sergiu-cioiu-carte-pusa-pusa-roth-discuri-toronto

eveniment-teatral-sigla-2Consulatul General al României la Toronto și Cenaclul „Nicăpetre” de pe lângă publicația culturală locală „Observatorul” organizează lansarea cărții Nu știm aproape nimic. Pușa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu, apărută în colecția „Summa cum laude” a Editurii Ars Longa din Iași, 2016. Evenimentul va avea loc vineri, 14 octombrie 2016, ora 17.00, la sediul Consulatului General al României la Toronto, 789 Don Mills Road, unit 501, M3C 1T9, tel. 416 585 2444. Vor fi lansate și cele două recente albume discografice. Cu această ocazie, Sergiu Cioiu va susține un minirecital de poezie și muzică.

sergiu-cioiu-lansare-toronto-14oct2016

Sub formă de dialog, cartea este o sumă de amintiri ale actorului şi interpretului de cântece şi poeme, Sergiu Cioiu, care se auto-defineşte ca „un artizan al cântecului şi un interpret al verbului.” Dialogul dezvăluie aspecte din viaţa artistului, opinii despre creaţia muzicală a unei epoci, din care multe refrene au rămas în memoria colectivă, întâmplări și anecdote din întâlnirile cu poeţi, actori, regizori, ziarişti, compozitori, artişti plastici. O carte despre o epocă traversată în paşi dansanţi de interpretul Cântecului vântului şi al altor cântece care se pot asculta cu încântare şi astăzi.

Cartea mai cuprinde biografia sa artistică, un amplu grupaj de fotografii ce marchează diverse evenimente din viaţa şi activitatea lui Sergiu Cioiu, precum şi o postfaţă semnată de Costin Tuchilă, intitulată Cântec, poezie, rostire de gând.

nu-stim-aproape-nimic-pusa-roth-in-dialog-cu-sergiu-cioiu-ars-longa

Volumul este însoţit de un audiobook, Sergiu Cioiu în dialog cu dumneavoastră (dublu CD, producție ConArt & Cachaça Prod, 2016, apărut la Editura Ars Longa), care conţine câteva comentarii pe marginea interviului din cartea Nu știm aproape nimic şi o trecere în revistă a repertoriului artistului din anii ’60, ’70 şi ’80, între care: Cântecul vântului, Venise vremea, Merci, Bécaud!, Facerea lumii, Glasul tău, Tripticul Brâncuşi de Alexandru Mandy; Le voleur de toiles de Florin Bogardo & Romulus Vulpescu după un poem de Marin Sorescu; Botezul, Sud-Nord, Ce?, Orchestra, Viteză, Goange, muzica: Dan Stoian, versuri de Marin Sorescu și multe altele.

eurostar-sergiu-cioiu-vantule

Tot cu această ocazie, Sergiu Cioiu lansează ultimul său album, Vântule și alte cântece, apărut la Casa de discuri „Eurostar” din București, 2016.

Pușa RothCa să poţi să cânţi poezie, trebuie să ai suflet de poezie, mă gândesc eu, fiindcă poezia este starea supremă a sentimentelor noastre. Sergiu Cioiu a cântat poezie, cu o expresivitate dramatică deosebită. Era un tânăr frumos, talentat, deosebit prin stil, era altfel, aşa cum spunem despre cineva când dorim să-l singularizăm şi nu dorim să facem comparaţii sau să adăugăm noian de epitete.

P. R.: – Unele texte ale cântecelor interpretate de dvs. sunt poezii ale unor mari poeţi români precum Marin Sorescu, Romulus Vulpescu…

Sergiu Cioiu: – Miron Radu Paraschivescu, Bacovia, Minulescu, Topârceanu, însă cântecele pe care le-am înregistrat la Radio au fost pe versurile acestui unic compozitor, Alexandru Mandy. Am fost cucerit de ideea ce poate fi desprinsă dintr-un text, de aşa-zisul cântec poetic. Am avut şi am consideraţie pentru poezie. Am muzicalizat poeme de Romulus Vulpescu, Marin Sorescu, Miron Radu Paraschivescu, Ioana Diaconescu, Adrian Păunescu. Spun versuri din poezia românească şi universală şi am în proiect un album intitulat Arca Necuvintelor pe versurile lui Nichita Stănescu, altul, Carul mare, din versurile lui Ștefan Radof, şi unul cu Cânticele ţigăneşti de Miron Radu Paraschivescu.

