Teatrul Naţional Radiofonic vă invită la audiţia cu public în avanpremieră a producţiei de teatru radiofonic ”Liniștea” de Constantin Abăluță (adaptarea radiofonică și regia artistică Gavriil Pinte), miercuri, 26 iunie, de la ora 16.00, la librăria Librarium TNB din incinta Teatrului Naţional din Bucureşti. Audiţia va avea loc în prezența dramaturgului Constantin Abăluță. În distribuţie: Niculae Urs, Ionel Mihăilescu, Claudiu Istodor, Paul Chiribuță, Vasile Toma, Alina Petrică, George Constantinescu, Tomi Cristin, Cătălin Mareș și Claudiu Maier. Regia de montaj: Dana Lupu, Florin Bădic și Radu Verdeș. Regia de studio: Janina Dicu.  Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

Premiera radiofonică va avea loc duminică, 30 iunie 2019, ora 14.00 la Radio România Cultural.  

Constantin Abăluță este poet, prozator, dramaturg, critic literar si traducător român al generaţiei afirmate în anii 1960. Este un autor prolific, cu peste patruzeci de volume de poezie, proză, teatru, istorie și critică literară. Ultimele trei decenii de creaţie se remarcă prin abundenţa aparițiilor: publică anual două-trei volume în care îşi împlineşte cu tenacitate şi cu o imensă putere de muncă ideile literare, fie că e vorba de lirică sau dramaturgie. Asimilată la început cu suprarealismul post-naumian, creaţia lui Abăluţă e încadrată astăzi în curentul experimentalismului moderat. Creația sa literară explorează un tip de suprarealism temperat, altoit pe elemente de teatru al absurdului cu rădăcini în delirul suprarealist. Dintre piesele sale amintim: ”Terasa”, ”Calmania, patria mea”, Groapa cu orbi”. ”Liniştea”, piesa pe care o prezentăm în variantă sonoră la teatrul radiofonic, ilustrează aceste consideraţii critice și e o piesă reprezentativă pentru poetica lui Constantin Abăluţă. Regăsim în tema războiului abordată în piesa ”Liniştea” elementele realiste ale experienţelor-limită, transpuse într-un tip de delir suprarealist descărcat în metaforă. Piesa propune metafora liniștii ca liman al conflictelor şi al distrugerilor îndurate de oamenii simpli, victimele inocente ale istoriei. Regizorul Gavriil Pinte creează în producţia noastră echivalentul sonor al acestui univers coşmaresc, aflat în contrapunct cu poezia conţinută a metaforei reiterată ca expresie a speranţei indestructibile în om.

Criticul literar Claudiu Komartin spune că ,,ceea ce uimește în continuare la C. Abăluță este pulsul său atent la actualitate, modalitatea prin care reușește un lucru rar la scriitorii ce înregistrează un exces de productivitate: anume să rămână în joc. Lucru demonstrat de textele sale cele mai recente, în care acest poet (mai degrabă subestimat în ultimii 10-15 ani) surprinde, sondând experiențe-limită într-o manieră convingătoare.”

Lansarea de acum continuă excelenta colaborare cu acest nou spațiu pentru audiția teatrului radiofonic. Lansat anul acesta la librăria Librarium TNB din incinta Teatrului Național din București, spațiul face conexiunea între dramaturgie și spectacol, intermediază întâlnirea spectatorilor cu artiștii. Intrarea e liberă.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Premieră absolută

Arhiva rubricii Premieră 

 

costintuchilaPREMIERĂ ABSOLUTĂteatrul national radiofonic
Teatrul Naţional Radiofonic vă invită la audiţia cu public în avanpremieră a producţiei de teatru radiofonic ”Liniștea” de Constantin Abăluță (adaptarea radiofonică și regia artistică Gavriil Pinte), miercuri, 26 iunie, de la ora 16.00, la librăria Librarium TNB din incinta Teatrului Naţional din Bucureşti. Audiţia va avea loc în...