Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

marian hudac actori români remember

eterne reveniri in luna lui ianuar annie muscaAstăzi, 29 ianuarie 2014, ne amintim de actorul Marian Hudac (20 septembrie 1934– 29 ianuarie 1996).

Nici măcar nu împlinise 62 de ani când ne-a părăsit, pe neașteptate, unul dintre cei mai simpatici actori de comedie din România, pe care bucureștenii veneau să-l vadă jucând pe scena Teatrului Național.

Nu era Revelion la TVR fără Marian Hudac. Cei mai vestiți regizori de televiziune,rubrica remember annie musca revista teatrala radio de la Octavian Sava, Dan Mihăescu și Grigore Pop până la Sergiu Ionescu și Cornel Popa, l-au distribuit pe actor în scheciuri care au rămas până astăzi în arhiva Televiziunii Române. Marian Hudac era nelipsit și de la Ora veselă, umorul lui fiind molipsitor. Și dacă tot era în Radio, alerga și până la Studiourile de Teatru Radiofonic, unde înregistra câte o piesă de teatru.

Filme pe Marele Ecran? Au fost câteva în care și-a jucat rolul alături de mari și talentați actori. De la Ernest Maftei, Emanoil Petruț, Olga Tudorache, Draga Olteanu sau Toma Caragiu până la Jean Constantin, Marin Moraru și Amza Pellea.

marian hudac remember rubrica de annie musca

Marian Hudac

Biografie pe scurt…

Marian Hudac s-a născut pe 20 septembrie 1934 în București și a fost căsătorit cu Marina Hudac, asistent coregraf la Teatrul Național de Operetă. 

La doar 18 ani, Marian Hudac susține examen la Institutul de Teatru din București, odată cu viitori celebri actori: Gheorghe Cozorici, Draga Olteanu. Era debutul anilor ’50…

Deși este admis la Institut, pentru că avea printre rude unele care nu erau adepte ale regimului comunist, lui Marian Hudac nu i se permite să studieze, motiv pentru care este nevoit să se angajez strungar la Uzina „Steaua Roșie” din Capitală, apoi să efectueze stagiul militar. Grație talentului actoricesc, în unitatea militară i se încredințează ora culturală difuzată săptămânal prin stația de amplificare. Așadar, duminică de duminică, tânărul Hudac își satirizează sergenții și caporalii, apoi distracția îi este răsplătită cu o după-amiază duminicală la crăpat lemne.

După armată, Marian Hudac revine în uzină, dar în timpul liber participă ca amator la activități artistice la Casa Sindicatelor. Sub îndrumarea regizorului Constantin Dinescu, viitorul actor este prezent la câteva din edițiile Duminici ale porților deschise din cadrul Institutului de Teatru. Cunoscându-l pe Gheorghe Dinică de la teatrul de amatori, se lasă convins de acesta să mai încerce o dată la Institut. În 1961 este deja absolvent al UNATC, la clasa profesorului Ion Finteșteanu, alături de alte nume de referință în teatrul și filmul românesc. O listă lungă din care nu  lipsesc: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Dorina Lazăr, Traian Stănescu, Melania Ursu, Jorj Voicu, Ștefan Tapalagă…

evocare Marian_Hudac biografie revista teatrală radio

În perioada studenției, Marian Hudac a fost remarcat în câteva roluri: Rudeanu din Ultimul mesaj, Borcea din Ultima oră, Arnolf din Şcoala femeilor sau Hrapov din Vassa Jeleznova; Xantos din Vulpea şi strugurii, sau Zaharia Trahanache din piesa O scrisoare pierdută şi Cannis din Centrul înaintaş a murit în zori.

Pe scenă…

În 1962 a fost repartizat la Teatrul Național din București, unde a rămas și a jucat până în ianuarie 1996.

Căsătoria de Gogol, Ploșnița de Maiakovski, Cyrano de Bergerac de Edmond de Rostand sau Nu te joci cu dragostea de Alfred de Musset; Castiliana de Lope de Vega, Îmblânzirea scorpiei de Shakespeare, Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman și Tartuffe de Molière; Danton de Camil Petrescu, Jocul de-a vacanța de Mihail Sebastian sau Un fluture pe lampă de Paul Everac, sunt câteva din piesele în care a fost distribuit actorul Marian Hudac. L-a interpretat și pe Farfuridi în Scrisoarea pierdută a lui Caragiale, memorabil rămânând rolul Lunardo din Bădăranii de Carlo Goldoni, în regia lui Victor Moldovan, traducerea marian hudac divertisment tvaparținând lui Sică Alexandrescu. Din distribuția piesei, a cărei premieră avusese loc la Național în septembrie 1988, au făcut parte și Ioana Bulcă, Simona Bondoc, Rodica Popescu-Bitănescu, Ileana Stana Ionescu, Matei Alexandru și Mihai Fotino.

