giordano bruno lumanararul teatrul de nord satu mare

Duminică, 19 februarie 2017, la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului de Nord din Satu Mare va avea loc premiera spectacolului Lumânărarul de Giordano Bruno. Traducere și adaptare pentru scenă de Smaranda Bratu Elian. Regia artistică: Marius Costache. Distribuția: Bonifaciu, negustor bătrân şi îndrăgostit – Sorin Oros; Bartolomeu, ţicnit de patima alchimiei – Romul Moruțan; Lucia, codoaşă de meserie – Crina Andriucă; Carubina, nevasta lui Bonifaciu – Roxana Fânață; Sanguino, pungaş – Sergiu Tăbăcaru; Scaramură, maestru în magie – Anca Dogaru; Corcoviță, escroc – Vlad Mureșan; Gioan Bernardo, pictor – Cristian But. Scenografia: Cristian Gătina.

Giordano Bruno

Giordano Bruno

”Singura piesă de teatru a lui Giordano Bruno și prima sa operă publicată, Lumânărarul este o comedie de moravuri care precedă cu mai bine de jumătate de secol operele celui mai cunoscut autor de comedii al epocii clasice, Molière. Spectacolul prezintă o lume în fiebere în care cunoașterea este inseparabilă de magie. Se instaurează o atmosferă de carnaval unde protagoniști devin borfașii ce provoacă acțiunea, ca un joc hilar pe care numai ei îl pot controla. O sărbătoare de o noapte, atât de neobișnuită, plină de magie și de iluzionism, încât păcăliții nu se pot decide: a fost aievea sau a fost un vis?” – Marius Costache, regizor.

lumanararul

”Deşi inventivitatea şi suculenţa limbajului şi stilului în care Giordano Bruno îşi scrie toate lucrările ne îndreptăţesc să le socotim pe toate nu numai filozofice, ci şi literare, totuşi, în vasta lui operă există o singură creaţie propriu-zis literară, care este tocmai comedia de faţă. Bruno scrie această come­die într-un moment în care acest gen literar era «pe val» şi gustat nu doar în Italia, ci şi la curţile europene – unde se vorbea curent limba italiană. Căci Renaşterea italiană avu­sese, pe lângă atâtea alte merite, şi pe acela de a readuce la viață teatrul și mai ales comedia, iar la vremea în care scrie Bruno, produsese deja o serie de capodopere incontestabile (de-ar fi să amintim numai Mătrăguna lui Machiavelli). În toate aceste comedii lumea se înfăţişează ca nesăbuită, lipsită de ordine, de raţiune şi de măsură, gata să-şi piardă reperele şi comportamentele morale, dar, în toate, personajele care sunt în stare să-şi folosească până la capăt raţiunea pentru a înţelege realitatea aşa cum este ea şi a construi strategii coe­rente pentru a o domina – sunt cele care reinstituie ordinea, dar o ordine reelaborată în propriul beneficiu. Comedia lui Bruno se înscrie şi ea în această viziune teatrală asupra lumii pe care, într-un anume fel, o duce până la extrem. 

Lumânărarul este fără îndoială cea mai filozofică și totodată grotescă, cea mai complexă și inovatoare, cea mai pestriță ca stil și limbaj – pe scurt, aș spune, cea mai barocă dintre comediile Renașterii: filozofică și grotescă deoarece în miezul ei se află tema necunoașterii de sine și a graniței subțiri dintre realitate și aparență, adevăr și iluzie; cea mai complexă pentru că este alcătuită din trei acțiuni diferite care fie se întretaie, fie se împletesc, dar și pentru că este deopotrivă o comedie de moravuri, de caracter și de situație; inovatoare pentru că introduce în mersul acțiunii, și așa neconvențional, neașteptate digresiuni constând în ridicole compoziții poetice, fie în nostime, dar profunde pilde și cugetări morale; cea mai pestriță ca stil și limbaj, aducând la rampă personaje cu o zestre de cultură și de inteligență diferite.” – Smaranda Bratu-Elian, traducător (din prefața volumului Opere italiene  VII, Giordano Bruno, București, Editura Humanitas).

Informații și bilete: Agenția teatrală (Casa de bilete), str. Horea nr. 6. Telefon: 0261712106; e-mail: teatruldenord@gmail.com. Program: luni–vineri: 10.00–17.00; sâmbătă: 10.00–13.00 și cu o oră înainte de fiecare spectacol.

Comunicat al Teatrului de Nord din Satu Mare

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂcomedie de moravuri,Giordano Bruno,grotesc,Lumânărarul de Giordano Bruno,machiavelli,magie,matraguna,moliere,premiera rtr,renastere,Smaranda Bratu Elian,teatrul de nord satu mare,teatrul renasterii italiene
Duminică, 19 februarie 2017, la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului de Nord din Satu Mare va avea loc premiera spectacolului Lumânărarul de Giordano Bruno. Traducere și adaptare pentru scenă de Smaranda Bratu Elian. Regia artistică: Marius Costache. Distribuția: Bonifaciu, negustor bătrân şi îndrăgostit – Sorin Oros; Bartolomeu, ţicnit de patima alchimiei – Romul...