2014-anul-camil-petrescu-fundatia-culturala-camil-petrescu

Fundația Culturală „Camil Petrescu” vă dă întâlnire la principalele evenimente teatrale și literare programate în țară în prima jumătate a lunii octombrie.                   

Un Camil Petrescu necunoscut, de descoperit la FITPT Iași

După foarte tânărul Festival Internațional de Dramaturgie Contemporană „Verbarium” de la Chișinău (care a avut loc la începutul lunii septembrie), este rândul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (5–12 octombrie) să prilejuiască, la Iași, o întâlnire a noilor generații de cititori, oameni de teatru și spectatori cu opera lui Camil Petrescu, la 120 de ani de la nașterea scriitorului.

camil-petrescu-foto-alb-negru-aniversare-2014

revista-teatrul-azi-fundatia-cultural-camil-petrescuLuni, 6 octombrie, de la ora 12.30, la Sala Mică a Teatrului „Luceafărul”, Florica Ichim, redactor-șef al revistei „Teatrul azi” și editor al operelor camilpetresciene, prezintă aspectele prea puțin cunoscute ale unei personalități remarcabile prin diversitatea preocupărilor (filosofie, teatru, roman, poezie, publicistică – doar câteva dintre ele) și cele mai recente apariții editoriale din seria de autor a Fundației Culturale „Camil Petrescu”: ediția anastatică a revistei interbelice „Cetatea literară” și volumul „Caragiale în vremea lui” de Camil Petrescu – Procesul „tovarășului Camil” de Ion Vartic. În același context, va fi vernisată expoziția fotodocumentară oferită de Muzeul Național al Literaturii Române din București, iar actorii Aurelian Diaconu, Cristian Gheorghiu, Raluca Pintilie, Ionuț Gînju, Doina Iarcuczewicz și Radu Ștefan vor citi, în regia lui Constantin Brehnescu, singura operă comică, publicată postum, a lui Camil Petrescu: Papuciada sau povestea despre armata viteazului Papuc.

camil petrescu caragiale in vremea lui 

Tot la FITPT, marți, 7 octombrie, ora 20, la Librăria Cărturești din Pallas Mall, criticul Andreea Dumitru va susține o conferință cu tema Pippo Delbono – refuzul teatrului, înainte de proiecția filmului Grido, semnat de celebrul artist italian. Prezentarea cărții Pippo Delbono – Teatrul meu, tradusă de Andreea Dumitru și publicată de Fundație, nu va lipsi dintr-o secțiune concepută de Oltița Cîntec, directoarea Festivalului, cu intenția de a promova, și altfel decât scenic, „noile realități teatrale”, tema apropiatei ediții. 

Programul complet al celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr poate fi citit pe situl www.luceafarul-theatre.ro

Eveniment editorial

Tadeusz Kantor – Scrieri despre teatru

În 2014, la Cluj-Napoca, Întâlnirile Internaționale (8–12 octombrie) – organizate de Teatrul Național sub genericul „Căile Libertății” – vor împrumuta scena unui alt important eveniment care se desfășoară în paralel, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania.

Coperta Kantor scieri despre teatru

revista-teatrul-azi-fundatia-cultural-camil-petrescuFundația Culturală „Camil Petrescu” își va prezenta oferta editorială la standul Editurii Eikon, de-a lungul întregului festival (7–12 octombrie), iar sâmbătă, 11 octombrie, de la ora 15.00, va lansa cel mai recent titlu din seria „Mari regizori ai lumii”, Tadeusz Kantor – Scrieri despre teatru, editat cu sprijinul Institutului Polonez din București, în parteneriat cu Editura Cheiron.

După un volum și mai multe studii despre Tadeusz Kantor, apare, în sfârșit, în spațiul nostru cultural, prima selecție din cele mai importante texte semnate de legendarul artist vizual și om de teatru, figură inconturnabilă a secolului XX. Lectura în suită cronologică a manifestelor, eseurilor și comentariilor – excepțional traduse din limba polonă de Sabra Daici – se dovedește extrem de importantă pentru înțelegerea gândirii și practicii sale radicale, surprinzând evoluția conceptelor-cheie pe care Kantor le-a inventat, dezvoltat, reformulat fără încetare, până spre finalul vieții (1990).

Selecția textelor a fost făcută de Krzysztof Pleśniarowicz, fost director al Cricotecii de la Cracovia – Centrul de Documentare despre Arta lui Tadeusz Kantor, și curator al celei mai ample ediții de până acum a Scrierilor lui Kantor, finalizată în patria artistului abia la începutul anilor 2000.

Cartea va fi prezentată de Florica Ichim, critic de teatru și editor, și Anca Măniuțiu, eseist, critic de teatru și profesor universitar.

Detalii despre volum: http://www.teatrul-azi.ro/mari-regizori-ai-lumii/tadeusz-kantor-%E2%80%93-scrieri-despre-teatru

Programul complet al celei de-a patra ediții a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj poate fi citit pe site-ul http://www.teatrulnationalcluj.ro/index.php?page=onepage&pid=53

revista-teatrul-azi-fundatia-cultural-camil-petrescuÎn continuare, de la mijlocul lunii octombrie, Fundația va fi prezentă la Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard și la Festivalul Național de Teatru.

Până atunci, citiți-ne cu spor la Iași și la Cluj!

Andreea Dumitru

redactor, Fundația Culturală „Camil Petrescu”

costintuchilaCARTEA DE TEATRUanul camil petrescu,festivalul international de carte transilvania,florica ichim,ion vartis,tadeusz kantor,teatru,teatrul luceafarul
Fundația Culturală „Camil Petrescu” vă dă întâlnire la principalele evenimente teatrale și literare programate în țară în prima jumătate a lunii octombrie.                    Un Camil Petrescu necunoscut, de descoperit la FITPT Iași După foarte tânărul Festival Internațional de Dramaturgie Contemporană „Verbarium” de la Chișinău...