teatrul de nord satu mare

Duminică, 19 august 2018, s-a încheiat la Teatrul de Nord din Satu Mare săptămâna de Laborator teatral, o săptămână maraton, la care au participat toți actorii secției române, scenografii și personalul tehnic.

Teatrul de Nord este al doilea teatru din țară în care s-a experimentat acest tip de laborator gândit și coordonat de unul dintre cei mai influenţi producători de teatru din Rusia, regizorul Oleg Loevski. Scopul Laboratorului teatral este de a-i scoate pe actori din zona de confort, oferindu-le provocarea unor repetiții la maximă intensitate, sub presiunea timpului şi cu mijloace de producție adaptate din existent.

”Prințesa de cartier”

”Prințesa de cartier”

În cadrul proiectului, trei regizori tineri au primit trei texte scrise de autori contemporani, trei spații de joc și actorii împărțiti în trei echipe. Nikolai Ruski, Nikita Betehtin și Dumitru Acriș, tinerii regizorii invitaţi, au lucrat pe textele: ”Prințesa de cartier” de Andrei Ivanov, ”Janna sau Mâine va fi o nouă zi” de Iaroslava Pulinovici și ”Chibrituri” de Konstantin Steșik, traduse de Raluca Rădulescu.

”Janna sau Mâine va fi o nouă zi”

”Janna sau Mâine va fi o nouă zi”

După numai cinci zile de repetiții, sâmbătă și duminică publicul a fost invitat să vadă trei schițe de spectacole, să participe la discuții cu actorii și regizorii, iar la final să voteze dacă cele trei spectacole-schiță pot fi continuate și transformate în spectacole. Toate cele trei spectacole au primit girul publicului și aplauze lungi.

”Chibrituri”. Fotografii de Cristian Gatina

”Chibrituri”. Fotografii de Cristian Gatina

Și, dacă niște creatori puși față în față au reușit să depășească barierele impuse de limbă, școală sau cultură, ajungând, în decurs de numai cinci zile, să vorbească un limbaj comun și descoperindu-și valențe pe care nu le credeau existente în bagajul profesional, putem concluziona că acest laborator a fost unul reușit.

Comunicat al Teatrului de Nord din Satu Mare 

www.teatruldenord.ro

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul de Nord din Satu Mare

Arhiva rubricii Știri

costintuchilaȘTIRIlaborator,Oleg Loevski,rusia,stiri rtr,teatrul de nord din satu mare
Duminică, 19 august 2018, s-a încheiat la Teatrul de Nord din Satu Mare săptămâna de Laborator teatral, o săptămână maraton, la care au participat toți actorii secției române, scenografii și personalul tehnic. Teatrul de Nord este al doilea teatru din țară în care s-a experimentat acest tip de laborator gândit...