noul locatar la festivalul interferente

Noul locatar de Eugène Ionesco, spectacolul semnat de regizorul Tompa Gábor, îşi continuă traiectoria de succes cu a treia participare la un important festival de gen, după Festivalul Internaṭional „Fest(in) pe bulevard” şi Festivalul Naţional de Teatru 

Calităṭile acestei opṭiuni repertoriale ṣi a viziunii regizorale au impus, astfel încât această producţie a Teatrului „Nottara” din București a fost inclusă ṣi în programul Festivalului Internaţional de Teatru „Interferenţe” de la Cluj-Napoca. Astfel, pe 2 decembrie 2014, montarea va avea două reprezentaţii, de la orele 18.00 şi 21.00.

Clujenii vor putea să-i vadă pe Francisco Alfonsín, Ada Navrot, Ion Grosu şi Gabriel Răuţă într-un spectacol în care poezia se îngemănează cu absurdul. Decorul, semnat de Helmut Stürmer, şi costumele create de Corina Grămoșteanu sunt adevărate personaje în această dramă a aglomerării.

noul locatar eugen ionescu regia tompa gabor

Noul locatar. Fotografii de Mihaela Marin

Trei zile i-au fost de ajuns lui Eugène Ionesco pentru a-ṣi vărsa în scris năduful pricinuit de propria mutare de la un număr la altul al aceleiaṣi străzi. Ca ṣi autorul, personajul principal este încet, încet sufocat de propriile obiecte, cărate de hamali, în noua sa locuinṭă.

Urmărind dialogurile ionesciene, în versiunea românească a lui Vlad Russo ṣi Vlad Zografi, publicul are acces la o mică bijuterie scrisă de membrul Academiei Franceze, dar nu prea vehiculată de teatre, cu excepṭia câtorva montări notabile, între care ṣi cea din 2004, de la Northern Stage Ensemble din Newcastle, în regia aceluiaṣi Tompa Gábor, regizorul ṣi directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Francisco-Alfonsín

Francisco Alfonsín în Noul locatar. Foto: Mihaela Marin

Actorul spaniol Francisco Alfonsín, prezent pe scenele din ṭara sa, dar ṣi din Franṭa ṣi Marea Britanie, este dirijorul acestui absurd dans al lucrurilor, purtate cu morgă comică de actorii Teatrului „Nottara”, Ion Grosu ṣi Gabriel Răuṭă. Ṣi pentru că lucrurile se petrec în Franṭa, nu putea desigur lipsi eterna portăreasă, iscoditoare ṣi lacomă de bani, căreia Ada Navrot îi dă un pregnant relief comic. Ceea ce i-a ṣi adus Premiul pentru cea mai îndrăgită actriṭă, la „Fest(in) pe bulevard” 2014.  

Noul locatar este o piesă extraordinară, poetică, deosebită, care vorbeşte despre, probabil, ultima noastră mutare. Miza este chiar temporalitatea noastră, trecerea prin timp, acea trecere în care, spre sfârşitul vieţii, nu ne rămân decât amintirile. În momentul în care a fost creată această piesă, Ionesco voia să vorbească şi despre alienarea noastră, despre pierderea moştenirii culturale. Iar pe mine mă interesează piesele care vorbesc despre acest fenomen.

[…] În forma ei poetică, piesa Noul locatar este foarte actuală. Mă preocupă şi ideea de a fi străin. Predau de câţiva ani în Universitatea din California, San Diego şi, atunci când sunt acolo, am acest dialog cu mine însumi. Dar putem fi străini şi în propria noastră ţară, în propriul nostru trup, în propria noastră familie.” – Fragment din interviul cu Tompa Gábor apărut în Ziarul Metropolis.ro. 

Francisco Alfonsin in spectacolul Noul locatar (copyright Mihaela Marin)

Festivalului Internaţional de Teatru „Interferenţe”, organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, care se desfăşoară în perioada 26 noiembrie– 7 decembrie 2014, a ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediţie. Tema din acest an este „Mărturiile corpului” şi abordează experimente şi descoperiri în domeniul expresivităţii corporale, marcante pentru istoria teatrului universal. Despre alegerea acestei teme, directorul artistic al Festivalului, Tompa Gábor, declara: „Libertate şi sclavie, glorificare şi umilire profundă, iubire şi hărţuire, forţă şi slăbiciune, sănătate şi boală, naştere şi trecere în nefiinţă – toate se ascund în acest titlu. Iar formele lor teatrale vă vor fi prezentate şi de această dată prin viziunea unora dintre cei mai remarcabili creatori de teatru ai momentului.” 

Echipa Teatrului „Nottara”

Tompa Gábor despre Noul locatar – interviuri realizate de Crenguța Manea la rubrica Istoriile subiective ale unui spectator ușor de fermecat, Revista Teatrală Radio, 4 iulie și 17 septembrie 2014


logo revista teatrala radio Vezi și: Deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru „Interferențe”

Tompa Gábor: „Mărturiile corpului – un subiect deosebit de bogat, de generos și delicat în același timp” – interviu realizat de Raluca Rădulescu

Josef Nadj, Philip Miller şi András Urbán la Festivalul „Interferențe” 2014

George Banu, Josef Nadj şi Declan Donnellan la Festivalul „Interferențe” 2014

Thomas Ostermeier: „Teatrul este pentru mine iubire, putere și empatie” – interviu de Raluca Rădulescu

Robert Woodruff, Josef Nadj, Tompa Gábor şi Felix Alexa la Festivalul „Interferențe” 2014

costintuchilaFESTIVALURIada navrot,eugene ionescu,festivalul international de teatru interferențe,francisco alfonsin,interviuri cu tompa gabor,ion grosu,noul locatar,teatrul nottara,tompa gabor

Noul locatar de Eugène Ionesco, spectacolul semnat de regizorul Tompa Gábor, îşi continuă traiectoria de succes cu a treia participare la un important festival de gen, după Festivalul Internaṭional „Fest(in) pe bulevard” şi Festivalul Naţional de Teatru.   Calităṭile acestei opṭiuni repertoriale ṣi a viziunii regizorale au impus, astfel încât această producţie...