P. R.: – Să vorbim şi despre tripticul Poarta sărutului, Masa tăcerii, Coloana fără sfârşit, cântece cu titluri omonime cu lucrările lui Brâncuşi de la Târgu Jiu…

S. C.: – Un triptic foarte important care, după opinia multora, face parte dintr-un patrimoniu al cântecului românesc.

P. R.: – Acum mai cântaţi cele trei piese, acolo în îndepărtata Canadă?

S. C.: – Le mai cânt şi intenţia mea ar fi să fac un spectacol în România, la Târgu-Jiu, dar nu toate intențiile pot fi realizabile… Am o relaţie foarte frumoasă, calduroasă, cu domnul Ion Alecsoiu pe care îl salut şi care a propus municipalităţii oraşului ca o străduţă de acolo să poarte numele lui Alexandru Mandy, iar eu să devin cetăţean de onoare al oraşului Târgu-Jiu. Sigur, sunt doar propuneri, care ar fi onorante, dar…” (Fragment din volum).

sergiu-cioiu-foto-tinerete

Sergiu Cioiu

„Actor, cântăreț, compozitor, rafinat cunoscător și recitator de poezie, Sergiu Cioiu  [n. 7 octombrie 1940; s-a stabilit în Canada în 1983] s-a impus repede ca o personalitate distinctă a muzicii acelor ani [deceniile al șaptelea–al nouălea ale veacului trecut]. Mă întreb acum, când amintirile s-au sedimentat și putem privi retrospectiv peisajul artistic al acelor vremuri, care erau trăsăturile care îl diferențiau față de alți interpreți. La calitățile vocale, cele legate de întinderea vocii, de intonația de o naturalețe cuceritoare, de timbrul catifelat și foarte personal de altfel, se adăuga un mod aparte, aș îndrăzni să spun, de dicțiune poetică prin cânt. Aceasta și pentru că Sergiu Cioiu a cântat piese alese cu grijă, al căror text este chiarpoezie. Dacă ar trebui neapărat să găsim asemănări ori posibile filiații, am invoca ilustra tradiție a șansonetei, mai ales că Alexandru Mandy, ale cărui cântece au fost interpretate în mod ideal de Sergiu Cioiu, nu este deloc departe de genul șansonetei. Iar afirmația mea este, iată, confirmată acum, după o carieră prodigioasă, de Sergiu Cioiu însuși: «Mă consider mai degrabă un artizan al cântecului și un interpret al verbului.»

Accentul pus pe interpretarea actoricească, susținută și de o fermecătoare prezență scenică, a fost urmărit de la bun început. «Cântând am senzația că monologhez cu mine însumi. Cântărețul e un actor în persoana căruia viază în aceeași măsură omul și artistul. El se exprimă pe sine la unison cu ceilalți. Discordanțele uluiesc, dar nu rețin; cântărețul trebuie să fie un sol al generației sale», spunea Sergiu Cioiu răspunzând la o anchetă a ziarului brașovean «Drum nou» (2 noiembrie 1968). Trecuseră doi ani de la marele său succes cu piesa lui Alexandru Mandy, Cântecul vântului, lansat și premiat în 1966 la Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia. N-ar fi inutil să amintim că această a patra ediție a festivalului fusese un veritabil răsfăț de șlagăre, cântece care se aflau pe buzele tuturor: Prieten drag de Radu Șerban (versuri de Constantin Cârjan), interpretat de Pompilia Stoian, Marele Premiu; Cânta un matelot de Vasile Veselovski (pe versurile lui Ion Minulescu), în versiunea Doinei Badea, Premiul Uniunii Scriitorilor din România; De-ar fi să mă mai nasc o dată de George Grigoriu (text de Angel Grigoriu şi Romeo Iorgulescu), cântat de Gică Petrescu, Premiul Radioteleviziunii Române; Olimpiada tinereţii (muzică și versuri de Temistocle Popa), în versiunea lui Dan Spătaru, și el premiat.” – Costin Tuchilă, fragment din postfață.

sergiu-cioiu-9-mai-2016

Sergiu Cioiu la lansarea volumului și a audiobook-ului, Centrul Socio-Cultural Jean-Louis Calderon, București, 9 mai 2016

„«Un baladist care, până și în miezul zilei, se visează pe scândurile scenei», așa l-a botezat George Sbârcea pe Sergiu Cioiu și așa i-a rămas numele! Așa a fost și așa a rămas el, după cum, cu o captivantă simplitate se mărturisește în dialogurile purtate cu redutabila Pușa Roth și reunite în cartea Nu știm aproape nimic: «Mă consider mai degrabă un artizan al cântecului și un interpret al versului.»

