de TUDOR SICOMAȘ

premiera-o-noapte-furtunoasa-teatrul-dell-anima

Regia: Florin Liță, Teatrul dell’Anima din București, miercuri, 2 noiembrie 2016, ora 20.30

În 2017, vom aniversa 165 de ani de la nașterea lui I. L. Caragiale, cel mai de seamă dramaturg al literaturii române și un reprezentant de marcă al modernismului literar național. Scrierile sale tratează probleme și aspecte umane, politice, sociale universal-valabile în spațiu și timp – de aceea poate fi cu ușurință considerat un promotor autohton și un ambasador peste hotare „avant la lettre” al ideilor unei Românii moderne.

o-noapte-furtunoasa

În primul rând, de ce Caragiale astăzi? Și de ce O noapte furtunoasă? De ce lumea mahalalei? Mahalaua lui Caragiale se ghidează după o singură zicală: „Carpe diem!” O lume a mahalalei unde politica se combină cu gelozia…

Cocheta sală a Teatrului Arte dell’Anima (str. Făinari 17 D, sector 2) este transformată cu totul și vă așteaptă să deveniți parte din spectacol, participând direct la acțiunea gândită de Caragiale și reconstruită de tânărul regizor Florin LițăDistribuția: Jupân Dumitrache – Alexandru Banciu; Nae Ipingescu – Adrian Piciorea; Chiriac – Mircea-Alexandru Băluță; Spiridon – Vlad Lință; Rică Venturiano – Voicu Aaniței; Țircădău – Vlad Brumaru; Gogu și Vasile – Voicu Aaniței și Vlad Brumaru; Veta – Bianca Cuculici; Zița – Ana Crețu. Scenografia: Ioana Colceag.

o-noapte-furtunoasa-5

Imagine din spectacol

Ne dorim ca publicul să simtă că face parte din spațiul de joc. De aceea, regia este gândită să includă întreg spațiul teatrului, nu doar scena; casa lui Jupân Dumitrache este chiar clădirea teatrului; iar spectacolul depășește îngrădirea impusă de scenă, existând părți din spectacol care se vor juca pe stradă, în „văzu’ lumii”, vorba lui Nenea Iancu.

Nu ratați, deci, șansa de a fi prezenți la un spectacol care vă amuza, vă va detensiona, dar și care vă va pune pe gânduri. Și, așa cum și-a propus de la deschiderea sa, Teatrul Arte dell’Anima vă promite întâlnirea cu și descoperirea unor tineri artiști talentați pe care îi veți aplauda și în viitor.

Această nouă și jucăușă viziune asupra textului O noapte furtunoasă are ca scop principal atragerea publicului tânăr în teatru. Acest aspect poate fi atins cu ușurință prin introducerea directă a spectatorilor în lumea lui Caragiale. Astfel, aceștia vor putea înțelege foarte clar esența acestei lumi. Îi oferim publicului tânăr șansa de a trăi, simți și reacționa direct, fără vreo convenție stabilită, cu atât mai mult cu cât nu se dorește diminuarea verosimilității, a adevărului și a plăcerii de joc ale actorilor.

teatrul-dell-anima-o-noapte-furtunoasa

Așadar, O noapte furtunoasă – un spectacol clasic și contemporan în același timp; dar și o promenadă prin lumea colorată a lui Caragiale. O călătorie actuală după care spectatorii pot concluziona singuri următoarele: chiar dacă acum am intrat în mult dorita Europă, chiar dacă acum nivelul de trai s-a schimbat și chiar dacă societatea s-a modificat, noi am rămas și vom rămâne aceiași. „O, țară tristă plină de humor…” (George Bacovia, Cu voi).

Tudor Sicomaș

Tudor Sicomaș

logo revista teatrala radioAlte articole de Tudor Sicomaș: O farsă cât se poate de reală, cronică de teatru 

Cea mai frumoasă pledoarie pentru libertate, cronică de teatru 

O jumătate de om… mai bună decât niciun om…, cronică de teatru

Imnul iubirii sau Cântec despre Anita, cronică de teatru

Ciocnirea titanilor, cronică de teatru

Spectacolul ca miracol, cronică de teatru

O metamorfoză personală, cronică de teatru

Revelaţii târzii. Mitologia faustică peste timp, cronică de teatru

Revista Teatrală Radio, o platformă extrem de bine ezvoltată

Întoarcerea în timp sau Triumf asupra maturității, cronică de teatru

Teatrul Arte dell’Anima – Din suflet pentru Artă

Legende în ploaie, cronică de spectacol

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva rubricii Premieră

Arhiva Caragiale

Filme documentare despre Caragiale la Radio România de Costin Tuchilă și Pușa Roth

costintuchilaPREMIERĂcaragiale,mahalaua lui caragiLE,o noapte furtunoasă,teatrul dell anima,tudor sicomas
de TUDOR SICOMAȘ Regia: Florin Liță, Teatrul dell'Anima din București, miercuri, 2 noiembrie 2016, ora 20.30 În 2017, vom aniversa 165 de ani de la nașterea lui I. L. Caragiale, cel mai de seamă dramaturg al literaturii române și un reprezentant de marcă al modernismului literar național. Scrierile sale tratează probleme...