de PUȘA ROTH

portret nicu nitai de pusa roth

Luni, 11 mai 2015, ora 20.00, la Teatrul „Karov” din Tel Aviv (strada Levinski, nr. 116, intrarea 41, parter), va avea loc spectacolul Regele Lear de William Shakespeare. Regia: Nicu Nitai, care joacă şi rolul principal din spectacol, alături de Albert Cohen, distribuit în rolul Contelui Gloucester.

teatrul Karov afis

Tot la Teatrul „Karov” va avea loc joi, 14 mai, ora 18.30, spectacolul Adon Bakbuc, Domnul Sticlă, comedie israeliană scrisă, regizată şi interpretată de Nicu Nitai, secondat de patru tineri artişti.

niko-nitai

Nicu Nitai

Niko Nitai, sau Nicu Nitai (în ebraică ניקו ניתאי , născut în 1931 la București), actor, regizor de teatru și dramaturg israelian, originar din România. A debutat la Teatrul „Nottara din Bucureşti, iar în anul 1961 a emigrat în Israel. Activează la Tel Aviv, unde este întemeietorul Teatrului „Hasimta” din Jaffa (Yafo) și al Teatrului „Karov”. A devenit cunoscut publicului larg și prin participarea la emisiunea de televiziunea pentru copii „Keshet veanan” („Curcubeul”) și pentru piesa-monolog Căderea după Albert Camus, pe care o joacă permanent începând din anul 1975.

nicu nitai actor regizor dramaturg

După o bogată activitate în teatrele consacrate de repertoriu, de la începutul anilor 1980 Niko Nitai s-a lansat în lumea teatrului „fringe”, din afara establishmentului teatral. În 1982 a întemeiat la Jaffa Teatrul „Hasimtá” („Ulița”), pe care l-a condus vreme de 18 ani. În anul 2001 a înființat trupa teatrului „fringe” „Karov” („Aproape”) care a funcționat în clădirea Merkazim din Tel Aviv, până la un incendiu devastator în anul 2003. Focul a mistuit manuscrise, costume, decoruri, și numeroase arhive ale lui Nitai. Teatrul a fost redeschis în anul 2004 în noul său sediu din Noua Autogară Centrală a Tel Avivului.

Pentru a completa idea de teatru „fringe” vă reamintesc că în anul 1947 la Edinburgh, opt trupe de teatru au dat valoare cuvântului „fringe”. La vremea aceea artiştii scoţieni nu au primit autorizaţie să joace în cadrul festivalului de teatru in centrul oraşului, din anumite interese culturale locale. Şi-au zis FRINGE (margine) şi au început să joace pe marginea oraşului.

pusa-roth

Pușa Roth

logo revista teatrala radioArticole și interviuri de Pușa Roth:  Poveste despre tatăl meu, cronică de teatru

„Capriciile Fenisei” de Lope de Vega

Dumitru Radu Popescu: „Am scris multe piese plecând de la actori”

Lucian Giurchescu: „Teatrul nu se poate face la fiecare în bucătărie”

Ruxy

Actriţa Ruxandra Sireteanu a încetat din viață

Ruxandra Sireteanu: „Teatrul este dragostea şi chinul meu”

„Comedia măgarilor” de Plaut

Caragiale – 162

Anotimpuri de teatru

„Orestia” de Eschil

„Cel ce se pedepsește singur” de Terențiu

„Mizantropul” de Molière la Teatrul Național Radiofonic

Dorel Vişan: „Teatrul românesc s-a încurcat în iţele democraţiei”

Ştefan Iordache – lecţia despre simplitate şi firesc

Remember Irina Petrescu

Coca Andronescu în „Peribañez şi comandorul de Ocaña” de Lope de Vega

Ștefan Iordache în „Amphitryo” de Plaut

Un zâmbet pentru un iris

Săli de teatru în Bucureşti în secolul al XIX-lea

Profesiunea doamnei Warren, cronică de teatru

Mata Hari – Dincolo de legendă, cronică de teatru

Allegro, ma non troppo, cronică de teatru

39 de trepte, cronică de teatru

Eugen Cristea – Carte de vizită

Cristian Munteanu

Costache Caragiale

Anotimpul de aur

Švejk în al doilea război mondial, cronică de teatru radiofonic

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Portrete

costintuchilaPORTRETECăderea albert camus,Domnul Sticlă,nicu nitai,niko nitai,regele lear,teatru fringe,teatrul karov israel,teatrul nottara
de PUȘA ROTH Luni, 11 mai 2015, ora 20.00, la Teatrul „Karov” din Tel Aviv (strada Levinski, nr. 116, intrarea 41, parter), va avea loc spectacolul Regele Lear de William Shakespeare. Regia: Nicu Nitai, care joacă şi rolul principal din spectacol, alături de Albert Cohen, distribuit în rolul Contelui Gloucester. Tot...