De fapt, ceea ce au pus la cale și au reușit pe deplin să facă Sergiu Cioiu și Pușa Roth este o carte de dialoguri despre experiențe de viață. Cartea, ea însăși, gândită ca o experiență de viață. […]

Spui Sergiu Cioiu și numaidecât te duci cu gândul la o pleiadă din care nu pot lipsi Doina Badea, Gică Petrescu, Anda Călugăreanu, Dan Spătaru, Luminița Dobrescu, Trio Caban, Angela Similea, Margareta Pâslaru, Constantin Drăghici, Corina Chiriac, Mihaela Mihai, Aurelian Andreescu, Jean Păunescu sau Cristian Popescu. După cum la fel de drept este să spui, alături de aceștia, nume cu adevărat de referință: Sile Dinicu, Valeriu Lazarov, Alexandru Bocăneț. Cu toții fiind oameni de har care au făcut ca în acea perioadă de relativă, dar reală, deschidere politică și culturală artele să cunoască o fascinantă înflorire și afirmare, «Cerbul de Aur» și Festivalul de la Mamaia fiind realități emblematice și adevărate etaloane ale genului.

Am greși, însă, dacă am vorbi despre Sergiu Cioiu doar ca un interpret vocal de excepție atâta vreme cât personalitatea sa atât de complexă include ca o componentă definitorie o rafinată știință a artei scenice. Aici spunându-și cuvântul anii săi de studiu la Facultatea de Teatru de la IATC unde, după propria-i mărturisire,  a intrat – și nu chiar foarte ușor! – în toamna lui 1960, avându-i colegi pe Ovidiu Iuliu Moldovan, Monica Ghiuță, Ștefan Radof, Ilinca Tomoroveanu, Ion Caramitru, Mariana Mihuț, Mihai Stan, Rodica Mandache, Nicolae Gheorghe, Dora Cherteș sau Andrei Zaharia. Așadar, a făcut parte dintr-o altă generație de referință a IATC, ceea ce, așa după cum el însuși o va recunoaște, i-a fost de mare folos în viitoarea sa carieră muzicală.” – Șerban Cionoff„Un baladist care, până și în miezul zilei, se visează pe scândurile scenei’’ Revista Teatrală Radio, 11 mai 2016.

grupaj-foto-volum-nu-stim-nimic-sergiu-cioiu-pusa-roth

Fotografii din arhiva Sergiu Cioiu – grupaj din vol. Nu știm aproape nimic. Pușa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu 

Botezul, muzica: Dan Stoian, versuri: Marin Sorescu – interpretează: Sergiu Cioiu. Înregistrare de pe audiobook-ul Sergiu Cioiu în dialog cu dumneavoastră (dublu CD, producție ConArt & Cachaça Prod, 2016, apărut la Editura Ars Longa. Albumul însoțește volumul Nu știm aproape nimic. Pușa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu)

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Balada unei stele mici de George Topârceanu. Recită: Sergiu Cioiu

Prăbușirea unui vultur într-un om de Nichita Stănescu. Muzică de Leonard Constant. Interpretează Sergiu Cioiu. Înregistrare de pe albumul Arca necuvintelor. Cioiu spune Nichita

Cântecul vântului, muzica și versurile: Alexandru Mandy. Interpretează: Sergiu Cioiu

Primul loc de pe pământ, muzică și versuri: Alexandru Mandy. Interpretează: Sergiu Cioiu

De nebun ce eram, muzica și versurile: Constantin Drăghici. Interpretează: Sergiu Cioiu

logo-revista-teatrala-radioVezi: Sergiu Cioiu

Arhiva rubricii Eveniment

costintuchilaEVENIMENTalexandru mandr,arca necuvintelor,ars longa,cenaclul nicapetre,dan stoian,George Topârceanu,marin sorescu,nichita stănescu,nu stim aproape nimic pusa roth sergiu cioiu,pusa roth,sergiu cioiu,sergiu cioiu eurostar,toronto
Consulatul General al României la Toronto și Cenaclul „Nicăpetre” de pe lângă publicația culturală locală „Observatorul” organizează lansarea cărții Nu știm aproape nimic. Pușa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu, apărută în colecția „Summa cum laude” a Editurii Ars Longa din Iași, 2016. Evenimentul va avea loc vineri, 14...