Londra, lumină şi idee – rubrică de ADRIANA VELINCOV-BENNETT

retrospectiva 2014

sigla-rubrica-londra-lumina-si-ideeÎn prima parte a retrospectivei teatrale londoneze 2014 vorbeam de piesa My Night with Reg, scrisă de Kevin Elyot și pusă în scenă la Teatrul Donmar Warehouse din Covent Garden.

Un alt spectacol care a mișcat profund publicul și presa londoneză a fost A Streetcar Named Desire (Un tramvai numit dorință), după piesa renumitului scriitor american Tennessee Williams, jucată la Teatrul Young Vic din Waterloo, Londra.

teatrul young vic londra

Teatrul Young Vic, Londra

În distribuție, o binecunoscută actriță, pe care publicul român a urmărit-o în serialul X files: Gillian Anderson în rolul Blanche DuBois. Parteneri de scenă: Ben Foster  în rolul Stanley și Vanessa Kirby în rolul Stella.

youngvic un tramvai numit dorinta gillian anderson

Ecoul în presă a fost copleșitor:

„Daily Telegraph” a caracterizat spectacolul ca „având un joc crud-emoțional și violent”, iar interpretarea lui Anderson drept rolul cel mai important al carieriei sale („Never have I seen a production of the play that was so raw în its emotion, so violent and so deeply upsetting – Gillian Anderson giving the performance of her career. An absolute knock-out.”).

„Sunday Telegraph” aprecia jocul lui Ben Foster în rolul Stanley drept egal cu cel al lui Gillian Anderson, evident mai ales în părțile conflictuale iar pe vulnerabila Stella, în versiunea Vanessei Kirby, ca fiind profund emoționantă („Foster as Stanley matches Miss Anderson blow for blow în their big showdowns… Kirby is touchingly vulnerable as Stella.”).

Spectacolul s-a jucat cu mare success în perioada 23 iulie–18 septembrie 2014.

afis a streetcar named desire ethel barrymore theatre

Premiera absolută, 1947

Dar care este povestea acestei piese? Premiera absolută a avut loc în data de 3 decembrie 1947 la Ethel Barrymore Theatre din New York. La scurt timp după aceea, în anul 1948, autorul, Tennessee Williams, a fost distins cu marele Premiu Pulitzer pentru această piesă. La acea vreme din distribuție făceau parte marele actor Marlon Brando în rolul lui Stanley Kowalski și Jessica Tandy în rolul lui Blanche DuBois, în regia lui Elia Kazan

Jessica Tandy and Marlon Brando in the Broadway version of A Street Car Named Desire

Jessica Tandy și Marlon Brando în montarea de pe Broadway a piesei A Streetcar Named Desire

Subiectul este plin de dramatism, dezvăluind o existență tensionată și controversată, cu evenimente trecute, fericite și nefericite deopotrivă, care își pun amprenta pe prezentul și viitorul personajului central, Blanche DuBois.

După pierderea casei în urma unui eșec financiar, Blanche DuBois, care avea în jur de 30 de ani, se mută la sora sa mai mică, Stella, într-un orășel, Laurel, Mississippi, New Orleans. Aceasta locuia cu soțul ei, Stanley Kowalski. Blanche îi spune surorii că în urma urmei depresii și-a luat o vacanță de la școala unde preda limba engleză.

Gillian-Anderson-în-rolul-Blanche-DuBois-Ben-Foster-Stanley-Foto-Alastair-Muir

Gillian Anderson în rolul Blanche DuBois și Ben Foster – Stanley. Foto: Alastair Muir

La scurt timp însă Blanche descoperă că apartamentul surorii sale nu este pe gustul ei, iar Stanley nu e altceva decât un om obișnuit. Antipatia devine reciprocă. Stanley începe să o chestioneze despre soțul ei care murise, subiect sensibil pentru Blanche. O serie de discuții agitate au loc între cei doi. În cele din urmă Stanley îi spune că sora sa Stella urmează să aibă un copil.

Fiind un avid jucător de pocker, Stanley i-l prezintă pe Mitch, care făcea parte din anturajul sau. De la început, între cei doi se înfiripează un sentiment. Mitch e diferit de Stanley, are un caracter și maniere frumoase și se simte atras de farmecul lui Blanche. Relația lor evoluează, Blanche ajungând să-i mărturisească și faptul că a fost căsătorită cu mult timp în urmă și că soțul său era homosexual iar în clipa în care a aflat ca Blanche descoperise secretul său, s-a sinucis. În cele din urmă, Blanche și Mitch ajung la concluzia că au nevoie unul de altul și spectatorul este lăsat să înțeleagă că cei doi se vor căsători la un moment dat.

Vanessa Kirby Gillian Anderson Ben Foster

Vanessa Kirby, Gillian Anderson, Ben Foster

Din nefericire, conflictul dintre Stanley și Blanche devine din ce în ce mai violent. Blanche îi reproșează surorii sale că se încăpățânează să rămână cu Stanley, iar acesta îi dezvăluie lui Mitch zvonurile conform cărora Blanche ar fi fost dată afară din postul ei de profesoară după ce s-a descoperit că avea o relație cu un elev și că, în urma acestui fapt, s-ar fi mutat într-un hotel de prostituate. Povestea este confirmată de Blanche într-o discuție cu Mitch, care își schimbă atitudinea și începe să o respingă. În urma acestui episod, Blanche își pierde mințile și sfârșește într-un spital de boli mintale.

Un subiect excelent pentru actori foarte talentați, cum este această echipă sub direcția lui Benedict Andrews.

gillian anderson

Gillian Anderson

Producția a fost transmisă live, ceea ce a permis vizionarea ei de către milioane de oameni din lumea întreagă.

Corespondență de la Londra

7 februarie 2015

Videoclip


Adriana Velincov Bennett

 Adriana Velincov-Bennett

logo revista teatrala radioLa rubrica Londra, lumină şi idee de Adriana Velincov-Bennett: Când teatrul se întâlnește cu opera – o experiență unică

Londra: Scurtă retrospectivă teatrală a anului 2014 (1)

Vezi: arhiva rubricii Retrospectivă 2014

 

costintuchilaLONDRA, LUMINĂ ȘI IDEEa streetcar named desire,adriana velincov-bennett,ben foster,blanche dubois,gillian anderson,Jessica Tandy,marlon brando,premiera absoluta a piesei a streetcar named desire,retrospectiva 2014,teatre londoneze,tennessee williams,X files,Young Vic theatre london
Londra, lumină şi idee – rubrică de ADRIANA VELINCOV-BENNETT În prima parte a retrospectivei teatrale londoneze 2014 vorbeam de piesa My Night with Reg, scrisă de Kevin Elyot și pusă în scenă la Teatrul Donmar Warehouse din Covent Garden. Un alt spectacol care a mișcat profund publicul și presa londoneză a...