metamorfoza premiera teatrul national radiofonic cronica de teatru

Metamorfoza, după Franz Kafka, este un text scris de Andrei Ion Puican pentru piesa de teatru radiofonic cu același nume.

Gregor Samsa, personajul omonim din romanul lui Kafka, păstrează în mare parte datele biografice dar și psihologice ale eroului kafkian. De data aceasta Ion Andrei Puican îl plasează într-o lume mai aproape de noi, care în esență nu s-a schimbat cu nimic, cel puțin în bine… Gregor Samsa este un agent de vânzări care lucrează în compania KFK de 16 ani. În încercarea lui repetitivă și dezarmantă de a vinde soluții împotriva gândacilor, ajunge, în final, să se simtă strivit de natura situațiilor prin care trece, precum un gândac… E un complex trăit cu intensitate, aproape absurd, în care sensul vieții nu mai are sens în sine. Nu întâmplator, odată cu sunetul căderii ploii, cade și el: „Ce poți să faci când nu mai poți, fugi… dar unde să fug, către cine să fug, de cine să fug… cum am ajuns aici, cine m-a adus aici?”.

metamorfoza dupa kafka

Detașându-ne puțin de ceea ce ne propune această variantă a Metamorfozei, ceea ce este neașteptat este forma artistică sub care ne este înfățișată. Vorbim de o piesă de teatru radiofonic, despre un text scris special pentru teatrul radiofonic. Vorbim despre noile tendințe în regie și sunet, principalele instrumente cu care operează teatrul care nu se vede. Există un teatru nou în lumea radiofoniei, despre care știm prea puțin, iar acest teatru există chiar și la noi în țară. Acest produs este unul din exemplele cele mai potrivite pentru a înțelege mai bine ce înseamnă teatrul radiofonic azi.

ion andrei puican

Ion Andrei Puican

Este o provocare în ceea ce înseamnă să transpui povestea, personajele, imaginea, metaforele doar prin sunet. Sunetul în această piesă este atât de atent construit pe scheletul poveștii și pe cel al biografiei interioare a personajelor, încât ai senzația că urmărești un film cu ochii închiși. Lucrul acesta este posibil printr-o îmbinare corectă a sound-design-ului cu regia artistică. Piesa aceasta redă spații prin cuvinte, inflexiuni, nuanțe de tonuri, muzică, tăcere, sunet alb. Înțelegi imediat că este vorba despre o încăpere, despre un bar, despre camera unui hotel, despre o stradă plină de mașini, despre interiorul unei mașini sau de holul unui bloc. Toate aceste lucruri sunt rezolvate cu acuratețe, prin treceri corecte și justificate de la interior la exterior, ori de la voce normală la o voce din off’; în plus, suprapuneri de tipul flash back, pe care doar le auzim și care sunt perfect justificate în conținutul piesei.

kfk metamorfoza dupa kafka cronica de loredana goaga

Ar fi mult de vorbit despre Metamorfoza, dar mai bine ar fi de descoperit decât de spus. Metamorfoza te duce într-o zonă profund umană, de căutare a sinelui, a fericirii tale cu tine însuți, care pare să fie anulată de un loc în care nu mai știi cine sunt gândacii. Mizeria știi că o fac oamenii, ca apoi să se strivească între ei, într-o lume în care se vinde, în care ajungem să ne vindem pe noi: „Să fiu ceea ce se vinde, ce se caută… ce e tipizat și aprobat, acum printre gândaci și insecte care mișună libere, sunt una din insectele care vă produce greață”.

Finalul este strâns într-o disperare a glasului, în antiteză cu muzica din fundal, care vorbește despre soare… Conflictul lui Gregor Samsa cu lumea ia sfârșit atunci când el se transformă într-un om liber.

Loredana Goagă

Fragment din spectacol

Metamorfoza, scenariu radiofonic de Ion Andrei Puican, inspirat după nuvela omonimă de Franz Kafka. Regia artistică: Ion Andrei Puican. În distribuție: Alexandru Potocean, Andreea Grămoşteanu, Costel Caşcaval, Mirela Zeţa, Cătălin Babliuc, Vasile Calofir, Vlad Oancea, George Alexandru, Anca Ghenoside, Rob Pewtress, George Moise, Răzvan Zeţa, Iustina Tărăboanţă. Redactor și producător: Attila Vizauer. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Mădălin Cristescu. Sound design: Mihnea Chelaru. Data difuzării în premieră: 20 ianuarie 2014, ora 23.05, Radio România Actualități.

costintuchilaCRONICA DE TEATRU RADIOFONICcronia de teatru radiofonic de loredana goagă,firmă de inseticide,franz kafka,ion andrei puican voce din off,metamorphosis,metamorza in insectă,sound,teatrul national radiofonic
Metamorfoza, după Franz Kafka, este un text scris de Andrei Ion Puican pentru piesa de teatru radiofonic cu același nume. Gregor Samsa, personajul omonim din romanul lui Kafka, păstrează în mare parte datele biografice dar și psihologice ale eroului kafkian. De data aceasta Ion Andrei Puican îl plasează într-o lume...