de MAGDA DUȚU

premiera absoluta maria rosetti tnr

tnr-logoTeatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră absolută la Radio România Cultural Maria Rosetti – De la Plymouth la Bucureşti şi Maria Rosetti – Prima ziaristă din România. Scenariul – Raisa Radu. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În distribuţie: Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Mihai Bica, Lavinia Şandru, Mircea Constantinescu, Orodel Olaru, Petru Hadârcă, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Ion Arcudeanu, Julieta Strâmbeanu, Patricia Prundea, Irina Ionescu Berechet, Mihnea Iamandei, Stelică Muscalu, Costin Manoliu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Costin Manoliu. Producător: Magda Duţu.

premiera biografii memorii maria rosetti

Cele două spectacole-document – producţii ale Teatrului Naţional Radiofonic, realizate în seria „Biografii, memorii” – sunt dedicate Mariei Rosetti, considerată prima ziaristă din România și soțului acesteia, marele om politic C. A. Rosetti. Prima parte, Maria Rosetti – De la Plymouth la logo rrcBucureşti, se va difuza marţi, 19 iulie 2016, de la ora 19.00. A doua parte, intitulată Maria Rosetti – Prima ziaristă din România, va fi difuzată, marţi, 2 august 2016, de la aceeaşi oră, la Radio România Cultural.
Spectacolele sunt sponsorizate de Camera Notarilor Publici Bucureşti, S.C. Imobiliara Chrissoveloni S.A. Bucureşti, Agricola Internaţional S.A. Bacău.

ne auzim la majesticLuni, 18 iulie 2016, de la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei nr. 38–40 din Bucureşti, va avea loc audiţia cu public, în avanpremieră, a celor două spectacole. Evenimentul, organizat de Teatrul Naţional Radiofonic, se va desfăşura în prezenţa actorilor şi a echipei de realizatori. Intrarea este liberă.

C D rosenthal maria Rosetti 1850

C. D. Rosenthal, Maria Rosetti, 1850, Muzeul Național de Artă al României

Scenariul alcătuit de Raisa Radu, în urma unei documentări amănunţite, aduce în atenţie două personalităţi remarcabile: Maria şi C.A. Rosetti. În iunie 2016 s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui C. A. Rosetti, unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848, cel care a fost preocupat nu doar de problemele politice, dar și de cele culturale, sociale și economice ale țării. Maria Rosetti a jucat un rol important în publicistica românească, fiind considerată prima ziaristă din ţara noastră. A scos ea însăși, în perioada 1865–1866, un ziar numit „Mama și copilul”, în care se ocupa de educația și instruirea copiilor, precum și a mamelor; o publicație duminicală, pe care a condus-o și pe care o scria aproape singură. S-a remarcat ca scriitoare și publicistă, militând pentru emanciparea femeilor din România. I-a stat alături soțului său, în toate acţiunile, ajutându-l să-şi îndeplinească idealurile. Maria Rosetti, alături de C. A. Rosetti, a avut o implicare deosebită nu doar în Revoluția de la 1848, ci și mai târziu, susținând acțiunile premergătoare Unirii Principatelor Române. A înființat Comitetul Femeilor și a derulat multe campanii pentru strângerea de fonduri, în sprijinul armatei, spitalelor, femeilor și copiilor. A militat pentru ajutorarea populației în timpul foametei din 1866 și 1867. În anul 1877, în timpul Războiului de Independență s-a dedicat strângerii de fonduri și înființării spitalului de la Turnu Măgurele. A fost modelul României revoluționare, pictură realizată în anul 1850 de Constantin Daniel Rosenthal, prietenul soțului său. După moartea lui C. A. Rosetti, a locuit pe strada Doamnei, în București, împreună cu fiul ei, Vintilă și cu soția acestuia, la sediul redacției ziarului „Românul”. A murit în anul 1893.

romania-revolutionara-constantin-daniel-rosenthal-1850

C. D. Rosenthal, România revoluționară, 1850

Străzile care poartă numele celor doi soți, C.A. Rosetti și Maria Rosetti, sunt situate astăzi în centrul Capitalei, una în prelungirea celeilalte…

Maria Rosetti şi C.A. Rosetti, două destine ale României moderne, aduse în atenţia publicului de astăzi, cu mijloacele teatrului radiofonic, într-o concepţie regizorală semnată de Petru Hadârcă.

magda dutu

Magda Duțu

LOGO RT CU CHENARVezi: arhiva rubricii Premieră absolută

Arhiva rubricii Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaPREMIERĂ ABSOLUTĂbiografii memorii,c a rosetti,c d rosenthal,de la plymouth la bucuresti,magda duțu,maria rosetti,premieră teatru radiofonic,raisa radu,romania moderna,ziarul romanul
de MAGDA DUȚU Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră absolută la Radio România Cultural Maria Rosetti – De la Plymouth la Bucureşti şi Maria Rosetti – Prima ziaristă din România. Scenariul – Raisa Radu. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În distribuţie: Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Mihai...