Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

nunta lui figaro strehler opera din roma

rubrica roma caput culturaeLa treizeci de ani de la debutul său pe scena Teatrului Scala din Milano, spectacolul cu opera Nunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart, regizat de Giorgio Strehler sosește în sfârșit la Roma. 

Este pentru prima oară când un spectacol montat de celebrul regizor dispărut în 1997 intră în stagiunea Teatrului de Operă din capitala Italiei, unde va putea fi văzut până la 3 iunie. 

afis nunta lui figaro strehler

Se poate spune că această producție are un loc de drept în istoria teatrului și a operei beneficiind de scenografia semnată de Ezio Frigerio și costumele realizate de Franca Squarciapino.

Inițial, în anii ’70, spectacolul a fost gândit pentru Palatul Versailles. După zece ani, Strehler realizează o nouă variantă, de data aceasta definitivă, care va avea premiera la Scala. 

Indicațiile regizorale de atunci sunt respectate cu fidelitate, ne asigură Marina Bianchi, supervizorul producției. Dirijorul operei este Roland Boer. 

giorgio_Strehler

Giorgio Strehler

„În afara omagiului pe care i-l aducem, în acest fel, maestrului Strehler, această inițiativă demonstrează și că există spectacole nemuritoare, fără vârstă”, afirmă directorul Teatrului de Operă din Roma, Carlo Fuortes. Până acum au fost vândute 12 000 de bilete și este ușor de imaginat că se va juca cu casa închisă. 

Yasuko_Kageyama-Opera_Roma_di roma

Le nozze di Figaro. Fotografie de Yasuko Kageyama

Din distribuția spectacolului fac parte Alessandro Luongo, Eleonora Buratto, Rosa Feola, Markus Werba, Michaela Selinger, Isabel De Paoli și Carlo Lepore.

afisul nunta lui figaro

Nunta lui Figaro (titlul original: Le nozze di Figaro sau Le nozze di Figaro o sia la folle giornata – Nunta lui Figaro sau o zi nebună) a fost compusă de Mozart pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, inspirat de comedia lui Pierre Caron de Beaumarchais, La Folle journée ou Le Mariage de Figaro.

Premiera absolută a operei a avut loc la 1 mai 1786 la Burgtheater din Viena.

Corespondență de la Roma

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

Cazul Lehman Brothers la Piccolo Teatro din Milano

„Antigona” africană în interpretarea tinerilor actori din Senegal la Prato

Lindsay Kemp: 76 de ani fără un pas greşit

S-a stins din viaţă Luca Ronconi, ultimul regizor vizionar din teatrul contemporan

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEbeaumarchais,giorgio strehler,lorenzo da ponte,mozart,nunta lui figaro,opera di roma le nozze di figaro strehler,raluca niță
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ La treizeci de ani de la debutul său pe scena Teatrului Scala din Milano, spectacolul cu opera Nunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart, regizat de Giorgio Strehler sosește în sfârșit la Roma.  Este pentru prima oară când un spectacol montat de celebrul regizor...