lectia spectacol tnb in croatia

Spectacolul Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti cu Lecţia de Eugène Ionesco, comedie absurdă descifrată cu rafinat simţ plastic de artistul Horaţiu Mălăele, regizor şi interpret alături de două cunoscute actriţe, Aylin Cadîr şi Victoria Dicu, va fi prezentat vineri, 8 mai 2015, în Croația, în cadrul Small Scene Theater Festival din Rijeka. Prestigiosul festival de teatru de cameră, aflat în acest an la cea de-a 22-a ediţie, se desfăşoară în perioada 2–9 mai 2015 pe scena Casei de Cultură a Croației.

Lectia. Horatiu Malaele

Horațiu Mălăele în Lecția

Potrivit organizatorilor, ediția din acest an invită publicul să redescopere teatrul sub genericul „Teatrul și timpurile moderne: între splendoare și disperare”, motto inspirat de ideea că astăzi, întreaga noastră existență, spiritualitatea și supraviețuirea evenimentelor culturale, ca și acest festival, sunt adesea puse sub semnul întrebării.

LECTIA e ionesco teatrul national bucuresti

Festivalul Internațional Small Scene Theater Festival a fost fondat la Rijeka, în 1994, ca festival național al Croației. Din 1999, când selecționer al festivalului a devenit criticul de teatru și dramaturgul Dalibor Foretic, festivalul și-a propus să adune cele mai progresiste producții de teatru de cameră, cele mai multe dintre ele fiind produse de companii sau grupuri teatrale independente, devenind un eveniment internațional.

V.Dicu si H.Malaele lectia

Lecția. Sursa foto: Teatrul Național din București

„În urmă cu șapte ani, credeam că această criză, aflată atunci la început, nu este doar de natură economică și că nu va fi doar un fenomen tranzitoriu, declară Bojan Munjin, actualul selecţioner al festivalului. Astăzi, știm deja că însuși fundamentul noțiunii de viață civilizată a fost zguduit, că un număr din ce în ce mai mare de oameni sunt disperați, înfometați și și-au pierdut încrederea în soluțiile politice, viața însăși devenind o afacere periculoasă. Pe de altă parte, dezvoltarea tehnologică a devenit o forță de proporții terifiante, în timp ce suprastructura umană s-a dizolvat datorită viziunii globale și a pragmatismului tehnologiei.
În acest climat de insatisfacție, alienarea digitală și zgârcenia economică, rasa umană riscă să contacteze noi nevroze globale, care au început deja să apară din toate părțile, în timp ce glorioasa noastră civilizație de astăzi este, paradoxal, împărțită între splendoare și disperare.
Piesele selectate în festival au drept scop prezentarea actualei stări a lumii şi să aducă puțină hrană gândirii”.

Comunicat al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București

logo revista teatrala radio

Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Festivaluri

 

costintuchilaFESTIVALURIalienarea digitală,aylin cadîr,Dalibor Foretic,eugene ionesco,horațiu mălăele,lectia,nevroza,rijeka croatia,Small Scene Theater Festival,teatrul național bucurești,Teatrul și timpurile moderne: între splendoare și disperare,victoria dicu
Spectacolul Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti cu Lecţia de Eugène Ionesco, comedie absurdă descifrată cu rafinat simţ plastic de artistul Horaţiu Mălăele, regizor şi interpret alături de două cunoscute actriţe, Aylin Cadîr şi Victoria Dicu, va fi prezentat vineri, 8 mai 2015, în Croația, în cadrul Small...