de COSTIN TUCHILĂ

stefan iordache profil teatral

Consecventă programului său de a vă oferi portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate cu mijloacele de care dispunem, Revista Teatrală Radio dedică luna septembrie 2014 lui Ștefan Iordache.

În 14 septembrie 2014 se vor împlini șase ani de la despărțirea de marele actor, născut în 3 februarie 1941, la București.

stefan iordache revista teatrala radio luna septembrie 2014

„L-ai putea uita vreodată pe actorul înzestrat cu o forță de nestăvilit pe scenă? L-ai putea ignora pe cel care încă din studenție risipea printre colegi energii nebănuite?” (Annie Muscă).

„Iordache a fost întotdeauna desăvârşit pe scenă. Intuia sensul cel mai profund al cuvântului pe care avea să-l rostească. Iar spectatorul nu putea decât să-i iubească personajul, pentru că, prin el, reuşea să-l înţelegă. Fie că se numea Raskolnikov, fie Hamlet, fie că era consulul Grotti, Maestrul şi Jeshua Ha-Nozrî sau Richard de Gloucester sau Titus Andronicus, generalul Cearnota… şi… sau… şi… A-şi studia personajul însemna pentru el să-i afle povestea de om. Oamenii pe care-i cunoştea aveau poveşti din care se năşteau personajele… Niciun sunet, niciun gest, nicio privire nu se despărţeau de personaj, să lase doar actorul pe scenă. Iordache s-a purtat cu talentul, nemărginitul său talent, aşa cum se purta Făt-Frumos cu calul său cel fermecat: îi dădea să mănânce jăratec şi îi înfigea pintenii în coaste până se înălţau, mai iute ca gândul, dincolo de nori.” (Marina Roman, Actorul și Regele, Yorick, 22 februarie 2010).

evocare stefan iordache

Ștefan Iordache

logo revista teatrala radioDesăvârșit pe scenă, fascinant pe marele ecran, tulburător, dând greutate și sens fiecăruia dintre personajele, numeroase, interpretate la teatrul radiofonic, unde a lăsat moștenire o valoroasă fonotecă. Un amplu portret monografic al actorului, ilustrat cu fragment video și audio veți citi în Revista Teatrală Radio, duminică, 14 septembrie 2014, la rubrica Remember de Annie Muscă.

Luni, 22 septembrie 2014, la ora 11.00, în cadrul audițiilor de la Clubul Ramada-Majestic din București, Teatrul Național Radiofonic va organiza o Evocare Ștefan Iordache, prilej de a-l reasculta în spectacolul O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi de Costache Caragiale, în regia lui Cristian Munteanu (2003).

medalion stefan iordache costin tuchila

tnr-logoÎn această lună, Teatrul Național Radiofonic a programat la Radio România Cultural o amplă serie de piese care îl au în distribuție pe Ștefan Iordache, texte diferite din dramaturgia românească și universală, versiuni radiofonice distincte stilistic: Neînţelegerea de Albert Camus (regia artistică: Elena Negreanu, 1981), Adela de Garabet Ibrăileanu (dramatizarea şi regia: Cristian Munteanu, 1984), Sechestraţii din Altona de Jean-Paul Sartre (regia: Elena Negreanu, 1985), Priveşte înapoi cu mânie de John Osbornelogo rrc (regia: Cristian Munteanu, 1983), Bel-Ami de Guy de Maupassant (regia: Dan Puican, 1981), Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee (regia: Dan Puican, 1984), După-amiaza unui autor de Ernest Hemingway şi Scott Fitzgerald (regia: Leonard Popovici, 1986), Crinul de Mousse Boulanger (regia: Cristian Munteanu, 1983), Duhul pădurii de A. P. Cehov (regia: Cristian Munteanu, 1985), Richard al III-lea de William Shakespeare (regia: Dan Puican, 2001), Faust de Goethe (regia: Cristian Munteanu, 1985) ș. a. Citind Revista Teatrală Radio, veți afla amănunte despre program și spectacolele programate.

Ștefan Iordache în Neînțelegerea de Albert Camus, adaptarea radiofonică și regia artistică: Elena Negreanu. Data difuzării în premieră: 9 septembrie 1981 – fragment

Vă reamintim

 gina patrichi rtr

george constantin rtr mai 2014

luna-iunie-2014-dedicata-actritei-irina-petrescu

actrita-coca-andronescu-revista-teatrala-radio

costintuchilaPROFIL TEATRALactor,annie muscă,costin tuchilă,luna septembrie dedicata de revista teatral radio lui stefan iordache,marina roman,piese cu stefan iordache,profiluri teatrale,rege,ștefan iordache
de COSTIN TUCHILĂ Consecventă programului său de a vă oferi portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate cu mijloacele de care dispunem, Revista Teatrală Radio dedică luna septembrie 2014 lui Ștefan Iordache. În 14 septembrie 2014 se vor împlini șase ani de la despărțirea de marele actor,...