lansare carte despre demeter andras timisoara

Miercuri, 18 decembrie 2013, ora 18.30, la Librăria Cărtureşti – Iulius Mall din Timișoara (str. Aristide Demetriade, nr. 1, Iulius Mall, etaj) va avea loc lansarea volumului Szereptudásra Vagy Rögtönzésre – Demeter András a s(z)ínen (Respectul celor scrise sau ușurința exprimării – Demeter András în s/şine) de Darvay Nagy Adrienne. Amfitrion: actorul Bandi András Zsolt.

biografie demeter andras

Respectul celor scrise sau uşurinţa exprimării este o carte biografică, scrisă în limba maghiară de Darvay Nagy Adrienne, care surprinde în principal implicarea actorului Demeter András în viaţa culturală din Timişoara. Autoarea este istoric de teatru, scriitor, teatrolog, consilier în arta teatrală.

demeter_andras

Demeter András

Demeter András avea doar 24 de ani când a câştigat, în urmă cu două decenii, primul concurs managerial organizat în România pentru ocuparea unui post de director de teatru, ajungând în fruntea Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara. Cariera timişoreană a celui ce a fost nu doar cel mai tânăr director de instituţie publică de teatru din istoria universală a teatrului, dar şi iniţiatorul Festivalului Internaţional SalTimBanc este marcată însă şi de multe alte particularităţi. De exemplu, a interpretat roluri principale din creaţia shakespeareană în trei limbi. Printre altele, rolul Claudius în Hamlet-ul de acum zece ani, devenit astăzi un spectacol legendar. La împlinirea a exact 8 ani de când, în rolul lui Faust, şi-a luat adio de la directoratul timişorean, Demeter András revine în oraşul de pe Bega.

Darvay Nagy Adrienne

Darvay Nagy Adrienne

„Deseori îmi aduc aminte de imaginea lui Demeter András care atunci conducea deja teatrul de zece ani: cum stătea el îngândurat pe șine, în spectacolul aniversar al Teatrului Maghiar care sărbătorea jumătate de secol, în timp ce în jurul lui năvăleau protagoniștii spectacolului, adică membrii trupei Teatrului Maghiar și artiștii de diverse naționalități, invitați. Acest moment urmează după scena iscodirii, așa-zisa scenă a mănăstirii, când Regele își dă seama că dușmanul său, Hamlet, nu e supărat din dragoste. Polonius a plecat deja, iar trupa de actori se pregătește pentru scena cursei de șoareci. Momentul acesta a căpătat o putere emblematică, depășind evenimentele dramaturgiei reale: directorul artist, încă incredibil de tânăr, este înconjurat de tot ceea ce e de fapt meritul propriei perseverențe, realizarea lui, prin care a pus pe șine Teatrul Maghiar din Timișoara, condamnat la desființare.” ( Darvay Nagy Adrienne).

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Cartea de teatru 

costintuchilaCARTEA DE TEATRUbiografie demeter andras de darvay nagy adrienne,cel mai tânăr drector de teatru din istoria teatrului,claudius,demeter andras,faust,hamlet,iulius mall,polobnius,Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara,timișoara
Miercuri, 18 decembrie 2013, ora 18.30, la Librăria Cărtureşti – Iulius Mall din Timișoara (str. Aristide Demetriade, nr. 1, Iulius Mall, etaj) va avea loc lansarea volumului Szereptudásra Vagy Rögtönzésre – Demeter András a s(z)ínen (Respectul celor scrise sau ușurința exprimării – Demeter András în s/şine) de Darvay Nagy...