festivalul international de teatru sibiu 2015

Un invitat de onoare al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este marele actor de teatru și film Klaus Maria Brandauer, unul dintre puținii actori vorbitori de limba germană care au atins faima internațională. Publicul festivalului a avut avea șansa extraordinară de a-l admira pe scenă în spectacolul regizat de Peter Stein, Ultima bandă a lui Krapp de Samuel Beckett (vineri, 19 iunie 2015), dar și de a-l întâlni sâmbătă, 20 iunie 2015, ora 14.00, la Librăria Habitus. 

Klaus Maria Brandauer

Klaus Maria Brandauer

Sub genericul Actor de teatru – actor de film: alegere imposibilă, George Banu și Irina Margareta Nistor vor dialoga cu Klaus Maria Brandauer despre rolurile sale din teatru și despre filmele realizate în studiourile de la Hollywood și nu numai, despre profesia de actor și despre ce înseamnă pentru el succesul. 

Klaus Maria Brandauer va primit o stea pe Aleea Celebrităților pe 20 iunie, la ora 18.00 și va fi de asemenea prezent la Gala Celebrităților, la ora 19.00, la Sala Thalia. 

mephisto klaus brandauer

Klaus Maria Brandauer (n. 1943) este actor, regizor de film și profesor la Max Reinhardt Seminar din Viena. Aclamat în întreaga lume pentru paleta largă de roluri interpretate atât în film cât și în teatru, Klaus Maria Brandauer este mai bine cunoscut publicului român pentru rolul principal din filmul Mephisto (1981), pentru care a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, precum și pentru rolul memorabil alături de Meryl Streep în Out of Africa (1985), ce i-a adus o nominalizare la Premiile Oscar, pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

Meryl-Streep-Klaus-Maria-Brandauer-1985

Meryl Streep și Klaus Maria Brandauer în Out of Africa

A colaborat cu Burgtheater Viena din anul 1972, interpretând numeroase roluri principale: Don Carlos, Ferdinand, Tartuffe, Cyrano de Bergerac, Nathan din piesa lui Lessing și mai ales Hamlet, de o sută de ori. A jucat timp de 10 ani rolul principal din spectacolul Jedermann la Festivalul de la Salzburg. După ce a devenit celebru pentru rolul Mephisto în 1982, a mai jucat în filmul James BondNever Say Never Again, apoi în Out of Africa, White Fang, Streets of Gold, Rembrandt, Introducing Dorothy and Tetro, în regia lui Francis Ford Coppola.

În anul 2007, a jucat rolurile principale în spectacolele lui Peter Stein: Wallenstein, Oedipus at Colonos, creat pentru Festivalul de la Salzburg și The Broken Jug la Teatrul Berliner Ensemble. Colaborarea cu Peter Stein a continuat în anul 2013, când Klaus Maria Brandauer a interpretat rolul titular din spectacolul Regele Lear de William Shakespeare, cu premiera la Burgtheater Viena.

Daniela Plopeanu

PR, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu

Fragment din filmul Mephisto, regia: István Szabó (1981)

Fragment din filmul Out of Africa, regia: Sydney Pollack (1985)

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva FITS 2015 

Arhiva FITS 2014

costintuchilaFITS 2015festivalul international de teatru sibiu,george banu,irina margareta nistor,Klaus Maria Brandauer,mephisto,out of africa,sydney pollack,ultima banda a lui krapp
Un invitat de onoare al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este marele actor de teatru și film Klaus Maria Brandauer, unul dintre puținii actori vorbitori de limba germană care au atins faima internațională. Publicul festivalului a avut avea șansa extraordinară de a-l admira pe scenă în spectacolul...