Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

lucia muresan remember revista teatrala radio portret monografic annie musca

eterne reveniri in luna lui ianuar annie muscaAstăzi, 31 ianuarie 2014, ne amintim de actrița Lucia Mureșan (31 ianuarie 1938–12 iulie 2010).

Cu Lucia Mureșan am făcut cunoștință de atâtea ori. Când ascultam cu sfințenie radioul sau când mă așezam după un întreg ritual în fața televizorului pentru serile de teatru sau pentru lumea minunată a longevivei „Teleenciclopedii”. Târziu, prin 2010, într-o zi fierbinte de Cuptor, am aflat că actrița, care întruchipase atâtea idealuri feminine, revenea în Clujul natal să-și trăiască veșnicia alături de ai săi și de iubitul ei soț, artistul fotograf Ion Miclea.rubrica remember annie musca revista teatrala radio După un an, trăiam eu privilegiul de a călca pe urmele pașilor ei, în casa lor de pe strada Armenească din București, călăuză fiindu-mi unicul ei nepot, Tudor Mircea Pop. Lucram atunci la cartea Ion Miclea. Povestea unui fotograf, apărută în 2012 la Editura Biblioteca Bucureștilor.

Dar am descoperit-o pe Lucia Mureșan, în adevăratul ei sens și al magiei sale, în cartea scriitoarei Pușa Roth – Anotimpuri de teatru. Pușa Roth în dialog cu Lucia Mureșan, Editura Ars Longa, Iași, 2009 – unica biografie completă a actriței, cu mărturisiri excepționale despre viața și cariera artistică, cu o postfață semnată de Costin Tuchilă.

lucia muresan

Lucia Mureșan

Clujul copilăriei și al adolescenței

Lucica, așa cum o alintau părinții în copilărie, s-a născut la Cluj într-o familie aleasă, fiind nepoată de preot greco-catolic, și fiica cea mare a lui Leontin Mureşan, un magistrat important în Cluj, prieten bun cu preotul și scriitorul Ion Agârbiceanu, care a încreștinat-o în vara lui 1938. Copila avea să fie îndrăgită și iubită de-a lungul vremii de Uca, fiica prozatorului ardelean. Mama Luciei, Elena, profesoară de istoria artei, a lucrat la Arhivele Statului şi la Biblioteca Universitară din Cluj. Cu ocazia unei vizite pe care a făcut-o mamei la bibliotecă, unde era lucra și Uca, l-a întâlnit prima oară pe Blaga. Traducea din Faust. A fost pentru ea o binecuvântare, așa cum a fost și prietenia cu Uca Agârbiceanu, cea care îi dăruise primele orhidee din viața ei.

Lucia a avut o soră, Rodica. Din păcate s-a stins și ea…

Pentru că Leontin Mureșan plecase pe front, Lucia începe școala primară la Sibiu, unde locuia și slujea bunicul ei, preotul. În 1945, revin cu toții la Cluj unde Lucia își va continua clasele primare fiind colegă cu Ionel Haiduc, astăzi academician. Copilă sensibilă, Lucia se maturizează devreme, adolescența fiindu-i marcată de acei ani de chin ai tatălui care nu a scăpat de prigoana anilor ’50. Trei ani a stat la Gherla şi Aiud, apoi la muncă în Bărăgan.

adela lucia muresan ludovic antal

Lucia Mureșan în Adela, alături de Ludovic Antal

În anul 1954, Lucia absolvea Liceului teoretic nr. 2 (Liceul „Mihai Eminescu”) din Cluj-Napoca cu diplomă roșie de excelență, iar în toamnă susținea deja examen de admitere la IATC în București, dezamăgindu-și prietenele din copilărie că nu a rămas la Cluj să urmeze o facultate serioasă. Părinții, în înțelepciunea lor, i-au lăsat calea liberă în alegerea profesiei, mai ales că primeau deseori replica profesorilor cum că eleva lor ar fi cea mai bună recitatoare, iar în ciuda fragilității trupești, glasul ei ar fi de neînvins. La auzul acelor vorbe, tatăl a luat-o de mână și a prezentat-o profesorului Ștefan Braborescu, formator de elită al unor tineri în teatru la Cluj, care a citit în Lucia tot potențialul actoricesc.

