de RALUCA NIȚĂ

numele trandafirului umberto eco

După filmul lui Jean-Jacques Annaud din 1986 şi în aşteptarea filmului de televiziune regizat de Andrea Poroporati care va fi transmis de RaiUno, cartea legendară a lui Umberto Eco, Numele trandafirului, devine spectacol de teatru.

sacra-di san michele

La Sacra di San Michele (provincia Torino), care l-a inspirat pe Umberto Eco în descrierea mănăstirii din Numele trandafirului

Premiera va avea loc în luna mai a anului 2017 pe scena Teatrului Carignano din Torino, care a cumpărat drepturile de autor de la Editura Bompiani, regia fiind semnată de Leo Muscato. Adaptarea teatrală a capodoperei lui Eco, dispărut în 19 februarie 2016, este realizată de unul dintre cei mai importanţi dramaturgi contemporani, Stefano Massini, apreciat deja pentru spectacolul Lehman’s Trilogy, ultima regie a lui Luca Ronconi, urmaşul acestuia la Piccolo Teatro din Milano.

Umberto Eco

Umberto Eco (5 ianuarie 1932–19 februarie 2016)

Proiectul s-a născut în urmă cu câţiva ani. Lui Umberto Eco i se propune să realizeze o versiune teatrală a romanului, destinată unui festival din Belgia. Scriitorul schiţează o variantă, dar nu este îndeajuns de mulţumit de ea. Va fi oricum prezentată, însă în limba franceză. La premieră, în sală, asistă şi Stefano Massini alături de Eco. Atunci se pun bazele proiectului care va fi concretizat în 2017. Massini începe să adapteze textul, asistat până la sfârşitul vieţii de Eco însuşi.

Un spectacol-omagiu la un an de la dispariţia sa, coprodus de Teatrul Municipal din Genova. Din distribuţie fac parte 12 actori.

il nome della rosa

Numele trandafirului este o povestire istorică, dar și o anchetă pentru găsirea criminalului într-o mănăstire italiană în anul 1327. Elemente de  semiotică, analiză biblică, studii medievale și teorie literară se adaugă ficțiunii. Publicat în limba italiană în 1980, cu titlul Il nome della rosa, traducerea în limba română a apărut 1984. Romanul a primit Premiul pentru cea mai bună carte a anului și Premiul Strega în 1981.

Stagiunea Teatrului Carignano se va deschide cu spectacolul Livada de vişini de Cehov cu Elena Sofia Ricci, Fausto Russo Alesi, Natalino Balasso. Întreaga stagiune cuprinde 14 spectacole, 6 premiere, 34 spectacole invitate şi 15 producţii de teatru-dans.

Corespondenţă de la Roma

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

Cazul Lehman Brothers la Piccolo Teatro din Milano

„Antigona” africană în interpretarea tinerilor actori din Senegal la Prato

Lindsay Kemp: 76 de ani fără un pas greşit

S-a stins din viaţă Luca Ronconi, ultimul regizor vizionar din teatrul contemporan

„Segreti d’autore”, Festivalul Mediului, Ştiinţelor şi Artelor de la Cilento (Salerno) 

Marcidofilm!, un nou teatru la Torino

Nouvelle Vague pe scena Teatrului Carignano din Torino

Globe Theatre prezintă „Hamlet” în 197 de teatre din lume

Shakespeare: un spectacol, o epocă, un afiş

costintuchilaEVENIMENTil nome della rosa,numele trandafirului piesa de teatru,raluca niță,stefano massini,teatrul carignano torino,umbero eco
de RALUCA NIȚĂ După filmul lui Jean-Jacques Annaud din 1986 şi în aşteptarea filmului de televiziune regizat de Andrea Poroporati care va fi transmis de RaiUno, cartea legendară a lui Umberto Eco, Numele trandafirului, devine spectacol de teatru. La Sacra di San Michele (provincia Torino), care l-a inspirat pe Umberto Eco...