Interviuri realizate de POMPILIUS ONOFREI

moroi teatrul radu stanca interviuri pompilius onofrei

În exclusivitate pentru Revista Teatrală Radio

Joi, 7 aprilie 2016, la ora 19.00, în sala Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu are loc avanpremiera spectacolului Moroi, texte de Cătălin Ștefănescu (O noapte, O înmormîntare, Un interviu, Un cioban, Un cap) și Ada Milea (Un bloc), în regia lui Alexandru Dabija. Scenografia: Dragoș Buhagiar. Cântece de Ada Milea. În distribuție: Veronica Arizancu, Mihai Coman, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Fatma Mohamed, Serenela Mureșan, Cătălin Neghină, Ioan Paraschiv, Eduard Pătrașcu, Cristina Ragos, Vlad Robaș, Cristian Stanca, Dana Taloș, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Marius Turdeanu, Alexandru Udrea, Ema Vețean, Liviu Vlad.

Durata: 1 oră și 50 de minute. Preț bilete: 20 lei, 10 lei. Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani.

moroi

Proaspăt revenită în ţară din turneele întreprinse la Beijing (China) si Bruxelles (Belgia), trupa Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă în această seară, la sediu, avanpremiera oficială a spectacolului Moroi, creat de regizorul Alexandru Dabija – un spectacol plin de vervă, umor și ironie pe texte de Cătălin Ștefănescu și Ada Milea (care semnează și muzica de scenă), în decorurile (mereu surprinzătoare) a scenografului Dragoș Buhagiar.

moroi 2

Fotografii din spectacol de Sebastian Marcovici. Sursa foto: Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

Subiectul este, așa cum o arată și titlul, dedicat celor plecați dintre noi din această lume și a raportării omului din popor la acel „dincolo” – care poate fi imaginat și într-o manieră foarte familiară, cată vreme acel spațiu ar putea fi populat și cu cunoștințe ori apropiați de-ai noștri, de-ai fiecăruia… Dintotdeauna a existat un soi de joc, mai mult sau mai puțin serios, între „dincolo” și „dincoace”. În funcție de felurile în care văd lumea, oamenii, de oriunde vor fi fiind ei, își imaginează toate hărțile posibile ale călătoriilor între viață și moarte. Cu cât mai necunoscut e teritoriul care-și cere harta, cu atât mai aprinsă e imaginația cartografilor. Nimeni nu scapă de exercițiul acestei geografii atât de personale. Și, pentru că peste acest exercițiu nu se poate sări, pentru că e atât de obligatoriu, el devine singura „olimpiadă” la care participă absolut toată lumea. Culmea! Așa ceva s-ar putea numi oricum, numai întrecere nu. Cu toate astea, aici e cea mai disputată competiție. Iar când își dau seama ce fac, oamenii se opresc, râd, plâng și spun povești…

moroi

Prima reprezentație oficială cu public a spectacolului Moroi a avut loc în luna martie, bucurându-se de un real succes în rândul spectatorilor. Am participat la eveniment și vă propun – ca preambul la avanpremiera de azi – trei interviuri, cu principalii creatori ai producției naționalului sibian: regizorul Alexandru Dabija, dramaturgul Cătălin Ștefănescu și directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac.

alexandru-dabija

Alexandru Dabija

CATALIN_STEFANESCU_3

Cătălin Ștefănescu

constantin-chiriac 2

Constantin Chiriac

„Printre multe altele, îi datorez cu totul lui Alexandru Dabija și experiența fascinantă de a scrie texte pentru spectacole de teatru. Iar în cazul acestui text, îi datorez cercetătoarei Laura Jiga Iliescu, de la Institututul de Etnografie şi Folclor «Constantin Brăiloiu» al Academiei Române, experiența lecturii unui braț de cărți care vorbesc despre cum se văd, de aici, din părțile astea de lume, potecile între «dincolo» și «dincoace». – Cătălin Ștefănescu.

„Micul text cu fantome urbane a apărut accidental, după o discuție cu dl. Dabija și după niște întâlniri cu o băbuță stranie. Cântecele… vara trecută, printre lecturi despre stafii și povești cu strigoi. Îmi place teribil «umorul cu nod în gât» pe care îl propune spectacolul. Hohotele de râs nu sunt deranjate de prezența sicrielor, dar moartea e prezentă și ne permite multe pentru că oricum «gluma» finală îi aparține. – Ada Milea.

Videoclip

pompilius onofrei

Pompilius Onofrei

logo revista teatrala radioInterviuri și reportaje de Pompilius Onofrei:

Marina Constantinescu: „În selecția pentru FNT 2015 nu am avut în vedere un număr, ci doar calitatea și valoarea spectacolelor”

George Remeș: „Teatrul independent este un fenomen tot mai răspândit în România”

Radu Iacoban: „«After Hours», un spectacol despre singurătate și posibilitățile de evadare”

Bogdan Sărătean: „Cu BIS Teatru am simțit că are sens ce facem”

„Foamea noastră cea de toate zilele”, spectacol inedit la Centrul „Replika” din București

„Livada de vișini” la UnTeatru din București

Oana Stoica: „«Apă de mină», un spectacol despre o zonă din România care moare lângă noi”

Doru Nițescu: „A fi cineast înseamnă să nu poți sta liniștit”, interviu

„Suflet vagabond” sau metafora libertății, interviu

Matei Vișniec: „Teatrul e o privire specială, încărcată de tandrețe dar și de uimire, de umor dar și de amărăciune”, interviu

Oana Pellea: „«Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice» este o piesă foarte actuală”, interviu

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva rubricii Interviu

costintuchilaINTERVIUalexandru dabija,cătălin ștefănescu,constantin chiriac,moartea la romani,moroi,superstitii,teatrul national radu stanca sibiu
Interviuri realizate de POMPILIUS ONOFREI În exclusivitate pentru Revista Teatrală Radio Joi, 7 aprilie 2016, la ora 19.00, în sala Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu are loc avanpremiera spectacolului Moroi, texte de Cătălin Ștefănescu (O noapte, O înmormîntare, Un interviu, Un cioban, Un cap) și Ada Milea (Un bloc), în...