Sub îndrumarea maestrului Braborescu, Lucia Mureșan se îndreaptă la doar 17 ani spre Institutul de Teatru din Capitală.

Studii în Capitală

În cei patru ani de facultate este găzduită de către mătușa din partea mamei care locuia în București.Tânăra clujeancă fusese remarcată în vremea studenției de profesorii ei pentru că iubea teatrul și cărțile, așa cum iubea muzica, până în străfunduri.

Avea doar 20 de ani când absolvea Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, la secţia Arta actorului, primind titlul de Diplomat în Arte, cu nota 10 la clasa profesoarei Irina Răchiţeanu-Şirianu. Dădea viață Soniei din Unchiul Vanea de A. P. Cehov, surprinzând comisia examinatoare, alături de Astrov jucat de George Motoi, colegul său de promoție, și de Unchiul Vanea, interpretat de Mihai Dogaru.

Dintru începuturi, cronicile au fost favorabile la adresa tinerei actrițe care avea o capacitate incredibilă de a exprima o imensă paletă de sentimente și stări.

lucia muresan roluri teatru film

Lucia Mureșan în Corrida de Alfonso Sastre

Debuturi pe scene românești

Promoţia 1958, din care a făcut parte și Lucia Mureșan, a inaugurat Studioul Casandra în stagiunea 1957–1958 cu spectacole celebre: Orologiul Kremlinului de N. Pogodin, Copacii mor în picioare de A. Casona, Invazia de L. Leonov și Pygmalion de G. B. Shaw.

Actrița își amintea de fiecare dată debutul ei în Laura Ciobanu din Arborele genealogic de Lucia Demetrius, în regia lui Dinu Iliescu, la Teatrul de Stat de la Piatra Neamț (Teatrul Tineretului), o adevărată școală de actorie, unde fusese repartizată alături de colegii ei de promoție. Tânăra Lucia rămâne în Moldova doar un an, apoi revine în orașul natal, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca (astăzi Teatrul Național „Lucian Blaga”), unde, timp de patru ani, va interpreta nenumărate roluri. De la Domnica din Secunda 58 de Dorel Dorian, în regia lui Cornel Todea, și Ana din Take, Ianke şi Cadâr de Victor Ion Popa, până la celebrele Ofelia din Hamlet-ul shakesperian, în regia lui Miron Niculescu şi Constantin Anatol, sau Polixenia din Hecuba de Euripide, în regia lui Ştefan Braborescu şi Ion Tâlvan. Luciei Mureșan i-a fost dragă și Luise din Intrigă şi iubire de Friedrich Schiller, în regia lui Ion Dinescu, și Essie din Discipolul diavolului de George Bernard Shaw, în regia lui Constantin Anatol. Unul dintre rolurile care au atras-o mult a fost Rada din Oameni care tac de Alexandru Voitin, în regia lui Victor Tudor Popa, tocmai din încântarea de a juca alături de fenomenalul Grigore Vasiliu Birlic. Perioada teatrală clujeană se încheie cu Ondine, din piesa omonimă a lui Jean Giraudoux, în regia celebrei Marietta Sadova. Cu Ondine a plecat în turneu la București unde și-a impresionat spectatorii, dar și oamenii de teatru, printre ei: Liviu Ciulei, Clody Bertola și Emil Botta. Ondine o marcase enorm.

othello desdemona lucia muresan

În rolul Desdemonei din Othello de Shakespeare

La Teatrul „Nottara”. Roluri, roluri…

În 1965, după susținerea unui concurs, Lucia Mureșan este angajată la Teatrul „Nottara” din București, unde va rămâne până la sfârșitul vieții. L-a prins pe Horia Lovinescu în postura de director și i-a avut parteneri de scenă la începuturi pe George Constantin, Val Săndulescu, Migry Avram Nicolau, Constantin Brezeanu, Alexandru Repan, Ion Dichiseanu, Marga Barbu, Ştefan Iordache, Ştefan Sileanu, Gilda Marinescu, Anda Caropol și Liliana Tomescu.

