de COSTIN TUCHILĂ

adrian pintea profil teatral revista teatrală radio

Revista Teatrală Radio dedică luna octombrie 2014 actorului Adrian Pintea, care ar fi împlinit în 9 octombrie vârsta de 60 de ani. S-a stins prematur într-o zi de iunie, 8, a anului 2007.

adrian pintea evocare octombrie 2014 revista teatrala radio

La puțin timp de când a fost lansată, în martie 2014, această inițiativă a revistei noastre noastre a devenit, constatăm, apreciată și așteptată lună de lună atât de cititorii acestui site, de ascultătorii postului Radio România Cultural și de fanii audițiilor pe care Teatrul Național Radiofonic le organizează în fiecare zi de luni la Clubul Ramada-Majestic din București.

În 9 octombrie 2014, ziua de naștere a marelui actor, veți citi portretul monografic realizat de Annie Muscă la rubrica Remember: detalii biografice, caracterizări și date esențiale despre cariera lui Adrian Pintea în teatru, film, în teatrul radiofonic. Vom publica de-a lungul acestei luni evocări, texte cu caracter de profil teatral, interviuri cu Adrian Pintea, prezentări ale spectacolelor de teatru radiofonic care l-au avut ca protagonist.

adrian pintea

Adrian Pintea

La Radio România Cultural au fost programate aproape două săptămâni în seria de „Mari spectacole” cu Adrian Pintea în distribuție, în perioada 1–5 octombrie și 20–26 octombrie (ora 0.30). În această săptămână: Dulcea pasăre a tinereții de Tennessee Williams (1 oct.); Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa (2 oct.); Preludiu la Electra de Petru Dumitriu (3 oct.); Deșertul tătarilor de Dino Buzzati (4 oct.); Regina moartă de Henry de Montherlant (5 oct. – program realizat de Costin Tuchilă).

În perioada 20–26 octombrie: Romeo și Julieta de William Shakespeare, Procesul de Franz Kafka, Hero și Leandru de Franz Grillparzer, Cocoșul negru de Victor Eftimiu, Neranțula de Panait Istrati, Manechinul sentimental de Ion Minulescu, Cartea nunții de G. Călinescu, Surâsul Crispinei de Tudor Popescu (program realizat de Simona Vasiliu). 

adrian pintea costin tuchila revista teatrala radio

Nu va lipsi din programele noastre un spectacol de referință care poartă semnătura lui Adrian Pintea, ca interpret al rolului titular și regizor: Hamlet de William Shakespeare, în două părți, pe care le veți putea asculta sâmbătă, 11 și duminică, 12 octombrie, de la ora 14.00, la Radio România Cultural. Spectacolul, a doua versiune radiofonică, cronologic vorbind, a capodoperei shakespeariene, după cea din 1963 (cu Constantin Codrescu în Hamlet, în regia lui Mihai Zirra), a fost realizat în iarna anului 2004 și difuzat în premieră în 14 și 15 martie 2004.

O săptămână mai târziu, în 18 octombrie, la aceeași oră și pe același program, vă vom oferi ocazia de a-l reasculta pe Adrian Pintea în rolul lui Don Juan Tenorio din piesa lui Tirso de Molina, Seducătorul din Sevilla și Oaspetele de piatră, regia: Leonard Popovici (înregistrare din 2003) iar duminică, 19 octombrie, în Salba Mălinei de Dominic Stanca, regia: Cristian Munteanu (2003).  

Luni, 20 octombrie 2014, ora 11.00, la Clubul Ramada-Majestic din București va avea loc Evocarea Adrian Pintea, spectacolul pe care îl vom propune ca audiție fiind Seducătorul din Sevilla și Oaspetele de piatră.

Adrian Pintea în Hamlet de William Shakespeare, regia artistică: Adrian Pintea, 2004 – fragment

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă. 

Vă reamintim

 gina patrichi rtr

george constantin rtr mai 2014

luna-iunie-2014-dedicata-actritei-irina-petrescu

actrita-coca-andronescu-revista-teatrala-radio

  stefan iordache revista teatrala radio septembrie 2014

costintuchilaPROFIL TEATRALadrian pintea,annie muscă,costin tuchilă,dominic stanca,evocare adrian pintea,hamlet cu adrian pintea,hero si leandru,salba malinei,tirso de molina
de COSTIN TUCHILĂ Revista Teatrală Radio dedică luna octombrie 2014 actorului Adrian Pintea, care ar fi împlinit în 9 octombrie vârsta de 60 de ani. S-a stins prematur într-o zi de iunie, 8, a anului 2007. La puțin timp de când a fost lansată, în martie 2014, această inițiativă a revistei...