editura casa radio noapte buna copii cd disponibile

Noapte bună, copii! este unul dintre brandurile Radio România. În forma pe care o regăsim și astăzi în programe și cu acest titlu, emisiunea are o vechime de aproape șase decenii. În 2 noiembrie 1956 se transmitea pentru prima dată sub acest generic povestea Capra cu trei de iezi de Ion Creangă, în lectura lui Mihail Sadoveanu. Prima înregistrare a unei emisiuni Noapte bună, copii!, păstrată în Fonoteca Radioului, datează din 6 ianuarie 1959: Darul spiridușilor de Frații Grimm, citită de Octavian Cotescu.

noapte buna copii brand srr

Emisiunea a fost de la bun început și a rămas statornic în timp, în ciuda schimbărilor editoriale, de program etc., una dintre atracțiile postului public de radio, fiind difuzată tradițional pe programul 1 (actualul Radio România Actualități), cu modificări, firește, în privința orei la care se transmitea. Astăzi, Noapte bună, copii!, cu o durată de 10 minute, poate fi ascultată la Radio România Actualităţi de luni până vineri, la ora 20.50. În ultima perioadă, sub genericul A fost odată ca niciodată, cei mici pot asculta povești și la Radio România Cultural, de asemenea de luni până vineri, la ora 17.50, oferta fiind astăzi substanțială.

În timp, aceste emisiuni și-au diversificat structura, evoluând de la cea tradițională, de lectură artistică a poveștilor, la formule dramatizate, similare teatrului radiofonic, inclusiv la muzicalul pornind de la subiectele unor basme sau povestiri celebre.

noapte buna copii pe cd editura casa radio

sigla-casa-radioO amplă selecţie din emisiunile Noapte bună, copii!, 12 CD-uri, a apărut la Editura Casa Radio în perioada 2009–2012. Fiecare disc cuprinde șapte povești, câte una pentru fiecare zi a săptămânii. Au apărut, în ordine: Povestiri de Titel Constantinescu (vol. 1), Povestiri de Mircea Sântimbreanu (vol. 2), Povestiri de Silvia Kerim (vol. 3), Din basmele lumii (I, II, III, IV, respectiv vol. 4, 5, 6, 7), Povești & povestiri românești (I, II, III, vol. 8, 9, 10) și Mari scriitori povestind celor mici (I, II, vol. 11, 12). Majoritatea înregistrărilor reținute pe aceste discuri datează din anii ’60, printre numele care citesc aceste poveşti apărând – iarăşi, ca binecunoscută tradiţie a Radioului – mari actori ai teatrului românesc: Octavian Cotescu, Magda Popovici, Costache Antnoiu, Tudorel Popa, Dinu Ianculescu, Rodica Tapalagă, Elena Sereda, Fory Etterle, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Mircea Albulescu şi vocea de aur a copilăriei celor din generaţia mea, Silvia Chicoş.

mari scriitori povestind celor mici noapte buna copii casa radio

Dintre cele 12 discuri, sunt încă disponibile volumele 11 şi 12. Mari scriitori povestind celor mici (I) cuprinde, în ordinea zilelor săptămânii: Trei dorințe de Charles Perrault (citeşte Elena Pop); Darul spiridușilor de Frații Grimm (Octavian Cotescu, înregistrarea din 6 ianuarie 1959, de care vorbeam mai sus); Acul, fusul și suveica de Frații Grimm (Costache Antoniu); Privighetoarea de Hans Christian Andersen (Niculina Filip); Strămoșul cangur de Rudyard Kipling (Niculina Filip); Cum a fost domesticită pisica de R. Kipling (Octavian Cotescu); Povestea rinocerului de R. Kipliong ( Ştefan Mihăilescu-Brăila) – înregistrări din 1959, 1961, 1962, 1964, 1965.

Sumarul celui de-al doilea disc Mari scriitori povestind celor mici este alcătuit din: Patru povestiri de Lev Tolstoi (Gheorghe Oancea şi Elena Sereda); Doctorul de Karel Čapek (Mircea Albulescu); Norul îndrăgostit de Nazim Hikmet (Elena Sereda şi Fory Etterle); Lăbuță de Javier Villafañe (Silvia Chicoş); Cine le va găsi de Mira Jaworczakowa (Elena Pop); Băiețelul și bastonul de Gianni Rodari (Niculina Filip); Toporul cu coadă de păun de Grigore Vieru (Felix Karoly) – înregistrări din 1961, 1962, 1963.

Prețul unui disc: 11 lei. CD-urile pot fi achiziționate și online, de pe site-ul Editurii Casa Radio (click pe detalii, apoi în bara de sus, Cumpără!).

editura-casa-radio-motanul arpagic cartea cu apolodor

În aceeași serie Noapte bună, copii! au apărut în 2013: Ana Blandiana, Întâmplări cu şi fără Arpagic, în lectura autoarei (înregistrare inedită din februarie 2004) și Gellu Naum, Cartea cu Apolodor, în lectura Alexandrinei Halic (înregistrări din 1998 și 2013), CD-uri de asemenea disponibile.

Costin Tuchilă

Alte apariții recente ale Editurii Casa Radio: Editura Casa Radio la Târgul GAUDEAMUS – Carte de Învățătură XX

costintuchilaPROMOana blandiana motanul arpagic,branduri radio romania,cd disponibile noapte buna copii,cd noapte buna copii,costache antoniu,editura casa radio,gellu naum,mihal sadoveanu,mircea santimbreanu,octavian cotescu,povesti pentru zilele săptămanii,prima inregistrare noapte buna copii pastrata,scurt istoric noapte buna copii
Noapte bună, copii! este unul dintre brandurile Radio România. În forma pe care o regăsim și astăzi în programe și cu acest titlu, emisiunea are o vechime de aproape șase decenii. În 2 noiembrie 1956 se transmitea pentru prima dată sub acest generic povestea Capra cu trei de iezi...