Pe micul ecran…

În serile de luni, înainte de anul 1990, telespectatorii iubitori de teatru pentru televiziune au urmărit jocul actorului alături de Mircea Șeptilici, Rodica Tapalagă și Mitică Popescu în Rivalii de Richard Brinsley Sheridan, în regia artistică a lui Cornel Popa, apoi în Hangița (1983), în regia artistică a lui Constantin Dicu, cu: Dana Dogaru, Ovidiu Schumacher, Mitică Popescu, Coca Andronescu, Janine Stavarache, Dinu Manolache, Hamdi Cerchez, Dumitru Chesa și Răzvan Vasilescu.

Alături de Mișu Fotino, Alexandru Repan, Aurel Rogalschi, Cornel Vulpe, Diana Lupescu, Stela Popescu și Mihai Malaimare, Marian Hudac l-a interpretat pe Jupân Iancu în Castelul din Carpați (1975), în regia lui Vlad Bîtcă; apoi a fost admirat și în compania altor actori – Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Irina Petrescu, Mariana Buruiană, Traian Stănescu, Gheorghe Cozorici, Virgil Ogăşanu și Marcel Iureş – în Stâlpii societății (1988) de Henrik Ibsen, o adaptare pentru televiziune de Dan Necșulea.

A fost distribuit și în filme de comedie pentru televiziune: Aventura nocturnă (1966), Scafandrierii (1968), Nu-ți plătesc (1968) sau Răpirea preafrumoaselor sabine (1970).

dem radulescu marian hudac

Alături de Dem Rădulescu

În după-amiezi de sâmbătă, duminici la prânz sau în nopțile dintre ani, Marian Hudac a apărut la televizor în numeroase scenete scrise de cunoscuți scriitori umoriști. A fost unul dintre cei mai căutați actori pentru divertisment.

A fost simpaticul poștaș din sceneta Revelion în doi (1971) de Sergiu Ionescu, cu Mihai Fotino, Jean Constantin și Puiu Călinescu, apoi vânătorul din Un vânător vânat (1994) de Grigore Pop, cu Radu Stoenescu; l-a jucat și pe directorul școlii din Doi vulpoi (1983), o adaptare a lui Grigore Pop după Gh. Brăescu; tot el a fost și doctor pentru pacientul ideal – Marin Moraru – în sceneta Aspirina și piramidonul (1988), după un scenariu de Mircea Crișan, Alexandru Andy și Radu Stănescu, în regia lui Cornel Popa, realizatori fiind Dan Mihăescu și Grigore Pop. În 1977 apărea alături de Mitică Popescu și inconfundabila Tamara Buciuceanu în Nota 4 la teză.

Marian Hudac în Asprina și piramidonul, TVR (1988)

La Cinematograf sau în fața televizorului…

Din repertoriul cinematografic al actorului fac parte câteva filme antologice: Răpirea fecioarelor (1968) – un film din seria Haiducii, în regia lui Dinu Cocea, un record în privința spectatorilor din sala de cinema, în care Marian Hudac joacă rolul lui Hrisanti, o beizadea, alături de o pleiadă de actori, Olga Tudorache, Emanoil Petruț, Draga Olteanu, Toma Caragiu, Jean Constantin, Marin Moraru și Ernest Maftei; Tufă de Veneția (1976), o excelentă comedie în regia lui Petre Bokor, după un scenariu al prozatorului Valentin Silvestru, în care joacă împreună cu alți îndrăgiți actori de comedie – Ileana Stana Ionescu și Coca Andronescu, Octavian Cotescu, Dem Rădulescu, Virgil Ogășanu, George Mihăiță și Ion Caramitru; Grăbește-te încet (1981), regia Geo Saizescu, și Cucoana Chirița (1986), regia Mircea Drăgan.

Marian Hudac a jucat alături de Margareta Pâslaru și Cornel Constantiniu, de Cornel Patrichi, Jean Constantin și Ion Dichiseanu în Melodii, melodii (1978), filmul muzical realizat de Francisc Munteanu, care a adus peste două milioane de spectatori în sălile de cinema.

