Casa-de-cultura-Deva-DRAGAN-MUNTEAN-1

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu susține în premieră o microstagiune cu patru spectacole de excepție la Deva, în perioada martie–iunie 2015. Spectacolele vor avea loc la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, în cadrul unui proiect ce intenționează să impulsioneze activitatea culturală din reședința județului Hunedoara.

Constantin Chiriac, directorul general TNRS, a lansat la Deva proiectul de colaborare între Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu și Municipiul Deva, într-o conferință de presă la care au participat Petru Mărginean, primarul Devei și Alexandru Gruian, managerul Centrului Cultural „Drăgan Muntean”. Constantin Chiriac a subliniat necesitatea dialogului între instituțiile culturale reprezentative din Deva și în același timp necesitatea unei dezbateri, care să stea la baza unor proiecte de viitor, ce vor putea transforma Deva într-un spațiu cultural important. „Prin proiecte serioase, și mai ales prin calitate, se pot schimba mentalități. Nimic nu se poate face peste noapte, dar în timp, veți câștiga încrederea oamenilor și veți reuși să transformați întreaga comunitate printr-un dat cultural, așa cum noi am reușit la Sibiu. Mai ales tinerii trebuie atrași spre teatru, ei trebuie implicați în viața comunității, prin parteneriate cu liceele din oraș”, a declarat Constantin Chiriac, care a propus să se facă și o selecție a celor mai buni elevi din Deva, care vor primi șansa de a studia la Școala de management cultural de la Sibiu.

Foto TNRS_Doamna-de-turta-dulce

Doamna de turtă dulce. Sursa foto: Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

Primul spectacol TNRS prezentat la Deva a avut loc miercuri, 4 martie 2015, ora 19.00: Doamna de turtă dulce, în regia lui Șerban Puiu, o comedie romantică cu momente înduioşătoare şi scene de puternică tensiune dramatică. Spectacolul de la Sibiu este o montare fidelă a textului original scris de Neil Simon. Piesa a fost publicată în 1970, este structurată în trei acte şi s-a jucat pentru prima dată pe Broadway, la Playmouth Theatre. Regizorul spectacolului reuşeşte să sudeze scenele păstrând un ritm alert, fără a pierde din spiritul revigorant şi amuzant al textului. Atmosfera newyorkeză a anilor ’70 este reflectată prin muzica din spectacol, costumele şi decorul scenografei Iuliana Gherghescu, ce reconstituie în cel mai mic detaliu apartamentul unei clădiri din vestul Manhattan-ului. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Mariana Mihu, Nicu Mihoc, Iulia Popa/ Veronica Arizancu. Raluca Iani, Florin Coşuleţ și Alexandru Malaicu.

În lunile aprilie și mai vor fi prezentate la Deva cele două spectacole din seria Fabulelor urbane după Pau Miró, montate de Radu Afrim în această stagiune la Secția Română a TNRS: Girafe (22 aprilie) și Bizoni (5 mai).  Pe 7 iunie va avea loc o reprezentație a spectacolului de teatru coregrafic Mozart Steps, realizat de Gigi Căciuleanu. Proiectul de colaborare între Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva va continua și în stagiunea viitoare. 

Daniela Plopeanu

PR, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

Arhiva Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2014

Retrospectivă 2014: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ediția a XXI-a, 2014

costintuchilaȘTIRIbizoni,doamna de turtă dulce,neil simon,serban puiu,stagiune deva teatrul din sibiu,teatrul national radu stanca sibiu
Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu susține în premieră o microstagiune cu patru spectacole de excepție la Deva, în perioada martie–iunie 2015. Spectacolele vor avea loc la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, în cadrul unui proiect ce intenționează să impulsioneze activitatea culturală din reședința județului Hunedoara. Constantin Chiriac, directorul general TNRS,...