La teatrul bucureștean a debutat cu Ismena din Antigona de Jean Anouilh, în regia lui Mircea Marosin, alături de Gilda Marinescu, Magdalena Buznea, Ştefan Iordache și Ion Marinescu.

lucia muresan gilda marinescu ion marinescu antigona de anouilh

În Antigona de Jean Anouilh, cu Gilda Marinescu și Ion Marinescu

A fost apoi Ilinca din Petru Rareş de Horia Lovinescu, în regia Soranei Coroamă-Stanca; a jucat-o impecabil și cu o forță extraordinară pe Julia, în Echilibru fragil de Edward Albee, în regia lui Dan Nasta, care îi devenise bun prieten și colaborator.

Au vorbit cronicile teatrale despre cât de încântătoare a fost în Adela din dramatizarea lui Constantin Tita-Bobeş după romanul lui Garabet Ibrăileanu, în regia lui Mircea Avram, sau cât de veritabilă a fost Desdemona din Othello de William Shakespeare, jucat de Ion Dichiseanu, în regia lui Cornel Todea, prin 1970.

A fost Nancy, din musicalul Lady X de Eugen Mirea, apoi Claudia din Ultima cursă de Horia Lovinescu, ambele sub bagheta lui George Rafael. Viorica din Micul infern de Mircea Ştefănescu, în regia lui Mihai Berechet. A fost Umbra din Noaptea umbrelor de Horia Lovinescu, în regia lui Dan Nasta, în debutul anilor ’80. A jucat-o și pe Femeia în gri din Sentimente şi naftalină de Sidonia Drăguşanu, în regia lui Mihai Berechet, sau pe Marie-Jeanne din Citadela sfărâmată a lui Horia Lovinescu. Apoi, în 1988, devenea ravisantă în Ranevskaia din Livada de vişini a lui Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Dominic Dembinski, alături de Alexandru Repan și George Constantin.

livada de visini cehov al repan lucia muresan

Cu Alexandru Repan în Livada de vișini

La începutul anilor ’90 este doamna unor mari întâlniri – Mary din Întâlnire la New York de Ira Wallach sau Doamna de Montalenbreuse din Întâlnire la Senlis de Jean Anouilh, în regia lui Geo Saizescu, dar și Femeia nr. 29 din Doctorul Minune de Hristache Popescu, în regia lui Ion Lucian. În 2001 a interpretat-o pe Cordelia din piesa Vino la pod, iubita mea! de Kiszely Gábor, în regia lui Alexandru Repan, alături de Ilinca Goia.

De pe scena Teatrului „Nottara”, actrița a păstrat-o undeva într-o zonă aparte a sufletului ei, pe Stana lui Ion Agârbiceanu. A fost un rol greu, cu implicare emoțională, în regia lui Ion Olteanu. Multă iubire și durere… La premieră veniseră și părinții ei, încununându-i bucuria. Era septembrie 1972.

Soția unui artist fotograf…

La sfârșitul anilor ̓50, Ion Miclea, pe atunci reporter-fotograf la revista clujeană „Făclia”, o întâlnea pe frumoasa Lucia la teatru. Era căsătorit și aștepta un copil, dar Lucia îl fermecase pe loc. Din 1962 aveau să formeze un cuplu reușit, după spusele prietenilor. Se completau unul pe celălalt. Amândoi erau artiști, iar Lucia era o femeie stabilă. Vor părăsi Clujul lor natal pentru Capitală, unde, în scurt timp se vor face remarcați pentru pasiunea și profesionalismul lor.

Puiu, cum îl numeau prietenii, mergea la fiecare premieră la teatru și surprindea prin obiectivul aparatului de fotografiat jocul scenic al fiecărui actor. Iată de ce majoritatea fotografiilor cu Lucia interpretând diverse roluri în teatru sunt făcute de soțul ei. Dacă Puiu o însoțea la spectacole, Lucia îl însoțea la toate expozițiile de fotografie organizate în țară și în străinătate. Actrița nu a avut copii, dar Tudor, băiatul surorii sale, a rămas pentru totdeauna un fiu.

