aniversare tvr matei visniec

Pe 29 ianuarie 2016, dramaturgul Matei Vișniec a împlinit 60 de ani. Cu acest prilej, Casa de producţie a TVR vă invită să urmăriţi luni 1 februarie 2016, ora 20.10, la TVR 2 şi TVR HD și TVR+, spectacolul Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt, preluare a spectacolului produs de compania UNTEATRU.

frumoasa-calatorie-7_

Regia: Cătălina Buzoianu. Ea – Iolanda Covaci; El – Marius Călugăriţa. Coregrafie: Galea Bobeicu. Pantomimă: Adrian Nour. Imagine: Cristian Glodeală, director de imagine, George Fustanelă, Florin Ioniţă. Asistenţi imagine: Alexandru Zugravu, Stoica Grigoruţ. Muzica: Mihai Prejban. Sunet: Valentin Bartolomeu, Cătălin Putinianu. Regia TV: Tudor Chirilă. Organizatori de producţie: Sorin Cristea, Marius Flonta. Producător: Diana Dumitru. Producător coordonator: Demeter András István.

frumoasa-calatorie-9_

Matei Vișniec. La o primă vedere are un aer ușor timid. În dialog, îți dai seama repede că aparențele ascund câteva calități din ce în ce mai rare: bun-simț, respect pentru interlocutor, răbdare. Se înflăcărează când vorbește despre lucrurile care îl pasionează. Ascultă cu ochii mari când îi povestești ceva. Nu lasă lucrurile să treacă pe lângă el. Le vede, le observă, le desface în straturi, vrea să ajungă la esență. Știe să se bucure, în egală măsură, de o străduță pitită undeva în lumea prin care se mișcă, și de un croissant înmuiat în ciocolată caldă.

Matei-Visniec-interviu-revista-teatrala-radio

Matei Vișniec. Foto: Andreea Balaurea, Mediafax

S-a născut la Rădăuți, în 29 ianuarie 1956. De acolo a plecat să afle cum e lumea. Și să o povestească. Prin scris, prin personaje, prin situații.

„Timpul a trecut repede, dar structural vorbind eu sunt tot același, omul generației ’80. Cred în literatură, care este un spațiu de rezistență. Prin literatură putem rezista împotriva unor forme de manipulare cum este societatea de consum, orânduirea comercială. Lumea de astăzi este condusă de negustori, nu de filozofi, nu de scriitori. Negustorii sunt cei care crează mondializarea. Rezistăm prin literatură. Dacă vrem sa înțelegem ceva, citim”, spune Matei Vișniec.

Casa de producție a TVR spune La mulți ani, Matei Vișniec!

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producţie a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

matei-visniec-2

Înaintea spectacolului, la ora 19.00 TVR 2 difuzează documentarul Matei Vișniec, rege la Avignon.

Pătrundem în universul dramaturgului român cu un documentar realizat de studioul TVR Iaşi. Luni, 1 februarie, Matei Vişniec ne poartă pe străzile Avignonului, cu ocazia desfăşurării celui mai important festival european de teatru.

Matei Vișniec este considerat unul dintre cei mai importanți dramaturgi români contemporani. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. La invitația scriitorului, o echipă TVR Iași, formată din jurnalista Andreea Știliuc și cameramanul Relu Tabără, a fost prezentă în luna iulie 2015 în Franța, pentru realizarea unor filme documentare.

Înființat în anul 1947 de către Jean Vilar, Festivalul de la Avignon este unul dintre cele mai importante evenimente din întreaga lume, dedicate artelor spectacolului. În luna iulie, orașul respiră teatru. Învăluit în lumina Provenței și primind uneori mângâierea Mistralului, orașul se transformă într-o scenă imensă, devenind un adevărat fenomen cultural.

În 2015, secțiunea OFF a împlinit 50 de ani de existență. De aproximativ un sfert de secol, textele lui Matei Vișniec sunt montate la Festivalul de la Avignon. La ediția din acest an, scriitorul a fost desemnat unul dintre regii secțiunii OFF, mai multe dintre piesele sale fiind extrem de apreciate aici. Spectacolul La mémoire des serpillères, pus în scenă de Victor Quezada și prezentat de Compania Umbral, s-a situat în primele zece spectacole din peste 1300, fiind nominalizat la premiul Coup de cœur du OFF.

documentar matei visniec

Sursa foto: TVR

Regizori și actori ne vorbesc despre teatrul lui Matei Vișniec și despre succesul său extraordinar. Alături de Matei, descoperim decorul istoric al orașului, zidurile și esplanada din fața Palatului Papal, podul de la Avignon, piețele și straduțele, unde zilnic au loc spectacole în aer liber, dar și strategiile miilor de artiști, dornici să atragă atenția în acest labirint.

Pe 27 octombrie 2015, filmul a fost prezentat în premieră absolută la Institutul Cultural Român din Paris.

Producţie a TVR Iaşi, 2015, realizată de: Relu Tabără (imagine), Dragoș Brehnescu (montaj), Andreea Știliuc (realizator).

 

logo revista teatrala radio

Vezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea  

costintuchilaTEATRU TVaniversare matei visniec. tvr,cătălina buzoianu,festivalul de la avignon,Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt,iolanda covaci,marius călugărița,unteatru
Pe 29 ianuarie 2016, dramaturgul Matei Vișniec a împlinit 60 de ani. Cu acest prilej, Casa de producţie a TVR vă invită să urmăriţi luni 1 februarie 2016, ora 20.10, la TVR 2 şi TVR HD și TVR+, spectacolul Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care...