lucia muresan annie musca promo

În urmă cu patru ani, în noaptea de 11-12 iulie 2010, la Cluj, ne părăsea după o lungă suferință actrița Lucia Mureșan. Tip de actor intelectual, cu o vastă cultură literară și teatrală, a întruchipat într-o carieră de aproape cinci decenii roluri de referință din istoria dramaturgiei universale. Ofelia, Ondine, Ismena, Desdemona, Ranevskaia: câte actriţe au şansa de a juca aceste roluri? Şi mai ales câte actriţe o pot face la nivelul artistic al Luciei Mureşan? Adăugaţi că spectacolele la care mă refer au fost creaţii de referinţă din ultima jumătate de veac, că Lucia Mureşan a avut ca parteneri nume mari ale scenei româneşti: Silvia Dumitrescu-Timică, George Constantin, Ştefan Iordache, Ion Marinescu, Alexandru Repan, Constantin Anatol, Ludovic Antal, Ştefan Radof, Ion Dichiseanu. Că i-a avut ca mentori pe Irina Răchiţeanu-Şirianu, Marietta Sadova, Ştefan Braborescu.

lucia muresan

Lucia Mureșan

Sâmbătă, 12 iulie 2014, rubrica Remember de Annie Muscă va fi dedicată actriței Lucia Mureșan (31 ianuarie 1938–12 iulie 2010), „întruchipare de idealuri feminine pe scenă, la radio și pe marele ecran”.

mari actori lucia muresan

Ca de obicei, portretul monografic pe care îl veți citi mâine, 12 iulie 2014, în Revista Teatrală Radio va fi ilustrat cu fragmente din spectacole radiofonice.

Astăzi, un poem de Lucian Blaga în interpretarea Luciei Mureșan.

C. T.

Bunăvestire de Lucian Blaga. Recită: Lucian Mureșan. Înregistrare din 1988

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Reamintim că rubrica Remember de Annie Muscă vă readuce în atenție mari actori români, cu rigoare calendaristică: în ziua în care s-au născut sau au trecut în neființă. Intenționăm astfel să păstrăm vie imaginea actorilor care au scris pagini de referință în istoria teatrului românesc.

Vezi: arhiva rubricii Remember

costintuchilaPROMOannie muscă,când a murit lucia mureșan,costin tuchilă,desdemona,evocări mari actori la revista teatrală radio,giraudoux,lucian blaga,mari recitatori,ofelia,poezii cu tematica biblică de lucian blaga,pruncul isus,ștefan iordache
În urmă cu patru ani, în noaptea de 11-12 iulie 2010, la Cluj, ne părăsea după o lungă suferință actrița Lucia Mureșan. Tip de actor intelectual, cu o vastă cultură literară și teatrală, a întruchipat într-o carieră de aproape cinci decenii roluri de referință din istoria dramaturgiei universale. Ofelia,...