eurothalia-20151

Festivalul European de Teatru „Eurothalia”, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara (TGST), se încheie joi, 15 octombrie 2015, cu două spectacole: Moldova Independentă. Erată, producție Teatru-Spălătorie, Chișinău, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, la ora 18.00 și Fuchsiada, o instalație teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete, producție a TGST, în sala Teatrului German, la ora 20.30.

ERATA 4

Moldova independentă. Erată

Moldova independentă. Erată este o creație colectivă semnată de Ion Borș, David Schwartz, Dumitru Stegărescu, Doriana Talmazan și Irina Vacarciuc. Regizorul de teatru David Schwartz trăiește și lucrează la București și este interesat de teatrul și filmul documentar, de teatrul bazat pe istorii personale și de artă ca mijloc de emancipare socială. Lucrează la proiecte de teatru politic ce implică vârstnici instituționalizați, comunități de mineri și alți muncitori sau refugiați. Despre spectacolul Moldova independentă. Erată, echipa artistică declară: „Într-un context în care liderii politici, agenții capitalului și intelectualii publici fac front comun împotriva cetățenilor, propunem o sumă de erate necesare la istoria oficială, care este scrisă, ca întotdeauna, de cei puternici, și utilizată ca simplu instrument al puterii.”

Fuchsiada Mihaela Marin

Fuchsiada. Fotografie de Mihaela Marin

Spectacolul Fuchsiada după Urmuz a avut premiera la TGST în septembrie 2015. Versiunea germană utilizată la montarea acestui spectacol i se datorează lui Oskar Pastior, care, pe lângă propria sa creație literară, a transpus în limba germană opere de căpătâi ale avangardei românești, cum sunt de pildă cele ale lui Tristan Tzara ori Gellu Naum.
Scenograful Helmut Stürmer, asistat de regizorul Silviu Purcărete, aduce cu această punere în scenă a Fuchsiadei un omagiu scriitorului Urmuz, un reprezentant esențial al avangardei românești și europene. Muzica spectacolului este compusă de Vasile Șirli, decorul este conceput de Helmut Stürmer, iar costumele de Corina Grămoșteanu. Proiecțiile video sunt creația scenografului Andu Dumitrescu, iar măștile sunt realizate de Ilona Varga-Járó. Coregrafia este semnată de Florin Fieroiu. În numeroasa distribuție se regăsesc aproape toți actorii Teatrului German, precum și actori invitați, dintre care patru actrițe ale Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.

Pentru Festivalul „Eurothalia”, biletele pot fi achiziționate într-unul din următoarele moduri:

– la casieria Teatrului German (str. Alba Iulia nr. 2)
Orar: marţi–vineri: 10–15 şi 17–19; sâmbătă: 10–15
precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor;
– online pe paginile teatrulgerman.ro şi biletmaster.ro. Interfața online oferă și posibilitatea cumpărării și tipăririi biletelor la calculatorul personal.

Andreea Andrei

Referent de presă, Teatrul German de Stat din Timișoara

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul German de Stat din Timișoara 

Arhiva Festivalului European de Teatru „Eurothalia” 2013

Arhiva Festivalului European de Teatru „Eurothalia” 2014

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIeurothalia 2015,fuchsiada,helmut sturmer,Moldova independentă,teatru spalatorie chisinau,teatrul german de stat timișoara
Festivalul European de Teatru „Eurothalia”, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara (TGST), se încheie joi, 15 octombrie 2015, cu două spectacole: Moldova Independentă. Erată, producție Teatru-Spălătorie, Chișinău, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, la ora 18.00 și Fuchsiada, o instalație teatrală imaginată de Helmut Stürmer,...