yoel-rippel-maia-morgenstern-test-fest

Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, la ora 19.30, pe scena Teatrului Evreiesc din București va avea loc un eveniment omagial internațional dedicat actorilor Teatrului, în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST (20–27 noiembrie 2016).

yoel-rippel-abia-ieri-fost-alaltaieri

La eveniment vor lua parte scriitorul israelian Yoel Rippel, din a cărui primă carte tradusă în limba română (De-abia ieri a fost alaltăieri, București, Editura Tracus Arte) actorii Teatrului Evreiesc vor citi câteva fragmente, alături de Maia Morgenstern și Bucharest Klezmer Band România, care vor susține spectacolul muzical Stand-up Lechaim! Intrarea este liberă.

stand-up-lechaim

Imagine din spectacolul Stand-up Lechaim!

Yoel Rippel a studiat dreptul la Universitatea din Tel Aviv, iar astăzi are unul dintre cele mai bine cotate birouri de avocatură din Israel. În paralel, Yoel Rippel a scris de-a lungul anilor versuri pentru melodii interpretate de cei mai mari cântăreţi israelieni, precum şi scheciuri pentru starurile teatrului comic. A scris, de asemenea, scenariile unora dintre cele mai reuşite programe ale televiziunii, emisiuni de mare succes, a participat la programe de radio şi de televiziune referitoare la subiecte artistice, ale comicului, dar şi din sfera juridică, fiind distins cu „Premiul Radioteleviziunii”.

Volumul lui Yoel Rippel recent apărut la Editura Tracus Arte, De-abia ieri a fost alaltăieri… (traducere din limba ebraică de Any Shilon) reunește o serie de povestiri amuzante şi totodată emoţionante despre viaţa comunităţii originarilor din România, despre educaţie, relaţii de familie, gastronomie, mama româncă, despre tradiţiile şi folclorul lor, pe care le-a cunoscut încă din frageda copilărie petrecută în România şi care au lăsat urme de neşters asupra sa.

maia-morgenstern-alaturi-scriitorul-israelian-yoel-rippel

„Iubesc Israelul din toată inima: am fost educat în Israel, am fost în armată în Israel, am sărutat pentru prima oară în Israel, toată viața mea este legată de această țară. În același timp, însă, nu pot să ignor legăturile sufletești pe care le am cu prima mea țară, România, și rădăcinile mele românești! 

Într-un dintre primele mele amintiri ale copilăriei, și cele mai dragi, mă revăd la Teatrul Idiș din București. Unchiul meu, Mano Rippel, și mătușa mea, Sidy Glück se numărau printre «stelele» teatrului pe care îl vizitam atât de des!”,  mărturisește scriitorul Yoel Rippel.

Fragment din spectacolul Stand-up Lechaim!

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș – TES FEST

Arhiva Teatrul Evreiesc de Stat din București

Arhiva rubricii Festivaluri

Arhiva Maia Morgenstern

costintuchilaFESTIVALURIBucharest Klezmer Band România,editura tracus arte,evrei din romania,festival international de teatru idis,maia morgenstern,stand-up lechaim,teatru idis,teatrul evreiesc de stat,Yoel Rippel
Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, la ora 19.30, pe scena Teatrului Evreiesc din București va avea loc un eveniment omagial internațional dedicat actorilor Teatrului, în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST (20–27 noiembrie 2016). La eveniment vor lua parte scriitorul israelian Yoel Rippel, din a cărui primă carte...