de OANA CRISTEA GRIGORESCU

masa puterilor noastre petre barbu uniter

Gata de tipar, coperta piesei Masa puterilor noastre de Petre Barbu ne deschide pofta de lectură. Volumul va fi lansat în 8 mai 2017, odată cu decernarea premiului Concursului de dramaturgie la Gala Premiilor UNITER 2017 de la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara. 

petre barbu masa puterilor noastre

Piesa lui Petre Barbu Masa puterilor noastre vorbește despre eșecul profesional, despre presiunea performanței școlare asupra copiilor, despre valorile trădate ale educației în societatea românească de azi. Pierderea spiritului ludic al adulților e cauza osificării lor într-o existență aridă, fără speranță. Salvarea o aduce însă recuperarea libertății jocului, pe care adulții o pot reînvăța de la copiii lor care cred în personajele basmelor. Turmele poneilor fantastici invadează realitatea personajelor piesei și deschid larg calea speranței în piesa lui Petre Barbu, premiată acum la UNITER.

Petre Barbu

Petre Barbu

Petre Barbu s-a afirmat în literatura română contemporană încă de la debutul din 1995 cu romanul Dumnezeu binecuvântează America, cu care a câştigat concursul de debut al Editurii Nemira. A urmat dramatizarea romanului, recompensată şi ea cu Premiul I al Concursului de dramaturgie ”Camil Petrescu” al Ministerului Culturii în 1997 şi publicarea în acelaşi an a piesei în Antologia spectacolelor-lectură a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. La stânga tatălui, a doua sa piesă, este nominalizată la Concursul de dramaturgie ”Cea mai bună piesă a anului” la UNITER în 1999, pentru ca în 2003 piesa Tatăl nostru care eşti în supermarket să câştige râvnita recompensă la UNITER.

La Teatrul Naţional Radiofonic Attila Vizauer a montat Dumnezeu binecuvântează America (1997) şi Patru povestiri scurte (2013) de Petre Barbu. O serie de cărţi de proză publicate în următorii ani confirmă valoarea literaturii lui Petre Barbu pe care criticul literar Daniel Cristea-Enache îl înscrie în linia clasicilor generaţiei ’90 după apariţia romanului Marea petrecere.

calauza-petre-barbu

La începutul acestui an, 17 februarie 2017, Teatrul Național Radiofonic a difuzat în premieră absolută Călăuza de Petre Barbu. În distribuție Vlad Ivanov, Constantin Cojocaru şi Romeo Tudor. Regia și adaptarea radiofonică: Mihnea Chelaru. Regia de montaj: Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Înregistrări de teren: Mădălin Cristescu. Muzica: George Marcu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. 

oana-cristea-grigorescu

Oana Cristea Grigorescu

Vezi și: Vlad Ivanov și Constantin Cojocaru în ”Călăuza” de Petre Barbu – premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic, articol de Oana Cristea Grigorescu

logo-revista-teatrala-radioVezi: arhiva rubricii Premiile UNITER

Arhiva rubricii Premii

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaPREMIIattila vizauer,Concursul de dramaturgie ”Camil Petrescu”,Concursul de dramaturgie ”Cea mai bună piesă românească a anului 2016”,constantin cojocaru,Dumnezeu binecuvântează America,festivalul internațional de teatru de la sibiu,generaţia '90,lectură,Masa puterilor noastre,oana cristea grigorescu,petre barbu,spiritul ludic,Tatăl nostru care eşti în supermarket,Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” din Timişoara,UNITER,vlad ivanov
de OANA CRISTEA GRIGORESCU Gata de tipar, coperta piesei Masa puterilor noastre de Petre Barbu ne deschide pofta de lectură. Volumul va fi lansat în 8 mai 2017, odată cu decernarea premiului Concursului de dramaturgie la Gala Premiilor UNITER 2017 de la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara.  Piesa lui Petre Barbu Masa...