Marian Hudac în Doi vulpoi, TVR (1984)

Înainte cu trei ani de a ne părăsi, actorul joacă într-o peliculă americană SF, intitulată Invisible: The Chronicles of Benjamin Knight (1993), în regia lui Jack Ersgard. El este Pig Man, lângă staruri americane, dar și doi cunoscuți actori români: Daniela Nane și Constantin Cotimanis.

Teatrul la microfon…

Marian Hudac a fost ales să joace și în câteva piese de teatru radiofonic: în Pisălogiimarian hudac micromongrafie de annie musca de Molière sau în Doamna nevăzută (1963) de Calderón de la Barca, ambele în regia lui Paul Stratilat, a doua piesă cu o distribuție aleasă – Carmen Stănescu, Radu Beligan, Aurelia Sorescu, Mircea Şeptilici, Damian Crâşmaru, Rodica Tapalagă, Mihai Stoenescu. Alături de Constantin Codrescu, Mircea Albulescu, Silvia Popovici și Luminița Gheorghiu, Marian Hudac a jucat în piesa Vremea secerișului de Cristian Munteanu, în regia autorului, dar și în Generația de sacrificiu de V. Al. Jean, cu Mihai Fotino, Ion Lucian, Rodica Popescu și Ion Caramitru. În capodopera Cucoana Chirița de Tudor Mușatescu după V. Alecsandri, în regia lui Horea Popescu, alături de Draga Olteanu, Eugenia Maci, Mihai Mălaimare, Ileana Stana Ionescu, Valeria Gagealov și Grigore Gonța.

La începutul anilor ̓90, Marian Hudac juca în Omul de zăpadă de A. D. Hertz – regia Dan Puican – împreună cu Cezara Dafinescu, Ion Marinescu și Florina Cercel, apoi în Fuga beizadelelor de René Radu Policrat, în regia lui Cristian Munteanu, împreună cu Mircea Albulescu, George Constantin, Ion Pavlescu, Sanda Toma, Constantin Codrescu, Constantin Dinulescu, Alfred Demetriu, Gabriela Popescu și Florian Pittiş.

Au fost și câteva piese de teatru destinate copiilor, dintre care: Fiica împăratului Solomon, cu Radu Beligan în rolul principal, în regia lui Mihai Pascal, și Alibaba și cei 40 de hoți, înregistrată în 1965 cu Ștefan Mihăilescu-Brăila și Coca Andronescu, sub bagheta regizorală a lui Paul Stratilat.

actori romani marian hudac roluri in teatru si filme

Prea devreme pentru final…

Actorul nostru, care întruchipase atâtea roluri pe scenă sau în film, dar și în spatele microfonului din studiourile Teatrului Radiofonic, se prăbușea pur și simplu într-un sfârșit de ianuarie, la vârsta de 61 de ani.

Se întâmpla pe neașteptate pe 29 ianuarie 1996. Se pare că era ziua în care, alături de alți prieteni actori îl sărbătorea pe Horea Popescu, îndrăgitul lor regizor de la Teatrul Național, cel care pe 25 ianuarie împlinise 70 de ani.

Grăitoare au rămas înregistrările și filmele. Să apelăm la ele ori de câte ori ni se face dor de actorul Marian Hudac!

 Un vânător vânat cu Marian Hudac și Radu Stoenescu, TVR (1994)

 

La rubrica Remember de Annie Muscă: Ovidiu Iuliu Moldovan

Rodica Tapalagă

Cornel Coman

Grigore Vasiliu Birlic

Silviu Stănculescu

Emil Hossu

Vezi și: Dan Puican – „Radioul este viața mea”, cronică de Loreta Popa

costintuchilaREMEMBERactori ianuarie,annie muscă,comedie românescă,cristian munteanu,danton de camil petrescu,dem rădulescu,destine de actori,divertisment tv,doi vulpoi,gh brăescu,grigore pop,horea popescu,marian hudac,marian hudac filmografie,marian hudac teatrul radiofonic,ora veselă,remember,revelion tvr,roluri în teatrul marian hudac,rubrica remember mari actori români revista teatrală radio,schițe românești,silviu stănculescu,tamara buciuceanu,UNATC
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ Astăzi, 29 ianuarie 2014, ne amintim de actorul Marian Hudac (20 septembrie 1934– 29 ianuarie 1996). Nici măcar nu împlinise 62 de ani când ne-a părăsit, pe neașteptate, unul dintre cei mai simpatici actori de comedie din România, pe care bucureștenii veneau să-l vadă jucând pe...