Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

eneide ciascuno patisce la propria ombra

rubrica roma caput culturaeUn univers emoţionant alcătuit din lumini, sunete şi voci pentru a evoca legendara epopee Eneida, considerată epopeea naţională a romanilor, poemul epic scris de Virgiliu, al cărui model şi sursă de inspiraţie a fost întotdeauna Homer. O încercare reuşită de a intra în meandrele secrete ale unei istorii nemuritoare. 

Francesca Golia, Nadia Kibout şi Giulia Innocenti sunt interpretele spectacolului Eneide. Ciascuno patisce la propria ombra, care a debutat la 20 decembrie 2014 pe scena Teatrului Palladium din Roma. Textul şi regia sunt semnate de Matteo Tarasco. 

Ph-Pino-Le-Pera-Eneide

Foto: Pino le Pera

Spectacolul, realizat în colaborare cu Teatrul Argot Studio şi Dominio Pubblico, este de fapt construit ca o călătorie la originile culturii italiene prin intermediul mitului lui Aeneas: de la căderea Troiei până la descoperirea coastei maritime italice, având ca liant mărturisirile femeilor pe care le-a întâlnit, iubit şi repudiat. 

eneide mitul lui aeneas

Este vorba de soţia lui, Creusa, pe care o pierde în noaptea incendierii cetăţii Troia; regina africană Didona, căreia eroul naufragiat i se confesează înainte de a o abandona, îndrăgostită şi nefericită, pentru a-şi urma destinul; Sibilla Cumana, vrăjitoarea care îi va dezvălui lui Aeneas misterele Infernului unde primeşte profeţia despre viitorul său glorios. 

eneide 2

Inspirat din Virgiliu, Ovidiu şi Marlowe, Eneide este primul capitol dintr-o trilogie despre mitul feminin care va continua cu montarea spectacolului Iliade. Le lacrime di Achille şi cu Odissea. Il ritornar m’è dolce, un proiect pe care regizorul Matteo Tarasco îl va realiza în colaborare cu Teatri di Pietra şi A.T.C.L Lazio. 

spectacol roma eneide

Premiera trilogiei va avea loc la Lincoln Center din New York în luna ianuarie 2016.

Corespondenţă de la Roma

raluca-nita

Raluca Niță

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000  

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEcăderea troiei,didona,Eneide. Ciascuno patisce la propria ombra,homer,Iliade. Le lacrime di Achille,marlowe,mitul lui aeneas,Odissea. Il ritornar m'è dolce,ovidiu,raluca niță. roma,reusa,sibilla cumana,teatro palladium roma,trilogie dupa eneida,virgiliu
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ Un univers emoţionant alcătuit din lumini, sunete şi voci pentru a evoca legendara epopee Eneida, considerată epopeea naţională a romanilor, poemul epic scris de Virgiliu, al cărui model şi sursă de inspiraţie a fost întotdeauna Homer. O încercare reuşită de a intra în...