profil-teatral-petre-sava-baleanu-tvr

Din 29 octombrie până în 19 noiembrie 2016, In memoriam Petre Sava Băleanu

„La câteva luni după declarația de «reteatralizare» a teatrului publicată de Liviu Ciulei, în revista «Teatrul» în 1956 s-a născut televiziunea și în același timp «tele-teatrul». Chiar în 1957 apar primele mlădițe ale regiei moderne care au creat în perioada imediat următoare «spectaculoase afirmări a unui specific al teatrului»”, scrie Constantin Paraschivescu în cartea Cavaler fără iluzii: Petre Sava Băleanu (Revista „Teatrul azi”, Supliment, București, 2001.) Specialist el însuşi în teatrul TV, autorul salută în acest volum opera de pionierat a regizorului Petre Sava Băleanu, cel care a fost mai întâi regizor la teatrul radiofonic după absolvire (1953), unde a început prin a înregistra Macbeth cu Emil Botta (1956).

valeria-seciu-pescarusul

Valeria Seciu în Pescărușul, regia: Petre Sava Băleanu, 1974

În 1956, a făcut parte din nucleul primilor chemaţi să organizeze instituţia abia născută a Televiziunii Române, fiind curând numit şeful regizorilor şi al emisiunilor culturale. A colaborat astfel cu tinerii Lucian Pintilie, David Esrig, Letiţia Popa, Cornel Todea. A creat spectacole de teatru memorabile şi, odată cu ele, un nou limbaj: Doisprezece oameni furioşi de Reginald Rose (1965), Inspectorul de poliţie de Priestley, Cea mai tare de Strindberg, Mutter Courage de Brecht, o minunată versiune a Pescăruşului de Cehov (1974), Troienele de Euripide-Sartre (spectacol de un modernism foarte actual, viu discutat şi disputat). A avut o slăbiciune pentru Ibsen, dar s-a retras din viaţă înainte de a încheia ciclul început cu Raţa sălbatică (debutul în televiziune al Valeriei Seciu, actriţă cu care avea să filmeze de mai multe ori), Micul Eyolf şi John Gabriel Borkman, cu piesa tradusă şi adaptată de el însuşi, Când noi, cei morţi, vom învia. Cel care, în 1968, reuşise în Televiziune crearea unui colectiv care să se ocupe numai de teatru, dând libertate regizorilor să se exprime, cel care „a dat identitate şi anvergură teatrului pentru micul ecran”, nu a putut să suporte, începând cu anii ’70, presiunile de natură ideologică, căci, spune autorul volumului, Petre Sava Băleanu „nu era un luptător. Era un cavaler al spiritului. Lucid şi pasionat în împlinirea unui ideal”. A murit la nici 50 de ani, dezgustat şi singur. 

minunata-pantofareasa

Coca Andronescu și Mihai Fotino în Minunata pantofăreasă, regia: Petre Sava Băleanu, 1971

Programul Teatrului Național de Televiziune pe TV 3, de la ultima sâmbătă din octombrie până în ziua cand regizorul a încetat din viață, în urmă cu 40 de ani, pe 19 noiembrie 1976, este dedicat memoriei lui Petre Sava Băleanu.

Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, ora 20.00: Minunata pantofăreasă de Federico García Lorca. Regia artistică Petre Sava Băleanu. În distribuție: Coca Andronescu, Mihai Fotino, Matei Alexandru, Tamara Buciuceanu-Botez, Mircea Constantinescu, Ion Caramitru. Scenografia: Virgil Miloia. Redactor: George Mladen. Înregistrare din anul 1971.

ion-marinescu-micul-eyolf

Ion Marinescu în Micul Eyolf, regia: Petre Sava Băleanu, 1972
Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, ora 20.00Micul Eyolf de Henrik Ibsen. Traducerea, adaptarea și regia artistică: Petre Sava Băleanu. În distribuţie: Gina Patrichi, Eugenia Popovici, Ion Marinescu, Mihaela Murgu, Emil Hossu, I. Ilie, George Ulmeni. Scenografia: Teodora Dinulescu.Imaginea: Elena Popescu Regia de montaj: George Miclea. Redactor: George Mladen. Înregistrare din anul 1972. 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

 Emil Botta în Macbeth de William Shakespeare, regia: Petre Sava Băleanu. Data difuzării în premieră:  30 aprilie 1956– fragment

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea 

Arhiva rubricii Profil teatral

costintuchilaPROFIL TEATRALconstantin paraschivescu,emil botta,ion marinescu,liviu ciulei,lorca,macbeth petre sava baleanu,micul eyolf,mihai fotino,minunata pantofăreasă,petre sava băleanu,reteatralizarea teatrului,teatru tv,valeria seciu
Din 29 octombrie până în 19 noiembrie 2016, In memoriam Petre Sava Băleanu „La câteva luni după declarația de «reteatralizare» a teatrului publicată de Liviu Ciulei, în revista «Teatrul» în 1956 s-a născut televiziunea și în același timp «tele-teatrul». Chiar în 1957 apar primele mlădițe ale regiei moderne care au...