de LIDIA NAŠINCOVÁ

actorul slovac ladislav chudik a incetat din viata

După o boală grea, la vârsta de 91 de ani, luni, 29 iunie 2015 s-a stins din viaţă la Bratislava cel mai mare actor slovac, Ladislav Chudík.

Ladislav Chudík

Ladislav Chudík

Născut la 27 mai 1924 în comuna Hronecdin centrul Slovaciei, Ladislav Chudík și-a făcut studiile liceale la Kremnice. Fiu de maistru miner, era pasionat de recitare şi actorie încă din anii de liceu, activând în cercul de teatru de amatori. S-a înscris la Facultatea de Litere a Universităţii din Bratislava, dar a întrerupt studiul literaturii slovace şi franceze după trei semestre, angajându-se ca ucenic la Teatrul Naţional. După absolvirea Conservatorului de Stat (secția dramatică), devine actor al Teatrului Naţional din Bratislava, apoi director dramatic între anii 1963–1966. Aici a interpretrat cele mai importante roluri din cariera sa teatrală, excepționale fiind cele din Boala albă, Pescăruşul, Macbeth. În anul 1968 a emigrat la Viena, dar s-a întors după numai trei luni. 

Ladislav Chudík na snímku z roku 2011

Ladislav Chudík. Fotografie din 2011

În  filme a început să apară încă de la începuturile cinematografiei slovace: Varúj…! (1947); Bílá tma, Vlčie diery (1948), Kozie mlieko, Priehrada (1950) ș.a. A rămas întipărit în memoria spectatorilor în rolul căpitanului Dabač, în filmul cu acelaşi nume din 1959.

Ladislav Chudík a interpretat roluri și în filme de televiziune. De neuitat rămâne pentru publicul larg rolul medicului Sova din serialul Nemocnice na kraji města (Spitalul de la marginea oraşului, 1977). 

ladislav chudik in serialul Spitalul de la marginea oraşului

Ladislav Chudík în serialul Spitalul de la marginea oraşului

Profesiei de actor Ladislav Chudík i-a dedicat studiul teoretic intitulat O herectve (Despre actorie). A fost de asemenea profesor la Conservatorul din Bratislava şi la Şcoala Superioară de Arte Muzicale. Volumul Tichý dvojhlas (Pe două voci în surdină, 1992) cuprinde corespondenţa sa cu poetul Jaroslav Seifert (Premiul Nobel pentru literatură în 1984).

Pentru o scurtă perioadă, a fost primul ministru post-revoluţionar al culturii în Slovacia.

Corespondență de la Praga

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga de Lidia Našincová

costintuchilaNECROLOGJaroslav Seifert,Ladislav Chudík,lidia nasincova,macbeth,pescărușul,Spitalul de la marginea oraşului,teatrul national din bratislava
de LIDIA NAŠINCOVÁ După o boală grea, la vârsta de 91 de ani, luni, 29 iunie 2015 s-a stins din viaţă la Bratislava cel mai mare actor slovac, Ladislav Chudík. Ladislav Chudík Născut la 27 mai 1924 în comuna Hronecdin centrul Slovaciei, Ladislav Chudík și-a făcut studiile liceale la Kremnice. Fiu de...