cronica spectacol a d 3874 cronica fantastica i l caragiale loredana goaga

A. D. 3874 Cronică fantastică

„Mă rog, mă iartă, amabile cititor. Dă-mi voie a te ruga să nu mă-ntrerupi până la fine. Îmi promiți că mă vei lăsa să termin ceea ce de-abia am început? Comptez pe promisiunea d-tale. Reîncep dar.”

A. D. 3874 Cronică fantastică este un spectacol-colaj din texte de I. L. Caragiale. Cronică fantastică (publicată în „Ghimpele”, XV, nr. 29, 9 iunie 1874, p. 1-2), din care am citat mai sus, este o proză scrisă de Caragiale la 22 de ani. Un fragment din această cronică este inserat în reprezentația de la Teatrul Mignon din București, în regia lui Marius Costache, avându-i în distribuție pe Eduard Haris, Bogdan Costea și Eduard Cârlan.

spectacol colaj caragiale a d 3874 cronica fantastica

Când ne întâlnim cu opera marelui dramaturg într-un spectacol, inevitabil așteptările sunt la un nivel înalt, adică, vorba aceea, să „simt enorm și văz monstruos”. Spectacolul despre care vorbim este genul de spectacol care își face autocritica odată ce se desfășoară în fața ochilor spectatorilor. Este adevărat că și textele lui Caragiale instigă la asta, acum depinde dacă iese sau nu. În acest caz, misiunea A. D. 3874 Cronică fantastică a fost îndeplinită!

Soluțiile regizorale așezate într-o structură închegată subliniază cu claritate și detașare specificul creației caragialeene. Sarcasm, ironie, personaje tipice unei lumi defecte, cuprinse într-un joc al hazului de necaz, absolut delicios interpretat de către cei tineri actori. Aceștia stăpânesc vorba, spiritul umoristic plasat la granița dintre real și imaginar, dar mai ales înțeleg esența mesajului pe care o redau atât de natural pe scenă.

caragiale turnul babel

Punem preț pe calitate de data aceasta, spectacolul este scurt, dar te face să vrei mai mult. Este o construcție asemeni universului lui Caragiale, unde oricând mai poți să adaugi ceva, exact ca într-un Turn Babel, pentru că, nu-i așa?, lumea asta e o tolba nesecată.

Spectacolul merită nu o șansă, ci măcar trei, așa, ca să ne mai îndrăgostim din când în când de opera lui I. L. Caragiale.

Loredana Goagă

 Alte cronici de Loredana Goagă: Oamenii-gărgărițe

Teatru cu literă mare, de la capăt

Săptămâna de teatru de la Buzău e tânără – și „Omul-pernă” la fel!

Săptămâna Teatrului Tânăr cu păpuși

 

costintuchilaCRONICA DE TEATRUad 3974 cronică famtastică de i l caragiale,amici caragiale,bogdan costea,caragiale si chinezii cronica fantastica,colaj texte caragiale,eduard cârlan,eduard haris,ghimpele caragiale,loredana goagă,marius costache,teatrul mignon bucurești
A. D. 3874 Cronică fantastică „Mă rog, mă iartă, amabile cititor. Dă-mi voie a te ruga să nu mă-ntrerupi până la fine. Îmi promiți că mă vei lăsa să termin ceea ce de-abia am început? Comptez pe promisiunea d-tale. Reîncep dar.” A. D. 3874 Cronică fantastică este un spectacol-colaj din texte...