premiera teatrul de comedie cea mai puternica strindberg

Teatrul de Comedie din București vă invită sâmbătă 14 februarie 2015, ora 19.00, la Sala Nouă (str. Sf. Vineri nr. 11), la premiera oficială a spectacolului Cea mai puternică de August Strindberg, traducere de Carmen Vioreanu, un spectacol-laborator condus de Antoaneta Cojocaru, scenografia: Vladimir Turturică, coregrafia: Ioana Marchidan. Cu: Mihaela Teleoacă și Antoaneta Cojocaru. 

cea-mai-puternica afis

„Într-o lume care te obligă la tot pasul să fii puternic, să faci faţă, să nu te opreşti, să fii vulnerabil devine o problemă, o tară. Spectacolul Cea mai puternică nu vorbeşte despre putere, ci, dimpotrivă, despre forţa vulnerabilităţii.

Un fapt de viaţă banal, cotidian, pe care îl întâlnim la tot pasul, pe care l-am trăit sau nu într-o formă sau alta, o ştire de ziar. În lupta pentru a fi iubite, strivind chiar iubirea, două femei, deloc întâmplător, se opresc din drumul lor obişnuit, pentru că nu mai  înțeleg cât de departe poţi merge în numele iubirii, unde apare singurătatea, unde pleci atunci când pleacă celălalt.

Două femei iubesc acelaşi bărbat în seara de Crăciun. Cea mai puternică e un spectacol despre tăcere şi despre toate lucrurile pe care nu putem şi nu ştim să le spunem, cu toate vorbele din lume. E un spectacol întru adevăr, despre frumuseţea pură, netrucată. Într-un an [2014, n. n.] în care s-a vorbit mult despre feminism, acest spectacol este dedicat bărbaţilor.” – Antoaneta Cojocaru.

Mihaela Teleoaca, Antoaneta Cojocaru 7

August Strindberg (1849-1912), cel mai mare autor dramatic al Suediei, a fost scriitor, om de teatru (autor dramatic, teoretician, regizor, scenograf), artist vizual (pictor, fotograf), inventator și alchimist, jurnalist și antropolog. Ediția Națională Suedeză a operelor complete ale lui Strindberg cuprinde nu mai puțin de 72 de volume. 

Cea mai puternică este o piesă autobiografică. Rolul Doamnei X este inspirat și scris pentru Siri von Essen, soția autorului. Pe de altă parte, este posibil ca rolul Domnișoarei Y să fi fost scris tot pentru Siri: un rol fără partitură vocală, pe care Siri l-ar fi putut interpreta pe orice scenă europeană. Premiera mondială a avut loc pe 9 martie 1889 la Dagmarteatret din Copenhaga, cu Siri von Essen în rolul Doamnei X.” – Carmen Vioreanu.

Comunicat al Teatrului de Comedie din București

Mihaela Teleoaca, Antoaneta Cojocaru (2)

Mihaela Teleoaca, Antoaneta Cojocaru 1

Antoaneta Cojocaru 2

Mihaela Teleoaca, Antoaneta Cojocaru 4

Mihaela Teleoaca, Antoaneta Cojocaru foto mihai zgondoiu

Fotografii de Mihai Zgondoiu. Sursa: Teatrul de Comedie din București

Videoclip

logo revista teatrala radioAlte știri despre Teatrul de Comedie din București

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂaugust strindberg,cea mai puternică,Dagmarteatret din Copenhaga,feminism,mihaela teleoacă,sala nouă teatrul de comedie bucurești,Siri von Essen,teatrul de comedie
Teatrul de Comedie din București vă invită sâmbătă 14 februarie 2015, ora 19.00, la Sala Nouă (str. Sf. Vineri nr. 11), la premiera oficială a spectacolului Cea mai puternică de August Strindberg, traducere de Carmen Vioreanu, un spectacol-laborator condus de Antoaneta Cojocaru, scenografia: Vladimir Turturică, coregrafia: Ioana Marchidan. Cu: Mihaela Teleoacă...