annie-musca-portret-dem-radulescu1

Au trecut 18 ani de la moartea regretatului actor Dem Rădulescu. Casa de Producţie a TVR vă propune spectacolul ”Sfântul Mitică Blajinul” de Aurel Baranga, spectacol montat de Nae Cosmescu în anul 1981, urmat de un Portret In memoriam, realizat de Daniela Ciolan.

În distribuţie: Petre Gheorghiu, Stela Popescu, Amza Pellea, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Dan Damian, Dumitru Chesa, Hamdi Cerchez, Sorin Medeleni, Sorin Gheorgiu, Rodica Negrea, Gabriela Popescu, Constanţa Gheorghe. Producţia: Ilie Mainescu. Sunetul: Radu Boieriu. Scenografia: Ion Olaru. Regia de montaj: Marga Niţă. Adaptarea și regia artistică: Nae Cosmescu.

Farsă satirică, piesa vizează carierismul, lichelismul si impostura unori oameni cu ”funcţii de răspundere”, care fac din poziţia lor un mijloc de parvenire.

Portret ”In memoriam Dem Rădulescu”Au mărturisit: Irina Rădulescu, Adriana Schiopu, Alice Barb, Marius Rizea, Mircea Rusu, Alexandru Bindea, Daniel Badale. Montajul: Constantin Marciuc. Imaginea: Cristian Glodeală, Vlad Micu. Producător: Cătălin Mireuţă. Realizator: Daniela Ciolan.

Program de difuzare:

TVR Internațional: vineri, 28 septembrie 2018, ora 23.00
TVR Moldova: sâmbătă, 29 septembrie 2018, ora 11.40
TVR 3: duminică, 30 septembrie, ora 20.00.

Dem Rădulescu

Dem Rădulescu

Dem Rădulescu s-a născut la Râmnicu Vâlcea într-o familie de negustori. După terminarea liceului la Râmnicu Vâlcea, ”Bibanul” (poreclă primită în liceu) a trebuit să aleagă între sportul de performanță și actorie. El a obținut chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu Vâlcea; a luptat în ring la categoria mijlocie. A debutat ca amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării.

În 1956 a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa Steaguri pe turnuri (îl interpreta pe ”banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sică Alexandrescu, acest moment fiind considerat debutul carierei sale.

A fost prieten cu Ion Cojar și Liviu Ciulei; cu ultimul a colaborat pentru Farfuridi din ”O scrisoare pierdută”, unde a avut colegi de excepție: Rodica Tapalagă, Petre Gheorghiu, Ștefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Cioranu și Ciulei însuși. Liviu Ciulei l-a numit ”un actor de geniu”.

Într-unul din ultimele interviuri, acordat site-ului cinemarx.ro, actorul declara următoarele:

”Dem Rădulescu a fost «construit» din bucăţele. Dem Rădulescu nu a dorit să fie mare. Dem Rădulescu a jucat, a spus trei replici, dar le-a spus cu tot sufletul. Pe Dem Rădulescu l-a pupat Calboreanu pe frunte şi i-a spus: «Îţi doresc să ai o carieră frumoasă!»

Am îndrăgit toate rolurile, unele în mod deosebit; mi-au plăcut personajele lui Caragiale şi Svejk, în triplă ipostază: dramatizare, actorie şi ecranizare. Îmi doresc realizarea unui film de televiziune intitulat Şcoala de hoţi în care vor juca 36 de mari actori români: Leopoldina Bălănuţă, Jean Constantin, Victor Rebengiuc…”

Imagine din spectacolul ”Sfântul Mitică Blajinul. Sursa foto TVR

Imagine din spectacolul ”Sfântul Mitică Blajinul”. Sursa foto: TVR

Dem Rădulescu a fost unul dintre marii actori de comedie români de teatru, film și televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I. L. Caragiale” din București. Este cunoscut pentru rolurile din filme precum ”Telegrame” (1959), ”Secretul cifrului” (1959), ”Pe litoral mi-a rămas inima” (1961), Politică și… delicatese” (1963), ”La vârsta dragostei” (1963), ”Gaudeamus igitur” (1965), Serbările galante” (1965), ”Neamul Șoimăreștilor” (1965), ”La porțile pământului” (1966), Corigența domnului profesor” (1966), ”Brigada Diverse intră în acțiune” (1970) ”Brigada Diverse în alertă!” (1971), ”B. D. la munte și la mare” (1971), ”Secretul lui Bachus” (1984), ”Coana Chirița” (1986), ”Chirița la Iași” (1987), ”Primăvara bobocilor” (1987), ”Secretul armei secrete” (1988), ”Omul din Buzău” (1988, (TV), ”A doua cădere a Constantinopolului” (1994), ”Politică înaltă” (1996, TV), ”Atmosfera încărcată” (1996).

A fost căsătorit cu actriţa Paula Rădulescu, de care mai apoi a divorţat, căsătorindu-se ulterior cu fosta sa studentă de la I.A.T.C., actriţa Adriana Şchiopu, urmaşa lor fiind actriţa Irina Radulescu.

Iată ce declara aceasta într-un interviu acordat publicaţiei online recorder.ro:

”De la tata am învățat să mă bucur de tot și de toate; și de la mama, la fel. Sunt oameni care s-au bucurat… E ușor să îți amărăști sufletul, dar e bine să-ți cultivi această capacitate de a te bucura de lucrurile mici.

Tata era atât de iubit, că ieșeam la plimbare noaptea, ziua era asaltat de admiratori.
Mergeam mult pe jos, noaptea. Mă ținea de mână; și cutreieram străzile, că eu sunt o mare iubitoare a mersului pe jos – la fel era și tata. Și am rămas cu o slăbiciune a plimbărilor noaptea, ceea ce nu e cel mai sigur lucru. Dar noaptea a rămas un sfetnic bun pentru mine.”

Dem Rădulescu s-a stins din viață în București, la 17 septembrie 2000.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

Vezi: Dem Rădulescu, la rubrica Remember de Annie Muscă

 

Vezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVaurel baranga,casa de producție a tvr,dem rădulescu
Au trecut 18 ani de la moartea regretatului actor Dem Rădulescu. Casa de Producţie a TVR vă propune spectacolul ”Sfântul Mitică Blajinul” de Aurel Baranga, spectacol montat de Nae Cosmescu în anul 1981, urmat de un Portret In memoriam, realizat de Daniela Ciolan. În distribuţie: Petre Gheorghiu, Stela Popescu, Amza...