antigona brecht teatrul german de stat timisoara

Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST) pregătește o coproducție cu Teatrul Național Luxemburg, Teatrul Heidelberg, Ruhrfestspiele Recklinghausen și TART Produktion Stuttgart. Spectacolul Antigona de Bertolt Brecht, în regia lui Bernhard M. Eusterschulte, va avea premiera joi, 27 aprilie 2017, la ora 19.30. Spectacolul are un număr limitat de reprezentații în Timișoara, anume vineri, 28 aprilie 2017, la ora 19.30 și marți, 2 mai 2017, la ora 19.30.

Reprezentațiile vor avea loc în sala Teatrului German și beneficiază de supratitraj în limba română.

Oana Vidoni în Antigona

Oana Vidoni în Antigona

Regia, decorul și costumele sunt semnate de Bernhard M. Eusterschulte. Sound design-ul live este asigurat de Roderik Vanderstraeten, iar dramaturgia de Jürgen Popig. În rolul titular evoluează actrița Oana Vidoni. Ei i se alătură actorii Olga Török, Nickel Bösenberg, Pascale Noe Adam, Steffen Gangloff, Germain Wagner și Dana Borteanu.

În luna iunie 2017, producția va fi prezentată în cadrul Festivalului Ruhrfestspiele de la Recklinghausen (Germania).

Germain Wagner

Germain Wagner

Bernhard M. Eusterschulte s-a născut în 1962 la Beckum, în Renania de Nord-Westfalia, în Germania. A studiat teatrologie, filosofie și germanistică la Ludwig-Maximilians-Universität din München. A urmat cursuri și la Academia de Arte Frumoase din München, cu prof. Ben Willikens. În 1999 înființează, împreună cu Johanna Niedermüller, casa de producții de teatru TART Produktion. Din 2005 lucrează ca regizor, scenograf și dramaturg liber-profesionist în Stuttgart.

În tragedia lui Sofocle, Antigona se opune voinței unchiului său,Antigona Bertolt Brecht Creon, conducător al Tebei. Acesta dispusese ca trupul dușmanului invadator Polinike, fratele Antigonei, să nu fie înmormântat după datină și cu onor, ci să rămână neînhumat, hrană pentru păsări, ca exemplu şi pedeapsă. Acest motiv al literaturii antice este preluat de Bertolt Brecht în 1948, în Elveția, la scurt timp după revenirea sa din Statele Unite, pe baza traducerii lui Friedrich Hölderlin. Intenția lui Brecht era aceea ca, pe baza scriiturii, să demonstreze validitatea teoriei sale teatrale și a înțelesului său asupra istoriei. Pentru Brecht, Antigona reprezintă singura dintre tragediile antice care ”nu a fost complet sufocată de inexplicabila fatalitate a unui destin mistic”.

Andreea Andrei
Consultant artistic al Teatrului German de Stat din Timișoara

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul German de Stat din Timișoara 

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂAntigona de Bertolt Brecht,Bernhard M. Eusterschulte,Dana Borteanu,destin,fatalitate,Friedrich Hölderlin,Germain Wagner,Nickel Bösenberg,Oana Vidoni,Olga Török,Pascale Noe Adam,Polinike,Ruhrfestspiele Recklinghausen,sofocle,Steffen Gangloff,TART Produktion Stuttgart,teatrul german de stat din timisoara,Teatrul Heidelberg,Teatrul Național Luxemburg
Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST) pregătește o coproducție cu Teatrul Național Luxemburg, Teatrul Heidelberg, Ruhrfestspiele Recklinghausen și TART Produktion Stuttgart. Spectacolul Antigona de Bertolt Brecht, în regia lui Bernhard M. Eusterschulte, va avea premiera joi, 27 aprilie 2017, la ora 19.30. Spectacolul are un număr limitat de reprezentații...