de COSTIN TUCHILĂ

aiax hristos ziatas maia morgenstern rtr costin tuchila

Marți, 9 septembrie 2014, la ora 23.05, la Radio România Actualități, Teatrul Național Radiofonic va invită să ascultați spectacolul Aiax de Hristos Ziatas. Interpretează: Maia Morgenstern. Regia artistică: Vasile Manta. Traducere de Olga Aravandinos și Ion Andreiță. Adaptare radiofonică de Costin Tuchilă. Regia de montaj: Dana Lupu și Radu Verdeș. Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică și muzicală: Mihnea Chelaru. Redactor: Costin Tuchilă. Producător: Domnica Țundrea. Înregistrare din 2011.

coperta cd aiax

Puțini dramaturgi au astăzi curajul de a scrie o tragedie. Specia pare apusă de mult, în ciuda reevaluărilor prin apelul la mitologia greacă, făcute în prima parte a secolului al XX-lea. Difuzat în premieră absolută la Radio România Cultural, joi, 6 octombrie 2011, Teatrul Național Radiofonic, Aiax de Hristos Ziatas este un monolog dramatic care pornește de la o idee a lui Eugene O’Neill din piesa scurtă Înaintea gustării de dimineaţă (Before Breakfast, 1916). Textul scriitorului grec este de altfel dedicat lui O’Neill, el înscriindu-se în același program estetic de actualizare a marilor mituri antice, a căror simbolistică devine suportul unui subiect modern, cu personaje de astăzi.

Tema cuplului, condiția artistului în societate, lumea teatrului cu atmosfera ei specifică sunt dezvoltate în acest monolog foarte bine construit, cu tensiuni teatrale expresive, în care personajul feminin parcurge o întreagă suită de stări sufletești, adesea contradictorii, până la deznodământul tragic. Într-un apartament în care răzbate muzica zgomotoasă a vecinilor, Femeia, actriță ajunsă la maturitate, încearcă să-și convingă partenerul, un cunoscut scriitor, să iasă din tăcerea în care se scufundase. Încercarea de dialog eșuează și asistăm la o pasionantă rememorare a unor momente din adolescență, a primelor succese artistice, dar și a primelor eșecuri, a anilor de tinerețe, cu frământările lor într-o lume în care invidia, răutatea, indiferența lasă urme adânci.   

maia morgenstern

Maia Morgenstern

Actriță excepțională, de rară intelectualitate, cu disponibilități în toate registrele dramatice, Maia Morgenstern face în această piesă un rol memorabil, găsind mereu tensiunile necesare, schimbările de ritm, ton, culoare a vocii, care să țină trează atenția ascultătorului timp de 80 de minute și rezolvând expresiv din punct de vedere radiofonic planurile de joc, efectele de distanțare și apropiere, trecerile rapide de la o stare la alta, de la o ipostază dramatică la alta. Așa cum s-a remarcat la audiția în avanpremieră a spectacolului radiofonic, Maia Morgenstern are aici „o sută de voci”, cu nuanțe capabile să recreeze atmosfera specifică din fiecare pasaj al monologului, transformându-l într-o suită de imagini cât mai plastice, vizuale, pentru ascultător. Intenția actriței și a regizorului a fost tocmai aceasta: să joace, în studioul de radio, ca pe scenă, pe cât este posibil. Au reușit întru totul.

maia morgenstern auditie majestic aiax hristos ziatas

Maia Morgenstern la audiția cu public a spectacolului Aiax de Hristos Ziatas, Hotel Ramada Majestic, București, 3 octombrie 2011

La audiția de la Majestic (luni, 3 octombrie 2011), Maia Morgenstern spunea: „E mai greu la radio, pentru că trebuie să creezi un univers fără mijloacele vizuale de care dispune un teatru, chiar și acum, în condiții de economie. Trebuie să creăm imagini, emoții, să declanșăm în dvs., ascultătorii, un univers întreg. Și trebuie să vă fac o mărturisire: eu cu teatrul radiofonic am început să iubesc teatrul. La această piesă dificilă, sfâșietoare, cu simbolurile ei culturale, cu trimiterea la rădăcinile pe care se sprijină întreaga umanitate și mai ales teatrul, s-a lucrat cu multă minuție – vorbesc de lucrul actorului cu regizorul pentru a descifra și pune în valoare textul scriitorului grec, pentru că este un rol greu, un rol ce nu se lasă ușor descoperit.”   

hristos ziatas

Hristos Ziatas

Născut în 1937, în satul Halara din Grecia (regiunea Kastoria), refugiat în România în timpul războiului civil din Grecia, Hristos Ziatas a urmat școala medie în România, apoi Facultatea de Filologie din Bucureşti, printre colegii săi numărându-se C. Stănescu, Gabriel Dimisianu, Darie Novăceanu, Ion Andreiță. A lucrat ca bibliograf la Biblioteca Naţională din Bucureşti, colaborând în acea perioadă la ziarul grecesc din România, „Nea zoi” („Viaţă nouă”). În 1975 s-a stabilit în Canada, la Toronto. Este autorul mai multor cărți de poezii în ediţii bilingve (engleză şi greacă). La Editura Odisseus din Atena, Hristos Ziatas a publicat Treizeci şi cinci de poezii absurde de dragoste (1980), urmate de alte volume şi de o Antologie modernă de poezii pentru copii. A tradus poeme de Puşkin, Eminescu, Vasko Popa. În limba română i-au fost traduse volumele Sub pleoapele cucuvaei, de Darie Novăceanu (Editura Albatros, 1974) și Ochiul celălalt – treizeci și cinci de poeme (traducere de Ion Andreiță, Editura Oscar Print, 2007). Ultimul este o „emoţionantă declaraţie de iubire pe care Hristos Ziatas o întoarce spre cea de a doua patrie a lui”, România. (C. Stănescu).

În cronica dedicată volumului Ochiul celălalt, Gabriel Dimisianu remarca: „Este într-adevăr emoţionant să constaţi cât de mult a fost marcat sufletul acestui grec de legăturile cu spiritualitatea românească, ce răsunet amplu găsesc în poezia lui miturile şi simbolurile româneşti, figurile noastre istorice şi legendare. Probabil că cititorul grec neavizat nu va percepe toate nenumăratele referiri româneşti din poezia lui Hristos Ziatas, dar cititorul român cu siguranţă că le va descoperi şi va fi mişcat. Mioriţa, Meşterul Manole, domnitorii iluştri, Eminescu, Enescu, Blaga, Brâncuşi, dar şi G. Călinescu, Labiş, Marin Preda, apoi frânturile de peisaj românesc sunt elemente de evocare sugestivă, nu o dată memorabilă.”

Fragment din spectacol

 

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICbefore breakfeast,eminescu,gabriel dimisianu,hristos ziatas,maia morgenstern,ochiul celăllalt,pușkin,scriitori greci,tema cuplului,tnr o neill,tragedii contemporane,vasile manta,vasko popa
de COSTIN TUCHILĂ Marți, 9 septembrie 2014, la ora 23.05, la Radio România Actualități, Teatrul Național Radiofonic va invită să ascultați spectacolul Aiax de Hristos Ziatas. Interpretează: Maia Morgenstern. Regia artistică: Vasile Manta. Traducere de Olga Aravandinos și Ion Andreiță. Adaptare radiofonică de Costin Tuchilă. Regia de montaj: Dana Lupu și...