macbeth teatrul bulandra

Vineri, 13 ianuarie 2017, la ora 19.00, la Sala Toma Caragiu (Icoanei) a Teatrului „Bulandra” din București va avea loc premiera spectacolului Macbeth de William Shakespeare, în regia lui Michal Dočekal. Premiera oficială este programată sâmbătă, 14 și duminică, 15 ianuarie 2017, la aceeași oră. Traducere de Horia Gârbea. Din distribușia spectacolului fac parte Marius Chivu (Macbeth), Andreea Bibiri (Lady Macbeth), Cornel Scripcaru (MacDuff) și Vlad Zamfirescu (Banquo), precum și Adrian Ciobanu, Ilinca Hărnuț, Irina Ștefan, Flavia Giurgiu, Alin State, Alex Călin, Vlad Benescu, Anca Diana Roșu, Raluca Nicolae, Brian West și copilul Flavius Chivu. Decorurile sunt realizate de Martin Chocholousek, costumele de Hana Fischerova, iar muzica originală de compozitorul Ivan Acher. Coregrafia este semnata de Arcadie Rusu.

Michal Docekal

Michal Dočekal

A studiat regia (1985–1991) la Facultatea de Teatru și Arte Interpretative din Praga, beneficiind totodată de o rezidență de 6 luni la Londra. În perioada 1991–1994 a fost regizor la Teatrul Kaspar, montând piese de Kleist, Tirso de Molina ș.a. Între 1994 și 2002 a fost deopotriva regizor dar și director artistic la Teatrul Național din Praga, teatru laureat cu premiul Alfred Radok, fiind considerat cel mai bun teatru al anului 1996. Aici a montat, printre altele, Cehov (Trei surori) și Shakespeare (Regele Lear, Visul unei nopți de vară, Îmblânzirea scorpiei, Neguțătorul din Veneția).

O montare deosebită a Tragicei istorii a doctorului Faust de Marlowe a fost cea din anul 2001, la castelul Vysehrad din Praga. În 2002 devine director al Tealrului Național din Praga, unde regizează Beckett, Molière, Bernard Shaw, Kane etc.

În prezent, în repertoriul Teatrului National praghez regăsim câteva dintre creațiile sale: Shakespeare (Richard al III-lea), Gogol (Revizorul), Cehov (Pescărușul) etc.

Montările lui Michal Dočekal au avut un remarcabil impact asupra teatrului din Europa Centrală, producțiile sale fiind prezentate în Slovacia, Ungaria și Romania. În 2011 a montat Un tramvai numit dorință) de Tennessee Williams  la Teatrul Național din Bratislava.

Este laureat al mai multor premii, atat în Cehia cât și în străinătate.

În 2015 a fost numit președinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

imagini din macbeth teatrul bulandra premiera

Imagini din spectacol. Sursa foto: Teatrul „Bulandra”

Referitor la montarea de la Bulandra, Michal Dočekal spune:

„Am ales Macbeth, fiindcă este o piesă uriașă, o tragedie remarcabilă. Și încă dintr-un motiv: din pricina vrăjitoarelor. Vrăjitoarele și puterea lor sunt extrem de importante în piesă. Vrăjile lor devin o forță în viața socială, schimbând destine, dar și viziunea oamenilor, care nu mai știu ce e adevărat și ce nu.

Odată cu apariția calculatoarelor și a internetului, oamenii au crezut că vor deveni mai înțelepți și mai informați, dar au constatat că, de fapt, lucrurile stau tocmai invers: azi suntem invadați de falsuri – știri false, informații false, o mass-media care dezinformează, încărcându-ne cu energii negative – deci e tot un fel de putere vrăjitorească, ce dăinuie și azi, influențându-ne viețile. Exact ca în Macbeth. De aceea m-am oprit la această piesă a lui Shakespeare.” 

Biletele se găsesc la casele de bilete ale Teatrului Bulandra (Liviu Ciulei și Toma Caragiu) deschise zilnic intre orele 12.00 si 20.00 și online pe www.eventim.ro.

Comunicat al Teatrului „Bulandra” din București

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrului „Bulandra”

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂandreea bibiri,macbeth,marius chivu,Michal Dočekal,premiera rtr,teatrul bulandra,teatrul national praga
Vineri, 13 ianuarie 2017, la ora 19.00, la Sala Toma Caragiu (Icoanei) a Teatrului „Bulandra” din București va avea loc premiera spectacolului Macbeth de William Shakespeare, în regia lui Michal Dočekal. Premiera oficială este programată sâmbătă, 14 și duminică, 15 ianuarie 2017, la aceeași oră. Traducere de Horia Gârbea. Din distribușia spectacolului fac...