irina petrescu in concert din muzica de bach

Luni, 15 iunie 2015, la ora 20.10 și  în reluare marți, 16 iunie 2015, ora 12.10, la TVR 2, vă invităm să vizionați eveniment teatral sigla 2Concert din muzică de Bach, ecranizare după romanul Hortensiei Papadat-Bengescu. Scenariul și regia: Dinu Tănase. Imaginea și camera: Constantin Chelba. În distribuție: Mihaela Gagiu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Radu Ionescu, Carmen Maria Strujac, Ada D’Albon, Dana Comnea, Irina Petrescu, Cornel Coman, Dorin Varga, Ioana Ciomârtan, Ovidiu Schumacher, Lianne Birenberg, Dan Nanoveanu, Fory Etterle, Ica Matache. Decorurile: Valeria Stoleru. Costumele: Doina Levintza. Sunetul: Mircea Matei. Montajul: Isabela Stanescu. Redactor: Michaela Macovei.

Concert din muzica de Bach

După film, luni, la ora 21.30 și în reluare marți, 16 iunie, ora 13.30, pe același program va fi difuzată emisiunea Portret Irina Petrescu. Realizator: Daniela Ciolan.

Romanul Hortensiei Papadat-Bengescu, apărut în 1927, a fost apreciat de criticul literar Eugen Lovinescu ca o „deschidere de drum” în literatura română. Regizorul Dinu Tănase s-a aventurat, în 1974, alături de directorul de imagine Constantin Chelba, la această ambițioasă ecranizare a primului roman psihologic urban, cu Fory Etterle, Irina Petrescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Dana Comnea, Ica Matache. 

hortensia-papadat-bengescu

Hortensia Papadat-Bengescu

Anul acesta comemorăm 60 de ani de la dispariția romancierei Hortensia Papadat-Bengescu (8 decembrie 1876, Ivești, județul Galați–5 martie 1955, București), una dintre cele mai puternice voci feminine din literatura română. Casa de producție a TVR a propus spre difuzare filmul regizat de Dinu Tănase, realizat în 1974 de către Departamentul Teatru al TVR. Ecranizarea rezumă complexul roman-frescă, Concert din muzică de Bach, conside­ra­t capodopera autoarei, care în­­făţişează o amplă diversitate de ti­po­logii umane şi straturi sociale. Prin­ţul Maxenţiu, degenerat de boa­lă, este căsătorit cu Ada Razu, o fe­me­ie care vrea să parvină şi care este atra­să irezistibil de farmecul lui Lică Tru­ba­durul (Ovidiu-Iuliu Moldovan). Buna Lina (Ica Matache) este că­să­torită cu profesorul Rim (Fory Etterle) şi are un co­pil nelegitim din relaţia sa mai veche cu Lică Trubadurul, o fată stângace şi urâtă, Sia. Elena Drăgănescu (Irina Petrescu) are o iubire extraconjugală cu violinistul Marcian (Dorin Varga) cu care pregătește un important eveniment social – concertul pentru vioară și pian din muzică de Bach. Personajele au biografii duble. „Doctorul Rim, ca şi atâţia, avea un trup su­fle­tesc care contrazicea pe ce­lă­lalt.”  Această dualitate interioară este surprinsă în filmul lui Dinu Tănase prin suprapunerea conversațiilor reale cu vocile interioare ale personajelor, uneori pe două sau trei planuri, iar dimensiunea de analiză psihologică este dată de jocul experimental al imaginii semnate Constantin Chelba. 

imagini din filmul concert din muzica de bach

Concert din muzică de Bach este filmat în alb-negru, cu trimiteri la estetica filmului mut, cu cartoane și vignete și își păstrează, dincolo de trecerea anilor, forța vizuală și îndrăzneala experimentului artistic. 

concert din muzica de bach tvr

Sursa foto: TVR

Filmările nu s-au desfășurat fără peripeții. În primul rând proiectul, după cum povestește regizorul și scenaristul Dinu Tănase, a fost făcut sub umbrela Departamentului de teatru, deși el este, și estetic, și dramaturgic, o operă cinematografică (îndrăzneață!, am adăuga noi). Apoi filmările, cu calești și trăsuri de epocă se desfășurau nu departe de clădirea Televiziunii naționale, ceea a ce a făcut ca, pentru o vreme, să fie oprite de către directorul de atunci al instituției, Dinu Săraru. Acesta dorea să ascundă lumii o filmare decadentă, care se petrecea în timpul unuia dintre multele congrese ale partidului. Realizatorii s-au „ascuns” 500 de metri mai departe de clădire, alergând între sediu și locul filmării cu costumele (semnate Doina Levintza) și recuzita în brațe. 

irina petrescu interviu de pusa roth

După difuzarea Concertului din muzică de Bach, vă propunem să urmăriți o evocare a actriței Irina Petrescu, care joacă rolul aristocraticei Elena Drăgănescu, într-un film-portret realizat de Daniela Ciolan. O veți reîntâlni astfel pe cea pe care Marcel Iureș și-o amintește astfel: „Prima zi când am intrat în Teatrul «Bulandra», în 1981, omul de care am dat la avizier, consultând programul de repetiții și spectacole, cu carnețelul în mână, era Irina. Când dai de un asemnea leopard și treci pe lângă el la 20 de cm, nu îți e ușor. Era un om extrem de deschis. Era un om care îmbrățișa oamenii. Știa exact cine e, știa exact cât de deșteaptă e. Nu suspecta pe nimeni că e mai puțin deștept decât ea.[…] Fiind absolventă de litere, vorbea o limbă română impecabilă, ceea ce a fost întotdeauna un exemplu pentru noi. Avea o tehnică înnăscută pentru film. Un simț. Puțini actori din România posedă așa ceva, naturalețea în relația cu camera de filmat.[…] Ea a navigat foarte mult, inteligent, plăcut, extrem de uman în marea aceasta de imponderabile, de efort, de metafore, de oameni. Avea conștiința faptului că aparținea unui mare teatru, care și-a lăsat amprenta și a mâinilor, și a ochilor, și a minții pe ea.” 

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producție a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni, și în reluare marțea.

Comunicat al Casei de producție a TVR

Promo

Fragment din film

Fragment din emisiunea Portret Irina Petrescu, realizator: Daniela Ciolan

logo revista teatrala radio

Vezi și: Remember Irina Petrescu, interviu realizat de Pușa Roth

Irina Petrescu la rubrica Remember de Annie Muscă

 

Arhiva rubricii Teatru TV

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv


 

costintuchilaFILM TVcasa de productie tvr,concert din muzica de bach,dinu tănase,ecranizări,film tv,hortensia papadat bengescu,irina petrescu,ovidiu iuliu moldovan
Luni, 15 iunie 2015, la ora 20.10 și  în reluare marți, 16 iunie 2015, ora 12.10, la TVR 2, vă invităm să vizionați Concert din muzică de Bach, ecranizare după romanul Hortensiei Papadat-Bengescu. Scenariul și regia: Dinu Tănase. Imaginea și camera: Constantin Chelba. În distribuție: Mihaela Gagiu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Radu...