premiera linoleum teatrul national cluj

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă avanpremiera spectacolului Linoleum de Vladimir și Oleg Presniakov, traducere de Mașa Dinescu, în cadrul Programului „Teatru-forum”, care va avea loc în Sala Mare marți, 26 aprilie 2016, de la ora 19.00. Premiera spectacolului este programată duminică, 8 mai 2016, ora 19.00. Regia: Alexandru Dabija. Distribuția: Kolea – Cătălin Herlo; Andrei – Radu Lărgeanu; Igor Igorevici – Ionuț Caras; Cadavrul – Cristian Grosu; Arkadii, vecinul – Matei Rotaru; Ghiulea, soția lui Arkadii – Patricia Brad; Nașul, Agent aeroport – Adrian Cucu; Nașa – Anca Hanu; Mirele, Agent aeroport – Cristian Rigman; Mireasa – Sînziana Tarța; Mama Miresei – Diana Buluga; Prietena miresei –Alexandra Tarce; Băiatul din aeroport – Sorin Leoveanu; Fetița din aeroport – Ecaterina Pop-Curșeu; Bețivul din aeroport – Robert Nagy. Decorul și costumele: Adriana Grand Muzica: Ada Milea. Maestru de lumini: Jenel Moldovan.

afis linoleum

Frații Oleg și Vladimir Presniakov scriu în tandem. Semnătura sub care publică, frații Presniakov, a devenit rapid „marcă înregistrată” a teatrului rusesc. S-au născut la Ekaterinenburg, făcându-și studiile la Universitatea Gorki din orașul natal. Sunt romancieri, dramaturgi, scenariști, regizori, fiind considerați cei mai jucați dramaturgi ruși, după Cehov. Au devenit cunoscuți cu piesa Terorism, care le-a adus celebritatea internațională, fiind jucată din Europa (Anglia, Germania, Suedia, Polonia, Norvegia, Spania, Irlanda) până în Australia. Teatrul de Artă din Moscova (MHAT) a organizat un Festival Presniakov cu spectacole bazate exclusiv pe textele lor. Dialogul pieselor scrise de ei pare luat direct din stradă, ei examinând, de fapt, cu tristețe și umor, viața în Rusia de azi. Piesa Linoleum a apărut în volumul Cel mai bun, publicat în 2005.

fratii-presniakov

Frații Presniakov

Doi inși închiriază un apartament într-un cartier sărac și se hotărăsc să-l renoveze. Sub podeaua acoperită cu linoleum, găsesc un cadavru de care vor neapărat să scape, însă își face apariția proprietarul, care află că omul vânăt este… fratele celor doi. Pentru a scăpa de cadavru, începe o odisee delirantă. Printre altele, ei hotărăsc să-l ducă în aeroport, să-l târască pe pista de decolare pentru a înscena moartea insului necunoscut: „Trebuie mers și văzut pe unde e mai puțin periculos să-l târâm prin aeroport… și să alegem zborul sub care să-l vârâm… Să vedem ce și când decolează.” În aeroport întâlnesc un băiețel, care le povestește despre celebrul pianist rus Anton Rubinstein și cât de aproape a fost el, dintr-o eroare de control la graniță, să fie deportat în Siberia. Dar cadavrul începe să se miște, și lumile se amestecă atunci când mortul le spune: „Vă propun să recapitulați în liniște ce vi s-a întâmplat pe ziua de azi […]! Și cum se face că mă auziți și mă vedeți pe mine, mortul – nu vă dați seama? Fiindcă și voi sunteți…”

„E un teatru simplu, direct, adevărat”, le spunea regizorul Alexandru Dabija actorilor. „Cheia este în felul în care ne purtăm cu cadavrul. Aici piesa zboară din realism și trece în altceva. Cine-i mortul pe care l-ați scos de sub linoleum? Ce facem noi cu un cadavru? Sunt întrebări la care vă invit să răspundeți.”

Sponsori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca: Erste Private Banking BCR, Deloitte, Floarea ta, Jolly, Ferro, Wens travel.

Parteneri ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca: Banca Transilvania, Asociaţia Conexio, Carrefour, Mario Dance Atelier.

Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană – oraş candidat.

Parteneri media: Zile şi nopţi, Radio România Cluj, Radio România Cultural, Făclia, Infotrafic – radioul de pe strada ta, Thevents, Clujul de buzunar, Cluj.com, Niştebrand, Welcome2Cluj, Ziua de Cluj, Clujul cultural.ro, înoraş.ro, Cluj life, oraşulcluj.ro, City App, Admirror, Monitorul de Cluj.

Comunicat al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂalexandru dabija,fratii presniakov,linoleum,premiera rtr,teatrul national cluj
Teatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă avanpremiera spectacolului Linoleum de Vladimir și Oleg Presniakov, traducere de Mașa Dinescu, în cadrul Programului „Teatru-forum”, care va avea loc în Sala Mare marți, 26 aprilie 2016, de la ora 19.00. Premiera spectacolului este programată duminică, 8 mai 2016, ora 19.00. Regia: Alexandru Dabija....