regizorul yukio ninagawa a incetat din viata

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Festivalul Internaţional Shakespeare Craiova transmit sincere condoleanţe Teatrului Saitama pentru o pierdere inestimabilă.

Joi, 12 mai 2016, s-a stins din viață marele regizor Yukio Ninagawa, fondatorul Teatrului de Arte Saitama din Tokio.

Yukio Ninagawa a regizat piesa Richard al II-lea, marele spectacol de deschidere al Festivalului Internațional Shakespeare de anul acesta, special creat pentru acest eveniment.

Yukio Ninagawa

Yukio Ninagawa

Deși nu a fost prezent la Craiova, toți cei prezenți la festival s-au putut bucura de viziunea regizorală extraordinară printr-un spectacol ce a avut ecouri în toată lumea.

Ninagawa a debutat ca regizor în anul 1969 si s-a remarcat datorită numeroaselor sale adaptări după piesele lui William Shakespeare, printre care Romeo şi Julieta, Richard al III-lea şi opt adaptări diferite ale piesei Hamlet

Imagini din spectacolul Richard al II lea Yukio Ninagawa

Imagini din spectacolul Richard al II-lea de William Shakespeare, regia: Yukio Ninagawa. Foto: © Maiko Miyagawa

În Craiova însă, Yukio Ninagawa este mai bine cunoscut pentru piesa Richard al II-lea, spectacolul de deschidere al ediţiei a X-a a Festivalului Internaţional Shakespeare din Craiova, care a uimit atât prin bogata viziune regizorală şi jocul actorilor, cât şi prin atenţia la detalii şi originalitate.

Spectacolul prezentat la Craiova face parte dintr-o lungă serie de producţii ale lui Ninagawa, care au fost prezentate pe scene ale teatrelor din afara Japoniei, încă din anul 1983, când regizorul şi-a făcut debutul european cu Medeea de Euripide în Grecia şi în Italia. Calitatea regiei lui Ninagawa l-a făcut să devină membru al Shakespeare Globe Council şi să primească şi Titlul official de Commander of the Order al Imperiului Britanic.

Mesajul directorului Festivalului Internațional Shakespeare, Emil Boroghină

„Trecerea în eternitate a legendarului Yukio Ninagawa reprezintă o mare pierdere pentru teatrul mondial.

Primele noastre contacte cu domnia sa au început in 2007, când am reuşit să-i smulgem promisiunea că unul din exceptionalele sale spectacole shakespeariene va fi adus într-un viitor nu prea îndepărtat în România, la Festivalul Internațional Shakespeare  de la Craiova.

Au trecut mai bine de 7 ani până când, în urma vizitei delegației Teatrului Saitama la ediția din 2014, acea promisiune a devenit o certitudine.

Yukio Ninagawa a produs special pentru scena Naționalului craiovean  marele său spectacol  Richard al II-lea, care a deschis cea de-a X-a ediție, dedicată împlinirii a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare.

Nu exagerăm cu nimic dacă spunem că Richard al II-lea al lui Yukio Ninagawa a înnobilat Festivalul Shakespeare din 2016 și pentru asta, recunoștința noastră cât și a întregului teatru românesc, este una fără de margini.”

Comunicat al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Anul Shakespeare

Agenda Festivalului Shakespeare (1), cronică de festival de Mariana Ciolan

Arhiva rubricii Necrolog 

costintuchilaNECROLOGemil boroghină,festival international shakespeare,hamlet,regizorul youkio ninagawa a incetat din viata,richard al II-lea,teatrul national marin sorescu,teatrul saitama tokio,william shakespeare
Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Festivalul Internaţional Shakespeare Craiova transmit sincere condoleanţe Teatrului Saitama pentru o pierdere inestimabilă. Joi, 12 mai 2016, s-a stins din viață marele regizor Yukio Ninagawa, fondatorul Teatrului de Arte Saitama din Tokio. Yukio Ninagawa a regizat piesa Richard al II-lea, marele spectacol de deschidere...