muzica de teatru,pusa roth,tagle lara,vasile manta,zaraza