premiera-teatrul-de-nord-satu-mare.jpg

Secția Română a Teatrului de Nord din Satu Mare prezintă duminică, 4 februarie 2018, la ora 19.00 în Sala Studio, premiera spectacolului ”Nebunul și călugărița” de Stanisław Ignacy Witkiewicz, regia artistică: Vadas László. Dramaturg: Maria Chirilă. Distribuția: Nebunul – Ciprian Vultur; Călugărița – Roxana Fânață; Psihanalistul – Stelian Roșian; Maica Superioară – Alina Negrău; Psihiatrul – Cătălin Mareș; Profesorul – Radu Botar; Infirmier 1 – Tibor Székely; Infirmier 2 – Cristian But; Cadavrul nebunului – Narcis Bliderean. Scenografia: Albert Alpar. Durata spectacolului: 1h, 15 min.

Spectacolul se reia în 6 februarie 2018, de la ora 17.00 și se joacă în afara abonamentelor, în cadrul Microstagiunii Teatrului de Nord.

nebunul si calugarita 50x70

Piesa ”Nebunul şi călugăriţa sau Nu există rău care să nu se preschimbe într-un rău şi mai mare, scrisă în 1923, are drept erou o figură clasică pentru Witkiewicz: un poet aclamat, aflat într-un cămin psihiatric, a cărui voce este anihilată de autorităţile absurde ale birocraţiei ştiinţifice şi ale bisericii. Pentru Witkiewicz este irelevant dacă poetul este un vizionar sau un impostor; conform propriilor convingeri, orice impuls artistic se manifestă inevitabil la graniţa nebuniei. Odată cu declinul religiei şi al filosofiei, arta rămâne singurul mecanism de adaptare la propria condiţie. Piesa în sine reprezintă o monografie simplificată a unei lumi aflate în derivă, exemplificând absurditatea unei presupuse evoluţii al cărei punct culminant este reprezentat de sfârşitul umanităţii.

”Nebunul şi călugăriţa” este un manifest, o concluzie sumbră a unei analize minuţioase a trecutului, prezentului, dar şi a viitorului societăţii, care în viziunea autorului poate fi prezis cu uşurinţă prin simpla analizare a evenimentelor trecute.

Preț bilet: 18 lei.

Informații despre bilete: Agenția Teatrală, str. Horea nr. 6. Telefon: 0261712106, e-mail: agenție.teatruldenord@gmail.com

Informații despre spectacol:

http://www.teatruldenord.ro/g/spectacol/480/NEBUNUL-%C8%98I-C%C4%82LUG%C4%82RI%C8%9AA

Comunicat al  Teatrului de Nord din Satu Mare

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul de Nord din Satu Mare

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂpremiera rtr,religie,Stanisław Ignacy Witkiewicz,teatrul de nord din satu mare,Vadas László
Secția Română a Teatrului de Nord din Satu Mare prezintă duminică, 4 februarie 2018, la ora 19.00 în Sala Studio, premiera spectacolului ”Nebunul și călugărița” de Stanisław Ignacy Witkiewicz, regia artistică: Vadas László. Dramaturg: Maria Chirilă. Distribuția: Nebunul – Ciprian Vultur; Călugărița – Roxana Fânață; Psihanalistul – Stelian Roșian; Maica Superioară – Alina Negrău; Psihiatrul – Cătălin Mareș; Profesorul – Radu Botar; Infirmier 1 –...