Voyage, voyage…

Actrița Lucia Mureșan s-a socotit o privilegiată a sorții în privința călătoriilor în străinătate într-o vreme când românii nu îndrăzneau nici măcar să viseze. A mers în turnee cu Teatrul „Nottara”, dar și la brațul soțului ei, fotograful Ion Miclea.

lucia muresan ion lucian

Cu Ion Lucian, 1995

A ajuns la Praga şi Bratislava în 1972, la Köln, Paris și Lisabona, în 1975, apoi, un an mai târziu, la Atena şi Salonic. Chiar în Mexic prin 1979, apoi la Budapesta, iar în 1985 la Moscova şi Leningrad. Tot în 1985, se afla în turneu în Franța, la Festivalul de Teatru de la Avignon, cu spectacolul Les Aigles rampent – à la recherche de monsieur Hugo, un colaj de Romulus Vulpescu. Atunci a primit și Premiul special al Juriului OFF de la Avignon. Grație ideii lui Romulus Vulpescu, ea și Alexandru Repan obținuseră chiar și o bursă în Franța. Au urmat Aquarium şi Trafique de Louis Calaferte, regia: Fabrice Lehoux, Rennes, Franţa, 1995; Festivalul Ille-et-Vilaine de la Rennes, 1995; Paris, Saint-Malo, Saint-Brieuc, Acigné, 1995.

La Cinema

La sfârșitul anilor ’60, Lucia Mureșan va debuta în cinematografie. Primul ei rol va fi Ioana din Gioconda fără surâs (1967), propus de regizoarea Malvina Urşianu, din distribuția căruia vor face parte Silvia Popovici, Gheorghe Cozorici și Florian Pittiș; apoi în Serata în 1971, alături de Silvia Popovici și George Motoi. Peste 10 ani, aceeeași regizoare o distribuia în Liniştea din adâncuri, după ce o alesese în 1979 pentru Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu și în 1986 pentru Figuranţii.

intoarcerea lui voda lapusneanu lucia muresan

Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu

Au urmat încă 10 pelicule în regia altor maeștri. Cine nu și-o amintește pe Lucia în Buletin de Bucureşti (1982), în regia lui de Virgil Calotescu, sau în Raliul (1984) lui Mircea Drăgan… Regizorul Constantin Vaeni o găsise potrivită pentru rolul Doamnei Iorga din Drumeţ în calea lupilor (1989), în care actorul Valentin Teodosiu îl juca pe Nicolae Iorga, iar Dragoş Pâslaru pe Horia Sima.

După 1990, Lucia apare în Divorţ din dragoste (1992), în regia lui Andrei Blaier, iar un an mai târziu într-un rol mic în Rosenemil – O tragică iubire, în regia lui Radu Gabrea, apoi într-o coproducție, Une place parmi les vivants (2003), de Raoul Ruiz, alături de Monalisa Basarab, Dan Condurache și Vlad Ivanov. Ultima apariție pe Marele Ecran a fost în 2005, în filmul Carinei Tăutu, Still Center.

Teatrul pe Micul Ecran

Troienele de Euripide, în regia lui Petre Sava Băleanu, alături de Olga Tudorache, Silvia Popovici și George Constantin, Judecătorul şi călăul de Fr. Dürenmatt, Cidul de Corneille sau În noaptea asta nu doarme nimeni de Ion Cristea; Stâlpii societăţii de Henrik Ibsen și Micul infern de Mircea Ştefănescu, sunt doar câteva dintre piesele adaptate pentru televiziune de regizori importanți, în care actrița Lucia Mureșan a strălucit. Telespectatorii așteptau cu nerăbdare aparițiile ei.

Lucia Mureşan în Micul infern de Mircea Ştefănescu, regia: Mihai Berechet şi Dan Puican, 1987

În Televiziunea Română ajungea nu doar pentru piesele de teatru, ci și pentru emisiune „Teleenciclopedia”. Vocea actriței se alinia ușor-ușor la alte voci celebre ale documentarului românesc: Mariana Zaharescu, Sanda Țăranu sau Florian Pittiș.

Teatrul Naţional Radiofonic

Pentru claritatea și expresivitatea vocii, Lucia Mureșan este invitată frecvent la Teatrul Radiofonic începând cu 1966. Întâlnirea cu Radioul va fi marcată nu doar de piesele de teatru la microfon, dar și de nenumăratele recitaluri de poezie susținute alături de alte voci importante din peisajul teatral românesc.

