Vineri, 10 mai 2019, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Național din București va avea loc premiera unui nou spectacol din cadrul programului 9G la TNB, ”De-a baba oarba”, bazat pe textul scriitoarei israeliene Edna Mazia şi regizat de Radu Stoian. Traducere de Ada Maria Ichim. Distribuția: Alexandra Spătaru – Dvori Manhes / Procuroarea. Radu Stoian – Asaf Saharov / Avocat. Florin Crăciun – Sela Borohov / Avocat. Adrian Georgescu – Gidi Betser / Avocat. Adrian Loghin – Shmulik Kuper / Avocat. Coregrafia şi asistenţa de regie: Teodora Budescu. Concept scenografic: Samuel Mihailovici. Compoziție muzicală: Aurel Ciucur. Light design: Cristian Ciopată. Sunet: Daniel Octavian Nae. Regie de scenă: Daniel Buglea.

Durata: 1 h.

”De-a baba oarba” este o reinterpretare a titlului ”Jocuri în curtea din spate”, una dintre cele jucate piese ale Ednei Mazia. Scris în 1993 și pornind de la un caz real, care a afectat profund societatea israeliană, textul reconstituie drama lui Dvori Manhes, o fată de 14 ani și a unui grup de patru adolescenți acuzați de viol. Totul pornește de la un joc, însă – ”ca în orice joc” – nerespectarea regulilor poate duce oricând la pierderea controlului, având consecințe grave asupra tuturor participanților…

Spectatorului i se propun ambele perspective, cea a apărării și cea a acuzării. Rolurile se inversează, pe rând, victima devenind vinovată și acuzații prezentându-și nevinovăția.

Echipa tânără de creatori explorează, cu intuiție psihologică, teme sensibile, ca abuzul, atât fizic, cât și psihic sau eșecul sistemului juridic. Piesa nu oferă răspunsuri, ci mai degrabă invită spectatorul la reflecţie asupra naturii umane, a înțelegerii celuilalt, a descoperirii adevărului.

Fotografii din spectacol de Florin Ghioca. Sursa: TNB

Fotografii din spectacol de Florin Ghioca. Sursa: TNB

”Cazul real ce stă la baza acestui text nu este unul singular, din nefericire, iar știrile de la televizor sau reportajele șocante nu reușesc mereu să transmită un mesaj sau să emoționeze în totalitate. Cred că prin energiile acestui spectacol, prin oglinda pe care teatrul o luminează în fața spectatorilor, vom reuși să aducem la suprafață astfel de abuzuri și să tragem un semnal de alarmă. Spectacolul se va adresa în primul rând tinerilor, pe care sperăm să-i aducem în sălile de teatru pentru a înțelege că jocurile copilăriei au repercusiuni în viitor, că ceea ce învățăm în copilărie rămâne valabil și de-a lungul vieții de adult.” – Radu Stoian, regizor.

Comunicat al Teatrului Naţional din Bucureşti

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂ9G la tnb,premiera rtr,teatrul național bucurești
Vineri, 10 mai 2019, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Național din București va avea loc premiera unui nou spectacol din cadrul programului 9G la TNB, ”De-a baba oarba”, bazat pe textul scriitoarei israeliene Edna Mazia şi regizat de Radu Stoian. Traducere de Ada Maria Ichim. Distribuția: Alexandra...