Prima oară era distribuită în sensibila și nefericita Ana, din Ion de Liviu Rebreanu de către regizorul Paul Stratilat. În emoțiile sale de debut a încurajat-o actorul Ștefan Ciubotărașu. A urmat Cleona din Andromaca (1967) de Jean Racine, în regia lui Mihai Zirra. Sub îndrumarea lui Stratilat, actrița o va juca în 1967 pe brava Antigona din Cei şapte contra Tebei de Eschil, iar în 1971 pe Elena din Troienele lui Euripide.

maria norilor lucia muresan odysseas elytis poezie

În Maria Norilor

Sub bagheta celebrului regizor Cristian Munteanu, o va interpreta fără cusur pe Eugenia din Răscoala de Liviu Rebreanu, în 1977; pe Kattrin din Mutter Courage de Bertolt Brecht, iar cu 10 ani mai devreme, pe Astarteea din Manfred de George Gordon Byron, dar și pe Zeiţa Artei din Cele şapte turnuri de Eusebiu Camilar. Vor urma Leonora din Torquato Tasso de Goethe și Estrella din Viaţa e vis de Calderón de la Barca. Aceeași actriță cu timbru impunător, dar cald, a fost și Agnes din Brand de Henrik Ibsen, și Ilinca din Jocul de table, și Corifeea din Electra de Sofocle, și Doctoriţa din Copiii pământului de Andrei Corteanu. La sfârșitul anului 1985, Maria Norilor (Maria Nefeli), de Odysseas Elytis, fusese unul dintre succesele Teatrului „Nottara” din București, un spectacol de poezie în interpretarea Luciei Mureșan și a lui Emil Hossu. Același regizor Cristian Munteanu va înregistra piesa și la Radio în 1990.

Lucia Mureşan în Maria Norilor de Odysseas Elytis, regia: Cristian Munteanu, 1990

Nu cred să fi fost regizor care să nu se fi gândit la Lucia când aveau de dat viață unor personaje feminine de excepție. Așa a ales-o în 1975 și regizorul Dan Puican pentru rolul Hildei din Rugul de Octav Măgureanu sau pentru Arsinoe, din Nicomed de Pierre Corneille.

Titel Constantinescu o distribuia în rolul Antigonei din Oedip la Colona de Sofocle și în cel al Caliopei din Troienii la Cartagina de Virgiliu. Sub aceeași bagheta regizorală a fost și Bogdana din Bogdan Dragoş de Mihai Eminescu, dar și Irodiada din Ioan Botezătorul (1994) de Hermann Südermann.

În 2007, în regia lui Leonard Popovici, Lucia Mureșan juca rolul Împărătesei din Prinţul din adâncul pământului, scenariu radiofonic de Costin Tuchilă după un basm popular suedez. În rolul prințului, Mircea Constantinescu, iar în cel al prințesei, frumoasa Delia Nartea.

Poezia ființa în ea…

Când privești înșiruirea a zeci și zeci de spectacole de poezie organizate în București și în țară poți afirma îndreptățit că Lucia Mureșan a fost actrița cea mai solicitată în astfel de recitalurile de poezie, începând cu anul 1967. Pe lângă dicția impecabilă, vocea actriței transmitea uimitor poezia dincolo de vers.

În cinstea marilor poeți se pregăteau medalioane cu participarea marilor actori sub îndrumarea talentaților regizori. Spectacole de muzică și poezie la Teatrul „Nottara”, seri de poezie la Radio, recitaluri la biblioteci bucureștene și din țară, din poeți francezi, germani sau ruși, maghiari și spanioli, pe toți îi iubea deopotrivă. E drept că ai noștri erau socotiți sfinți și magi, printre ei poetul și filozoful Lucian Blaga.

Mirabila sămânţă de Lucian Blaga. Recită: Lucia Mureşan, 1986

Deloc întâmplător, în luna mai a anului 1981, Lucia Mureșan alături de soțul ei, fotograful Ion Miclea, și de directorul revistei „Transilvania” de la Sibiu, Mircea Tomuş, devine membru fondator al Festivalului Internațional de Poezie „Lucian Blaga” de la Sebeș. De atunci și până în prezent, festivalul a reunit an de an nume mari ale scenei și culturii românești, de la Constantin Noica, Nicolae Steinhardt sau I. D. Sârbu până la Marin Sorescu și George Gană, Ştefan Augustin Doinaș sau Eugen Simion și Ion Brad.

În 2001, Lucia Mureșan a fost vocea Veronicăi Micle într-un inedit spectacol radiofonic închinat poetului-nepereche, intitulat Mihai Eminescu – Veronica Micle. Replici, un scenariu de Puşa Roth şi Costin Tuchilă, pe o muzică divină aparținând compozitorului Laurențiu Profeta. Vocea poetului a fost redată de actorul George Motoi.

Lucia Mureşan în Mihai Eminescu –Veronica Micle. Replici, 2001

Zestrea dăruită studenților ei…

Înzestrată cu simț pedagogic deosebit, Lucia Mureșan a dăruit din plin studenților din tainele actoriei, traversând toate treptele profesoratului. De la preparator și asistent universitar la lector și conferenţiar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (între 1963 și 1992), prin susținerea unui curs de Arta şi Tehnica vorbirii; apoi profesor la Universitatea „Hyperion” din Bucureşti din 1992 până în 1996 și până în 2002, profesor la Facultatea de Arte, din cadrul Universității Ecologice din Bucureşti. Din anul 1997 a fost decan la Specializarea Actorie.

Din 2002 până la dispariție, actrița, care primise în 2004 titlul de doctor în teatru, a predat și la Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti.

Eterne reveniri…

Gândul către actrița Lucia Mureșan încheie întâlnirile noastre din Luna lui Ianuar deschizând calea spre lumina și spiritul celor plăsmuiți sau plecați în zile de Făurar.

În text, fotografii din spectacole de Ion Miclea – din vol. Anotimpuri de teatru. Pușa Roth în dialog cu Lucia Mureșan, Editura Ars Longa, Iași, 2009.

Grafică şi ilustraţii: Costin Tuchilă. Editare multimedia: Maria Andronache.

 Galerie foto

1 lucia muresan ion miclea

București 1966. Puiu și Lucia

2 foto familie cluj lucia muresan

Cluj, mai 1960. Acasă, alături de părinți, de Puiu și de sora sa, Rodica

3 lucia rodica muresan ion miclea

Cluj, 1960. Cele două surori – Rodica și Lucia – alături de fotograful Puiu Miclea

4 foto lucia muresan ion miclea annie musca biografie ion miclea

5 lucia Mureșan si Ion Miclea

6 artisti romani lucia muresan ion miclea

Lucia Mureșan și Ion Miclea

Fotografii din vol. Ion Miclea. Povestea unui fotograf de Annie Muscă, Editura Biblioteca Bucureștilor, 2012.

Vezi şi: Anotimpuri de teatru, fragmente din vol. Puşa Roth în dialog cu Lucia Mureşan

rubrica remember annie musca revista teatrala radioLa rubrica Remember de Annie Muscă: Ovidiu Iuliu Moldovan

Rodica Tapalagă

Cornel Coman

Grigore Vasiliu Birlic

Silviu Stănculescu

Emil Hossu

Marian Hudac

 

costintuchilaREMEMBERactriţe in ofelia,agârbiceanu,alex repan livada de vişini lucia mureşan,alfonso sastre,annie muscă,annie muscă biograf,anotimpuri de teatru lucia mureșan,biografie lucia mureșan,cehov,cluj,corrida,desdemona,faust traducere de lucian blaga,filmografie lucia mureşan,ion dichiseanu,ion miclea,lady x,lucia mureșan,lucia mureșan in rolul ofeliei,micul infern,nicomed de corneille,ondine lucia mureşan,othello,remember ianuarie 2014,roluri in teatru si filme lucia mureşan,shakespeare,stana,stefan braborescu,unchiul vanea rolul sonia interpretări
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ Astăzi, 31 ianuarie 2014, ne amintim de actrița Lucia Mureșan (31 ianuarie 1938–12 iulie 2010). Cu Lucia Mureșan am făcut cunoștință de atâtea ori. Când ascultam cu sfințenie radioul sau când mă așezam după un întreg ritual în fața televizorului pentru serile de teatru sau pentru...